Piesne obdarených: Krv a ľad

By CorlineDeBarra

16.6K 2.4K 611

KNIHA I. Obchodné mesto Sax čaká ťažká skúška. Stojí pred nepriazňou osudu. Zima sa práve dožaduje svojej mo... More

Prológ
1. Vtáčik
2. Fraška
3. Klamstvo za cenu života
4. Dýka a meč
5. Sila emócii
6. Ticho pred búrkou
7. Sirota
8. Nejestvujúca
9. Odhalená
10. Lord
11. Posol
12. Ľadosnienky
13. Tam, kde svetlo halí tieň
14. Zabudnutá pieseň
15. Mráz smrti 1/2
16. Mráz smrti 2/2
17. Losí kožuch
18. Oči bezodné
19. Dôkaz nad pravdu
20. V zajatí ľadu
21. Tiene minulosti
23. Zradca 1/2
24. Zradca 2/2
25. Cesta za slobodou
26. Plesne útrob
27. Smrť za život
28. Čeliť minulosti
29. Krv
30. Ľad
Epilóg
Pieseň krvi a ľadu
Druhý diel!

22. Dávaj pozor

305 60 24
By CorlineDeBarra

Tma. Všadeprítomná tma ich obklopovala z každej strany. Mrazivý vietor sa v silných úderoch opieral o ich telá. Márne sa snažil ľadovým bozkom vzbudiť chlad na koži. Ba až žalostne kvílil, keď videl, že jeho snaha je márna. Telá Adanara i Firry chránili hrubé, teplé kabáty. Čižmy, pevne utiahnuté na nohách, neprepúšťali úponky ľadovej zimy, čo sa zakrádala po tichých uličkách. Iba kde tu, sa spod čiernej čiapky vyplietli ohnivé pramene Obdarenej dievčiny. Jej oči, také zvláštne, avšak pre jej druh typické, žiarili v tme, ako dva rozličné drahokamy. Bledé ruky hriali kožené rukavice.

,,Si si istá, že Zeno spí? Ak na to príde, nebude mať nad nami pochopenie," uisťoval sa Adanar snáď už po piate. Firra otrávene prevrátila očami.

,,Už som ti vravela, že keď som vychádzala z jeho komnát, spal ako zarezaný. To chrápanie sa nedalo vydržať."

Adanar krátko prikývol, i keď ho to príliš nepresvedčilo. Zaklonil hlavu. Skúmavo si premeriaval rímsy domov a hodnotil cestu. Vedel, že bezpečnejšie bude, ak budú prechádzať po strechách, avšak i to skrývalo isté riziko. Vzhľadom na to, koľko strážcov sa teraz potuľovalo po meste, v snahe chytiť Basseta, prejsť nepozorovane, bez akéhokoľvek rozruchu, bolo takmer nemožné.

,,Pozor!" Vyhŕkla náhle Firra a rýchlo zatlačila Adanara do výklenku, kde trónil ten najtmavší tieň. Oprela sa oň chrbtom a rukami zaujala brániacu pózu. Mladý muž nemohol uveriť vlastným očiam. Firra ho bránila vlastným telom. Nech na nich číhalo akékoľvek nebezpečenstvo, nemohol sa ubrániť úškrnu. Páčilo sa mu, ako ho dievčina nečakane bráni. Možno bola tvrdohlavá a tvárila sa, akoby jej na ňom vôbec nezáležalo, no opak bol pravdou. A Adanar ju práve prekukol.

,,Nemalo by to byť skôr naopak?" Žašeptal jej do ucha, tak blízko, až mohol cítiť horúčavu jej tváre. Firra ustrnula, avšak neotočila sa.

,,Nechaj si zájsť chúťky, Adanar. Ak nás tá skupinka desiatich strážcov odhalí, pokojne ti prenechám všetko vysvetľovanie pred lordovým nahnevaným výrazom," vrčala. Adanar sa krátko zachechtal, avšak svoju vzdialenosť neporušil. On veľmi dobre vedel, aká je náhle nesvoja. A užíval si to.

,,Adanar, prisahám, že ak sa do sekundy nespamätáš, rozbijem ti ústa," tentoraz jej tón bol iný. Mladý muž vycítil, že to myslí smrteľne vážne a krátke zaváhanie, je preč. No i tak mu úškrn z tváre nezmizol.

