Kapitola 7.

302 31 0
                                    

Po hře na housle jsme se s Sherlockem vrátili pro skleničky a zamířili jsme spolu do kuchyně. Sherlock mi dolil víno a potom dolil i sobě.
,,Na housle ti šlo hrát. Líbilo se mi to."
,,Děkuju. Ale hodně jsi mi pomáhal." usmála jsem se a napila jsem se vína.
,,No, možná jsem ti pomohl s držením houslí, ale to ostatní jsi byla ty. Máš nadání." usmál se. Vrátili jsme se do obýváku za ostatními. Sem tam jsem se zapojila do konverzace. Když jsem dopila skleničku vína, ozval se Mycroft.
,,Asi už pojedu. Kate, chceš zase odvést?" zeptal se mě.
,,Asi ano. Ráda bych zůstala, ale neměla bych odvoz." usmála jsem se a odnesla jsem skleničku zpátky do kuchyně. Potom jsem si vzala kabelku a tašku s maličkostmi od ostatních a rozloučila jsem se. Sherlock s Johnem nás šli vyprovodit ke dveřím. Oblékla jsem si kabát a obula jsem si boty. Když jsem byla připravená, začala jsem přemýšlet o tom, jak se mám rozloučit. Nakonec jsem Johna i Sherlocka objala, poděkovala jsem jim za krásný večer a ještě jednou jsem jim popřála šťastné a veselé Vánoce. Potom mi Mycroft otevřel dveře a vyšli jsme spolu ven. Před domem už stál odvoz. Řidič mi zase doběhl otevřít a zavřít dveře. Než jsme vyjeli, ještě jsem Sherlockovi a Johnovi zamávala.
,,Opravdu se ti tam líbilo?" zeptal se mě Mycroft po cestě.
,,Líbilo a to moc." usmála jsem se. Zbytek cesty už jsem jenom sledovala, jak v ulicích Londýna začalo sněžit. Bílé vločky zasypávaly ulice, a než jsme dojeli k mému domu, na chodnících už byla jemná vrstva sněhu.

Doma jsem si svlékla šaty a hodila jsem na sebe pohodlné legíny a vánoční svetr. Potom jsem si nalila skleničku vína, pustila jsem si mé oblíbené vánoční písničky a koledy a lehla jsem si na gauč. Ať už jsem chtěla, nebo ne, na mysli mi přistály vzpomínky na minulé čtvery Vánoce. S Jimem jsme je slavili pokaždé stejně. Večer před Štědrým dnem jsme společně balili dárky pro toho druhého, popíjeli jsme u toho víno a pouštěli jsme si vánoční koledy, nebo vánoční filmy. Druhý den ráno jsme potom vstávali v devět, udělali jsme si snídani a šli jsme si ji sníst k vánočnímu stromku, pod kterým už byly připraveny dárky na rozbalení. Musela jsem se usmát, když jsem na minulé Vánoce vzpomínala. Každé probíhaly po celé čtyři roky úplně stejně. Až teď se to zase změní. Bůh ví, jak to bude příští rok. Jestli budu zase na večírku v nějakém baru nebo u kamaráda, nebo jestli budu se svým budoucím přítelem slavit Vánoce v klidu doma. Přistihla jsem se, jak mi po tváři teče slza. Nechtěla jsem se zrovna teď rozbrečet, tak jsem se zvedla, sklenici s vínem jsem si vzala do koupelny a napustila jsem si horkou vanu. Hodila jsem do ní vánoční bombu do koupele a sledovala jsem, jak se rozpouští. Voda začala vonět jako skořice a vánoční cukroví. Svlékla jsem si oblečení a vlezla jsem si do horké vany. Ponořila jsem se do ní a nechala jsem proudit myšlenky tam a sem. Před očima se mi objevil obrázek mě a Sherlocka, jak spolu hrajeme na housle. Usmála jsem se. Sherlock na mě od začátku působil sympaticky. Navíc mi zase oživil paměť hrou na housle.

Když jsem se pořádně vyležela v horké vaně a bříška prstů jsem měla zkrabatělá od vody, vzala jsem si na sebe legíny a můj nejoblíbenější zimní svetr na doma. Šla jsem do ložnice a zpod postele jsem vytáhla jednu z krabic, kterou jsem pod postelí měla. Vzala jsem si jí do obýváku. Uvařila jsem si čaj a ke krabici jsem si sedla. Opatrně jsem krabici otevřela a vytáhla jsem z ní tlusté desky. Když jsem je otevřela, objevily se přede mnou všechny mé noty, které jsem měla, když jsem ještě na housle hrála. Z úplného spodku krabice jsem vyndala pouzdro. Když jsem ho otevřela, vyndala jsem z něj svoje housle. Usmála jsem se nad vzpomínkami, když jsem na housle začala hrát. Jelikož housle byly rozladěné, začala jsem je ladit podle návodu, který jsem našla mezi notami. Když už jsem byla s naladěním v celku spokojená, stoupla jsem si k oknu a postavila jsem si k němu držák na noty. Dala jsem si na něj noty ke koledám a začala jsem hrát. Celkem mi to šlo, a když jsem asi po půl hodině skončila, byla jsem sama se sebou spokojená. V tu chvíli na mě padla šílená únava. Housle jsem vrátila do pouzdra a šla jsem si lehnout do postele. Usnula jsem s hezkým pocitem, že jsem prožila další krásný předvánoční večírek.

Sherlock Holmes?|Sherlock BBCWhere stories live. Discover now