Skutečná místa

500 78 19
                                    

Zdravím. Ano, pokud čtete mé příběhy, dobře víte, že ani jeden se neodehrává na existujícím místě. Ale už to není dáno tím, že bych se toho bála, ale proto, že se to do mých příběhů nehodí. Ale stejně vycházím z míst existujících. Třeba při Prachu ve větru to byla Arizona a Mexiko, při Polibku vypůjčeného času částečně Beskydy a také Hostýnsko-vsetínské vrchy (a z druhé části můj sen) a při tom příběhu Nebeské moře, o kterém jsem mluvila minule, Finsko a Aljaška. Pravda, občas se inspiruji jen trošku, ale třeba u PVV nebo NM to byla dost silná inspirace.

Co tím chci říct? Že přestože byste řekli, že všechna má místa jsou fiktivní, není to pravda. Některá vycházejí z těch reálných opravdu dost a proto tento díl příručky mohu napsat. Nebudu se snažit přímo mluvit o tom, kde čerpat, i když pár věcí, které si pamatuji, pak dám do komentáře (bohužel si většinou absolutně nepamatuji, kde jsem na to přišla), ale spíše to budou takové zásady, o kterých si myslím, že je dobré se jich držet. A jak jinak než v číselném seznamu! Když už nemám jedničku z matematiky, musím si čísla užít alespoň tady.

1) Sběr informací -Bez toho se vlastně neobejde celé psaní, ale zrovna tady je to obzvlášť důležité. Je obecně lepší, když jste to místo třeba i navštívili, ale i když tady osobně budu mluvit asi o deseti státech nebo územích, byla jsem jen v Itálii, což je paradoxně země, o které toho z těchto vím nejméně, takže to není podmínka. Spíše nasajete atmosféru, ale k tomu se ještě dostanu.

Zkrátka a dobře, když chcete psát o existujícím území nebo z něj alespoň vycházet, je potřeba si něco nastudovat. Celkem slušně vám poslouží internet, ale doporučovala bych hledat spíše cestovatelské blogy, protože i když mi třeba tetička Wiki hodně pomohla, jsou tam takové strašně obecné informace, dost nevhodné pro to, aby váš příběh působil reálně. Ale jestli to je jen trochu možné, samozřejmě si to ověřte!

Pokud se obrátíte na mě, jo, něco bych vám mohla říct, ale já se zajímám jen o to, co chci, takže vám třeba klidně povím, že v Norsku mají značky „Pozor, troll!", že v Itálii se běžně jezdí na jednom kole tak v pěti a mají tam vůbec neuvěřitelně šílenou dopravu, a že třeba v Mexiku většinou nepijí tequillu tím naším způsobem se skořicí a pomerančem nebo se solí a citrónem, protože si myslí, že tak toto pití přijde o svou unikátní chuť a že to pak vlastně ani nemá smysl konzumovat (a že evropská tequila vlastně ani není tequila)... Ale stěží si vzpomenu na hlavní město. Tím chci říct, že mé informace jsou roztříštěné a je dost možné, že to, na co se mě zeptáte, nebudu vědět.

Každopádně, kdyby měl někdo zájem, mám trochu nastudované tyto státy: Španělsko, Finsko, Mexiko, Anglie, Rusko, Norsko, Vietnam, Japonsko, Itálie, Arizona a Aljaška. Chtěla bych ještě říct, že hledání informací je zábava. Rozšíříte si své obzory a někdy to je celkem legrace. A někdy ne, třeba když bezmála tři hodiny hledáte jakékoli informace o sobím spřežení a jediné, co jste našli, je tak milion hraček „Santa Claus a jeho sobi!".

2) Výběr země - Samozřejmě by to měla být země, která vás zajímá. Je sice možné, že si ji zamilujete až v průběhu psaní, ale nespoléhala bych na to. Když jen náhodně zabodnete prst do mapy, může se vám stát, že budete psát o něčem, co se vám třeba s každou další informací znechutí, hlavně když to je země s úplně odlišnou kulturou.

K oblíbené zemi se dá dostat různě- Španělsko jsem si zamilovala díky jazyku, Finsko částečně taktéž, a pak díky hudbě a tomu, že jsem se zajímala o polární záře, Mexiko díky hudbě a tomu, že se k mým uším dostalo cosi o jejich kultuře, o Anglii se vlastně nezajímám, ale vím toho dost kvůli škole a já si většinu pamatuji, Rusko znám také ze školy, a navíc mám kamarádku z Murmansku, Norsko díky tomu, že jsem se původně chtěla učit norštinu, Vietnam díky jednomu náhodně nalezenému blogu, Japonsko díky kamarádce, která je otaku (ne, není to ta Ruska), Itálii kvůli tomu, že jsem tam byla, Arizonu díky encyklopedii a Aljašku díky dokumentárním filmům. Jak vidíte, možností je spousta a některé ani neovlivníte.

Rady do větruWhere stories live. Discover now