Türkiyede Dizi Anlayışı bla bla

1.3K 103 487
                                    

Selam mandalinalarım.

Ben cringe meslek lisesi mezunu bir gardaşınız olarak bu sefer cringe bir konu değil de değinmek istediğim bir konu buldum.

Şimdi çoğumuzun hemen hemen evinde tv var. Tv'de diziler var. Bizde izliyoz işte vakit öldürmek için.

Neyse Türk dizilerinden bahsedicem. Öncellikle Türkiye'de dizi saatleri çok uzun. 8'den 12'ye kadar dizi mi olur amk. Kafayı mı yediniz ? Yabancı dizilere bi bakın bir bölümü 40- 50 dk arası hatta Hindistan'da 20 dakika.

Öncellikle şu özet işini kaldırmaları lazım. Bir saat özete ne gerek var vericekseniz yirmi dakika falan verin hadi yarım saat olsun. Keşke reklamlarda olmasa ama kanal nasıl para kazanacak sonuçta. Reklam süreleri de azaltılmalı 15 dk yerine 5 dk olsa hiç fena olmaz. Birde dizinin final sahnesi geliyo pat reklam giriyo sonra başlıyo yine reklam giriyo bu kadar aç gözlü olmayın amk. Oyunculara da yazık sette çalışanlara da 2,5 saat dizi çekiyolar aq.

Bence diziler 40- 50 dk olmalı hadi 60 dk olsun. Ama 2,5 saat ne ya el insaf.

Şimdi de gelelim dizilerin konularına. Zengin erkek fakir kız, izlerken bir kutu mendil bitertecek dramatik şeyler, dıkşın dıkşın mafyacılık, komik olmayan komediler, kadına şiddet vs.

Konularda orjinallik yok. Zaten biliyosunuzdur bizim dizilerin çoğu Kore uyarlaması. Uyarlamayı bile doğru dürüst yapamıyoruz. Senaristler bir yerde tıkanıyo konuyu batırıyolar. Mesela Kore dizileri çok sürmüyo genelde 20 bölüm falan. Bizimkiler alıyolar diziyi uzatmak için ellerinden geleni yapıyolar. Uzatınca cıvıyo tabi.

20 bölüm yapsanız ölürsünüz sanki. Devir para devri olmuş amk.

Artık aynı konular üzerinden dizi çekmekten bıkmadınız mı ? Lan madem dizi çekceksiniz konu bulamıyosunuz. Yazın twittere biz dizi çekcez bize konu bulun diye. Bir sürü yaratıcı senaryo çıkar aq. Ona göre de senarist bulun bu kadar mı zor ?

Niye bizim ülkemizde hiç bilim kurgu ya da gerilim tarzında dizi yok ? Ama yapsalar ne olur ? Bizim Türk milleti izlemez böyle şeyleri onlara iki erkeğin arasında kalmış kızın aşk üçgeni daha çekici gelir, tecavüze uğrayan kadının tecavüzcüsünü sevmesi daha çekici gelir.

Zaten bilim kurgu dizisi çekmemiz imkansız gibi bir şey. Çünkü paraya kıyıp da çekemeyiz. Birde bunun özel efektleri var. Zaten Türkiye'de bu tarz bir dizi tutmayacağı için imkansız yani. O riski almazlar.

Lan madem bilim kurgu çekemiyosunuz en azından daha yaratıcı şeyler çekin. Ordan burdan da dizi çalmayı bırakın az yaratıcı olun.

İnternet dizilerimiz bile saçma. Sıfır Bir ne amk.

Beğendiğim diziler de var tabi. Mesela Kanıt diye bir dizi vardı önceden bayılıyodum ona. Her bölüm bir cinayet çözüyolardı. Ben de onlarla çözmeye çalışıyodum. O değilde katil hep tahmin etmediğim kişiler çıkıyodu amk. Hem bölümleri de uzun değil 1 saat falan sürüyodu.

Keşke yine çekseler be başından kalkmazdım. Eski bölümleri çıkıyo hala teve 2 de ama vakit bulamıyorum izlemeye.

Eski diziler daha güzelmiş be Bez Bebek, Selena, Kanıt, Pulsar, Sihirli Annem şimdiki dizilere 1000 basar aq.

Bir de günlük diziler var. Beni Affet, Unutma Beni, Beni Bırakma, Adını Sen Koy. Gerçi Unutma Beni bitti. Adını Sen Koy'da bitti. Beni Affet bu cuma bitiyomuş. Darısı Beni Bırakma'nın başına. Bu diziler tam bi saçmalık amk. Senaryo vasat Oyunculuklar flash tv. +1500 bölüm sürüyolar bide.

Valla hepsi biter de Arka Sokaklar bitmez amk. Torunlarımın torunları da izler.

Ülkemiz de güzel şeyler de oluyo ama. Mesela Netflix'te ilk türk dizisi çıktı. Hakan Muhafız diye. Ben hiç izlemedim. Ama fragmanına bakınca güzele benziyodu.

Neyse bölümü bi yerde bağlayalım artık. Baya uzun yazmışım ha. :) Yanlış anlaşılmasın ben Türkiyeyi kötülemiyorum. Kendi ülkemi niye kötüliyim mal mıyım ben aq. Ah Türk dizi sektörü benim elimde olcaktı var yaaaa :) Neyse yani bu dizi konusunda gelişmemiz lazım. Kendinize iyi bakın. Saygılar

Cringe Meslek LisesiWhere stories live. Discover now