,,Veď nič nerobím," hájil sa, ,,to ty sa tu na mňa lepíš tým svojím veľkým zadkom." V tej sekunde si nestihol ani uvedomiť, kedy sa dievčina pred ním šikovne zvrtla a stála teraz tvárou v tvár jeho prihlúplemu úškrnu. Jej oči ho prebodávali skrz na skrz a Adanar mohol z blízka uvidieť drobné pehy na nose, ktoré si predtým nevšimol. Miesto pikantných nadávok ho však prekvapila tým, že nečakane pristúpila na jeho hru.

,,Adanar," šepla mu tak blízko tváre, až ho pošteklil jej dych. Mladý muž, zmätený tým, čo to dievča pred ním stvára, neuvedomil si, že medzitým vytiahla ostrú dýku a nečakane ju priložila k jeho lonu. Adanar ustrnul a podmanivý úškrn mu na tvári zamrzol. Očami prekvapene blúdil z jej rôznofarebných očí a vyhľadával čokoľvek, čo by ho z tejto nepríjemnej situácie zachránilo.

,,Ešte raz povieš niečo podobné a skončíš vykastrovaný ako pes." V jej hlase bola skrytá vážnosť, i navzdory tomu, že tón bol hravý. Túto stránku Obdarenej dievčiny nepoznal a to ho vystrašilo. Táto vyhrážka bola preňho väčšmi hrôzostrašná, keď mu dievčina vtisla na tvár drobný bozk. Adanar stál ako prikovaný. Nedokázal pochopiť, čo sa to tu stalo. Nespoznával to obdarené škvŕňa. Akoby ju nahradil niekto iný, čo ho desilo. Avšak keď sa na ňu pozorne díval, nevidel žiadnu zmenu. Jej oči boli rovnako žiarivé a iskrivé, ako doposiaľ.

Dievčina sa od neho neodtiahla dokým mlčky neprikývol a nezdvihol ruky na znak mieru. Ani si neuvedomil, že zadržiava dych. Bol dokonale zmätený, čo sa mu v poslednom čase stávalo až príliš často. Veď ešte pred hodinou ho prebodávali deprimujúce výčitky a teraz tu flirtoval s dievčinou, ktorá by mu mohla byť najmladšou sestrou. I keď musel uznať, že Firra od neho nebola o toľko mladšia. Skúmavo si ju premeral, keď opatrne vykúkala spoza rohu.

,,Koľko máš vlastne rokov?" Spýtal sa znenazdajky a dievčina sa na drobný moment strhla. Táto otázka ju zaskočila.

,,Dosť na to, aby som ti mohla nakopať riť a zároveň byť starostlivou matkou," odvetila ale nevenovala mu ani jediný pohľad. Táto poznámka mu opäť vykúzlila úsmev na tvári.

,,Tak schválne, taká stará byť nemôžeš," na jeho podpichnutie iba odfrkla. ,,Tak, koľko máš? Šestnásť? Pätnásť?" Rýpal ďalej, i keď si uvedomoval, že vek, ktorý jej odhadoval, nemohla mať ani zďaleka. Firra sa po ňom neveriaco otočila. Chvíľu bola ticho a po chvíli si ho lepšie premerala.

,,Nespadol ti náhodou nejaký cencúľ na hlavu? Čo to s tebou je? Veď ešte pred chvíľou si tu mal depresívnu chvíľku, že nedokážeš Bassetovi pomôcť, a teraz sa ma tu pýtaš na totálne banality! Spamätaj sa," štekala ako psík, zatiaľ, čo sa Adanar pobavene uškŕňal. To, že má pravdu a sám si to pripúšťal, nedal na sebe vedieť. Iba stál ako soľný stĺp s výrazom dokonalého idiota.

,,Fajn, ako chceš! Už mám toho dosť. Ak si z celej tejto situácie robíš srandu, ja odchádzam. Je mi jedno, čo budeš robiť, ale ja idem pomôcť Bassetovi. Ten muž si nezaslúži visieť len pre tvoju neschopnosť." S tými slovami sa otočila a bezmyšlienkovite vybehla na ulicu. Avšak Adanar ju stihol stiahnuť skôr, ako ju jeden tichý a takmer nepozorovaný zabijak, stihol bodnúť do boku. Adanar ho však videl a rýchle reakcie cvičeného vojaka nedali na seba dlho čakať. Dievčina prekvapene vypískla, zatiaľ čo ju mladý bojovník strhol v obrane za seba. Jedným, presne miereným hodom prichystanej dýky, prerazil vrahov hrudný kôš. Mŕtve telo sa s tichým buchnutím zošuchlo k zemi.

