Kapitola 3.

338 39 1
                                    

,,Kávu nebo čaj?'' zeptal se mě Mycroft.
,,Nic, díky.'' odmítla jsem. Když si Mycroft přinesl kafe a sednul si na svoje křeslo, podívala jsem se na něj a začala jsem se svými poznatky.
,,Hádám, že Miriam není vaše stálá sekretářka.'' podíval se na mě, jako by to slyšel každý den a pobaveně se usmál.
,,Jak jste na to přišla?'' zeptal se.
,,No, košile ani sukně nejsou nové, takže je někde našla na poslední chvíli. Navíc už není nejmladší a pořídila si psa, takže už nepočítala s tím, že by někdy ještě musela pracovat.'' usmála jsem se.
,,Máte dobrý postřeh. Ano, Miriam není moje stálá sekretářka. Naše stará musela odejít a teď akorát hledám náhradu.'' Usmála jsem se. Že by konečně? Konečně bych si mohla najít pracovní místo.
,,No, já zrovna práci hledám. Z té minulé jsem musela odejít.'' dodám.
,,Přijďte zítra v deset hodin ráno. Probereme to a domluvíme se.'' Přikývla jsem a usmála jsem se.
,,Díky, Mycrofte.'' poděkovala jsem mu. Právě mě nejspíš dostal z největšího problému. O peníze bude postaráno. Pomalu se mi začíná dařit zbavovat se vzpomínek na Jamese.

Domů jsem se vrátila kolem sedmé. Byla jsem v knihovně říct, že už tam dál pracovat nebudu. Protáhlo se to, jelikož jsem musela podepisovat spoustu papírů. Dostala jsem ještě poslední výplatu a tím moje práce v knihovně skončila. Bude mi to tam hodně chybět. Došlo mi, že jsem si u Mycrofta nechala ten kabát. Vzala jsem si mobil a našla jsem Mycroftovo číslo, které mi dal, kdyby se něco změnilo. Napsala jsem mu, že jsem si u něj ve firmě nechala kabát. Po chvíli mi mobil cinknul. Zpráva od Mycrofta, že to je v pořádku a kabát si můžu vzít další den.

