Rady k ničemu

799 99 38
                                    

Rozhodla jsem se tak nějak nastínit, co si o tomto problému myslím já. Musím ale upozornit, že zrovna tato část je i dost subjektivní a možná s nějakým bodem nemusíte souhlasit, ale chci to sepsat, protože je na Wattpadu spousta lidí, kteří se zbytečně přizpůsobují, i když nemusí. Předem říkám, že i když si to teď někteří z vás možná myslí, není to mířeno na nikoho konkrétního, spíše jsem vás tady potkala dost. Nemusíte se cítit dotčeně, věřte mi, že i když vás možná u nějakého bodu mám na mysli, o pět sekund později si vzpomenu na někoho jiného. Není to tudíž o vás. A ještě něco - nemluvím o vydávání knih, tam vám do toho mluví z jiných důvodů, vztáhněme to jen na Wattpad.

A o co vlastně jde? Rady čtenářů jsou hodně důležité, ale ne vždy je nutné je následovat. Kdysi jsem psala něco ve smyslu, že se stačí zamyslet a naslouchat svému srdci, ale vzpomněla jsem si, že ani já jsem to kdysi neuměla a že jsem si stejně vlastně v hlavě sepsala takový seznam, čím se řídit budu a čím ne. Dám mu tedy oficiální formu. Začneme hned.

Takže, tentokrát si rozebereme první část té otázky, a to jaké rady jsou většinou úplně k ničemu?


1. Změň názvy a jména - jsou tady tři výjimky, a to, když je to jméno jako třeba, co já vím, Legolas. Všichni víme, že je to ten elf z Pána prstenů, a pokud na toto dílo nepíšete fan fikci, je čirá hloupost pojmenovat postavu stejně. Nemám na mysli běžná jména, ale spíše ta, která jsou prostě spojená s určitým dílem. Na tomto si popularitu stejně nevypěstujete a mám za to, že to může některé lidi, třeba fanoušky původního díla, i urážet.

A pak, díky tomuto jsem se vlastně nedávno dostala do konfliktu, když jsou jména příliš krkolomná. Jejda, teď si podrážím nohy, já vím, ale mám na mysli tu situaci, kdy si třeba z deseti jmen nedokážete zapamatovat ani jedno, většinou kvůli apostrofům nebo písmenům jako ü, ä, ö a tak podobně. Není na tom nic špatného, ale nepřehánějte to. Jak říkám, nikdo to pak buďto ani nepřečte, nebo si to stejně nezapamatuje. Obecně platí, že čím jednodušší je zápis jména, tím je to lepší. Já osobně volím kompromis. Vím o tom, že má jména jsou sice složitá, ale zase se většinou čtou tak, jak se píší.

A ta třetí výjimka je, když jsou si některá jména tak podobná, že se pletou. Dva pletoucí se jména jsou většinou ještě v pořádku, spíše byste si pak měli dávat pozor, ať se toho do budoucnosti vyvarujete, ale pokud se jich sobě podobá více, není to účel a ty postavy nejsou tak výrazné, že to nevadí (To poznáte jednoduše. Když vám někdo napíše, že se ta jména pletou, tak postavy dost výrazné nejsou. A teď nemyslím promyšlenost, spíše to, že si je prostě člověk mezi sebou nesplete), asi bych popřemýšlela o změně.

Ale jinak? Jsou to vaše jména a je to něco, do čeho nemá čtenář co mluvit. Já osobně to třeba mám tak, že ke svým jménům mám pevné pouto a mám pocit, že kdybych ho změnila, změnila bych i tu postavu. Jestli čtete můj Polibek vypůjčeného času, asi tomu rozumíte lépe, protože přesně tak, jak to se jmény funguje tam, tak tak to cítím i jako autorka. Že jméno a postava k sobě prostě neodlučitelně patří. Jestli to nečtete, uvedu praktický příklad ze života - představte si, že si místo masa dáte sóju. Zdánlivě je to dobrá náhražka, ale bude to stejné?

Tím chci tedy říct, že jestli čtenáři chtějí, abyste změnili jména nebo názvy a jejich důvod není něco z těch tří nahoře nebo něco tomu hodně blízké, je jen na vás, jestli je poslechnete, ale já osobně bych to nedělala. Není to jejich věc, a jestli chtějí postavu s jiným jménem, ať si sami něco napíší a své postavě si mohou dát jméno, jaké chtějí. Bojíte se, že vás kvůli tomu přestanou číst? Ale to není vaše chyba, ale jejich. Je to jako přátelé - špatný přítel se s vámi dokáže jen smát. Dobrý přítel s vámi chce i plakat. (Ne, to není žádný citát, alespoň myslím).

Rady do větruWhere stories live. Discover now