,,Sledoval nás, zatiaľ, čo ty si sa tu hrala na veľkú hrdinku. Nabudúce dávaj väčší pozor," prehodil k prekvapenej dievčine, ktorá upierala pohľad na mŕtve telo. Adanar si dievčinu už viac nevsímal. Iba sa opäť zadíval na strechu domu.

,,Najlepšie uribíme, ak pôjdeme po streche a budeme sa držať v tieňoch. Vyhneme sa tak ďalším nepríjemnostiam."

Nečakal na ňu, iba s ľahkosťou mačky vyskočil, zachytil sa kamenného výklenku a vyhupol sa na strechu. Chvíľu predsa len zotrvával na streche, pozorne učupený, rozhliadal sa po okolí. Toto nebola práve najbezpečnejšia štvrť. Ba, ak by sa kúsok napriamil, uvidel by uličku, kde ráno našli chúliacu sa Firru pri odpadkoch. Navzdory tomu, aký krátky čas zatiaľ uplynul, pripadalo mu to, akoby prešli roky.

Konečne začul nemotorné škrábanie topánok o stenu domu. Obdarená dievčina si konečne uvedomila, že predsa len, bude lepšie poslúchnuť radu Saxského strážcu. Nepoznala túto časť mesta, nevedela ani chodiť bez toho, aby náhodou o niečo v tej tme nezakopla, tak ako mala čakať útok odniekiaľ, kde si myslela, že je iba stena. Nech vyzerala v tej chvíli akokoľvek smiešne, uvedomila si, že Sax nie je Rosotský les. Že domy a uličky ju neskryjú tak, ako stromy a kry, no a praskajúce vetvičky ju neupozornia na blížiaceho sa votrelca. Musela sa spoliehať sama na seba, ak nechcela riskovať ďalšie potupenie.

Netušila, ako dlho to Adanar hral, len aby zmiatol toho vraha. Opäť si pripadala ako malé dieťa, ktoré sa tvári, že vie všetko a nakoniec sa ukáže, že nevie nič. Už druhý raz ju dostal a urobil z nej hlupaňu. Veď aj si to zaslúžila. Nebyť Adanara, bola by teraz mŕtva.

Keď sa vyštverala na strechu, čo vôbec nebolo ľahké, všimla si, že ju čaká prikrčený pri jednom z komínov. Rozhliadal sa po okolí a skúmal každý centimetrík, či na nich odniekiaľ nevyskočí nebezpečenstvo. Zaregistroval ju v periférnom videní, avšak ani na ňu nepozrel, keď k nemu so zvesenou hlavou prišla.

,,Ďakujem," šepla iba a podávala mu mierne zašpinenú dýku, ktorou ju zachránil. Adanar si ju krátko prezrel, potom upriamil svoje smaragdové oči na tichú dievčinu a mlčky prikývol, pričom si od nej zobral svoju dýku. Potom, potichu sa obaja pobrali po strechách na miesto, kde Adanar dúfal, že sa Basset ukrýva. Neustále veril, že nebol natoľko hlúpy, aby vyšiel von a uľahčil strážcom pátranie.

Continue Reading

You'll Also Like

102K 8.3K 51
Abbadon je takmer 18-ročne dievča s naozaj zaujímavým osudom. Patrí totiž do kráľovskej rodiny, kde sú všetci priamymi potomkami bohov. Do jej sveta...
11.4K 841 22
Laura, dievča, ktorému rodičia zmizli a zavesili na krk jej strýkovi, odleteli kamsi do hája a ju nechali žiť v tieni jej slávneho strýka. Aj keď je...
Unesená ✅ By TeeTee

Mystery / Thriller

229K 8.6K 81
"Posledné želanie?!" - Nech ma zabije Dann. - 'Gemma to odo mňa nežiadaj, prosím..' #8 in SHORT STORY ~ 21. 02. 2017 #6 in SHORT STORY ~ 05. 03. 201...
21.3K 3.4K 73
Ostrov už nikdy nebude ako kedysi. Rovnako ako ani Krotitelia, ktorí prežili. Luciferove najväčšie plány sú na spadnutie a pätica záchrancov sa ešte...