Bylo půl desáté a já jsem byla na cestě k Mycroftovi. Už mi zbývalo projít jen dvě ulice. Z dálky už byl vidět mrakodrap patřící k firmě. Přešla jsem přes přechod a vešla jsem do firmy. Zamířila jsem ke stolku, u kterého byla cedule 'Nahlaste se zde'.
,,Dobrý den. Jdu za panem Holmesem ohledně pracovního místa.'' nahlásila jsem se u slečny, která měla na košili připnutou jmenovku 'Jane Parkerová'.
,,Ano, nahlásím vás sekretářce. Můžete použít výtah. Patro padesát osm.'' usmála se na mě a začala zvedat telefon. Zamířila jsem k výtahu a zmáčkla jsem přivolávací tlačítko. Výtah během chvilky přijel a vystoupilo z něj pár úředníků.
,,Dobrý den.'' pozdravil mě jeden z nich a já se usmála. Vešla jsem do výtahu a zmáčkla jsem tlačítko padesát osm. Za tři minuty a dvacet sekund jsem byla nahoře. Vyšla jsem z výtahu a pozdravila jsem Miriam.
,,Jdu za panem Holmesem.'' oznámila jsem jí. Miriam přikývla, zapsala si to do knihy a kývla mi ještě jednou na znamení, že jsem mohla jít. Podívala jsem se na hodinky. Bylo za minutu deset. Usmála jsem se a když zbývalo deset vteřin do deseti, vešla jsem do dveří. Mycroft seděl ve svém křesle a četl si nějaké spisy.
,,Přesná jako hodinky.'' usmál se pro sebe a spisy odložil na stůl.
,,Dobrý den Mycrofte.'' pozdravila jsem ho a posadila jsem se na stejné křeslo jako včera. ,,Takže. Chtěla byste tedy dělat mojí sekretářku. Nejdřív ale potřebuju, aby jste podepsala slib mlčenlivosti.'' podíval se na mě a ruce semknul v nervózním gestu.
,,Už mi nějak došlo, že pracovat tu nebude jen tak. Hádám, že vaše kamery jsou od vlády?'' zeptala jsem se.
,,Ano. Naše kamery jsou vládní. Stejné jsou třeba v Buckinghamském paláci.'' odpověděl Mycroft nevzrušeně. Hlas měl možná nevzrušený, ale viděla jsem na něm, že ho překvapilo, jak jsem všímavá.
,,Abych se dostal k věci. Nejsme jenom taková firma. Ale to vám už asi došlo. Pracujeme na tajných a vládních věcech. Dalo by se říct, že jsme takové srdce vlády Velké Británie.'' významně se na mě podíval.
,,Takže všechno, co se tu dozvíš, musí zůstat jenom u tebe. Samozřejmě, můžeš se o informace podělit se zaměstnanci nebo s lidmi, kteří jsou sepsaní na tomto seznamu.'' podal mi seznam asi o sto stranách.
,,Dobře.'' přikývla jsem.
,,Ten seznam si můžeš nechat, je to jenom kopie. Tady mi to tedy podepiš, pokud budeš souhlasit se vším, co je tam napsané.'' podal mi papír. Vzala jsem si ho do rukou a hned dole jsem zahlédla kolonku na podpis. Začala jsem si číst pravidla a podmínky o pracování zde. Nebylo to skoro vůbec komplikované. Prostě základní pravidla. Potom jsem si vzala seznam lidí a rychle jsem ho prolistovala. Našla jsem tam Mycrofta a pod ním ještě jednoho Holmese. Sherlocka Holmese.
,,Sherlock Holmes? Kdo je to?'' zeptala jsem se Mycrofta.
,,Mladší bratříček.'' ušklíbnul se Mycroft. ,,Překvapuje mě, že jsi o něm ještě neslyšela. Je to soukromý detektiv. Vyšetřuje vraždy. Má i svůj blog, který mu píše jeho partner John Watson. Toho na tom seznamu najdeš taky.'' dodal.
,,Partner?'' zeptala jsem se a pobaveně jsem zvedla obočí.
,,Spolubydlící, kolega. Hodně lidí si myslí, že mezi panem Watsonem a mým mladším bratříčkem něco je, ale já pochybuji. Sherlock sice nikdy neměl vážnou známost, ale myslím, že ke svému příteli by se choval víc... Ehm, jak to říct. Mile.'' Podívala jsem se na něj.
,,Mile?'' zeptala jsem se.
,,Ano. Nedá se říct, že by se Sherlock choval ke všem nějak zvlášť mile. Ale kdyby měl vztah, asi by se choval víc mile.'' Přikývla jsem. Přišlo mi zvláštní, že jsem o Sherlockovi nikdy neslyšela. Měla bych se podívat na jeho blog. S úsměvem jsem podepsala slib mlčenlivosti a ještě pár dalších papírů.
,,Zítra můžeš hned nastoupit. Uvidíme, jak si na nové prostředí zvykneš.'' Mycroft mi podal vypraný čistý kabát a podržel mi dveře.
,,Už jsem si zvykla.'' usmála jsem se a odešla jsem směrem k výtahu. Ve výtahu jsem si ještě pročetla seznam lidí. Pod W najdu i sebe. Takže když mi někdo řekne vládní tajemství, prý to u mě má být v bezpečí. Ale jak to někdo může vědět? Potom mě napadlo ještě jedno jméno. Začala jsem hledat pod M, ale nikde jsem ho nenašla. James Moriarty na tomhle seznamu nebyl.



Sherlock Holmes?|Sherlock BBCOnde as histórias ganham vida. Descobre agora