Dialogy - využití

1.3K 175 0
                                    

Dále, jak jsem slíbila, si povíme, k čemu vůbec takový dialog je. Ano, spousta čtenářů si již asi domyslela, že pokud nemá v příběhu co dělat, neměl by tam být jen tak do počtu, a také, že každá scéna by měla k něčemu směřovat, něco odhalit, prostě tam zase k něčemu být, ale když vypíši, k čemu je takový dialog dobrý, možná vám to třeba pomůže určit, jak vyvíjet rozhovor vašich postav, i když víte, kam směřuje, nebo vůbec určit, kam by měl směřovat a tak dále. Zase si myslím, že mě doplníte, ale můžu se to alespoň pokusit vypsat všechno. Takže, k čemu je takový dialog dobrý?

1. Vysvětlení - Skrz dialog se nejlépe čtenáři vysvětluje reálie a určitě to pak působí přirozeněji, než kdybyste to prostě jen tak napsali do textu. Já to třeba nemám ráda ani v dobrých knihách, přijde mi lepší, když se na to nějaká postava zeptá, pokud to jen trochu jde.

Ale i když to napíšete formou dialogu, ještě více mi leze na nervy zdlouhavé vysvětlování. Ano, když třeba postava u ohně vypráví nějaký příběh, ještě to jde pochopit, i když by se i s tím dalo vyhrát. Jak, to představím za malou chvíli. Ale otravné je, když se postava na něco zeptá a ta druhá jí odpovídá dlouhým a nudným proslovem. Většinou to ani nečtu. Podle mě to jde různými způsoby obohatit, abyste si udrželi čtenářovu pozornost.

a) Skákání do řeči - Lidé se prostě navzájem přerušují. Nechte i vaše postavy být otravné. Navíc, může se ptát na otázky, které vysvětlování udělají logičtější. Vymyslela jsem si takovou ukázku, kterou budu tranformovat na všechny druhy scén.

„A co to vlastně je, to Červené údolí?"

To je nádherné místo v Ullijských skalách. Protékají tamtudy dvě řeky a..."

Jaké řeky?"

Ullia a Armadus. Podle první jsou taky celé skály pojmenovány, víš? Každopádně, půda je úrodná, tím pádem jsou tam dobré podmínky, čehož využívá tamější kmen, který se tam usídlil. Kdysi to byl kočovný kmen, ale..." Sledoval její nepřítomný výraz. „Nad čím přemýšlíš?"

Nad ničím. Jenom jsem váhala, kde berou jídlo, když to mají do nejbližšího města dost daleko. To ho všechno sami pěstují?"

Nebo loví ryby."

...

Mohla bych pokračovat, ale myslím, že pro příklad to stačí.

b) Vtip - Můžete se pokusit sepsat vysvětlování s vtipem, tak se vám čtenář nepřestane soustředit, tak jako by se nepřestal soustředit člověk, kterému to říká, pokud to nebude až moc dlouhé. Pak bych asi zvolila jinou možnost.

Rady do větruWhere stories live. Discover now