10 things not to say: depression

218 19 3
                                    

Ebben a részben összegyűjtöttem 10 dolgot, amit ne mondj egy depressziós embernek. De így nagyon NE mondj.

Akkor kezdjük.

1. Mindenkinek vannak problémái, valakinek sokkal nehezebb.

Ez nem hazugság, de ha neked valami fáj, és eleged van, és valaki ilyet mondd, akkor jobban leszel? NEM. Sőt, szarabbul. Ha valaki azt mondja depressziós, és te megkérdezed miért, ő pedig esetleg elmondja, ne az legyen már a válaszod, hogy konkrétan szart se ér a problémája.

2. Ennyi idősen mi lehet a problémád?

Elárulok egy titkot. Nekem ez az egész 12 éves koromban kezdődött. 17 leszek nemsokára, és rengetegszer megkaptam ezt. A mentális betegségeket valamiért kibaszottul nem veszik komolyan. 12 évesen ha megfázol, kimondják hogy oké, beteg. De az ember lelke nem lehet az? Elmondom az igazságot. Lehetsz depressziós 12 évesen, 10 évesen, 6 évesen, 30 évesen, 60 évesen is. A kor csak egy rohadt szám. Nyilván nem mindig ugyanazok a dolgok fognak lenyomni, nekem kb évente változik, hogy éppen mi miatt nem tudok aludni, de ez így normális. Szóval ha egy 12 éves azt mondja neked, szarul van, vidd el orvoshoz. Ha pedig nem fogod fel, menj el vele te is.

3. Csak megjátszod magad...

Na ha ezt meghallom, ott helyben megvan a véleményem arról, aki ezt kiszarja a szájából. Élj túl egy napot az ő gondolataival, amik arra kényszerítik hogy gyomor és sírógörccsel küzdjön egész nap. Egyél meg egy tál ételt úgy, hogy ne állj fel az asztaltól, aludj úgy hogy sosem tudod magad kipihenni, és próbáld meg nem megölni magad. Ha valaki aki ezt olvassa, vagy véletlen idetévedt, az miután elszégyellte magát, szopogasson már el egy cián kapszulát, mert épp elég ilyen szar van a földön.

4. Csak bebeszéled magadnak a dolgokat, azért mert utána olvastál a neten!

Ez egy szimpla faszság. Aki ezt mondja, az nem gondol bele abba, hogyha mondjuk megjelenik egy olyan dolog a testén, ami nem tudja mi, és betegség gyanúja áll fent, utána olvas. Aztán elmegy nyilván dokihoz, de az ember szereti tudni mi a fasz van vele. Ha 2 hétnél tovább érzed a mentális betegségek tüneteit, azok utána már csak rosszabbodnak, ha valaki nem eszmél fel, hogy hoppá, lehetséges hogy depressziós vagyok, de megnézem azért a tüneteket. Ha magadra ismersz, fordulsz orvoshoz, ha annyira nem, más megoldáshoz folyamodsz. Mert nem tudom ezek a nagyon okos emberek hogy vannak vele, de ha mindennap azon gondolkozol, hogyan öld meg magad, ott már lehet hogy baj van nem?

5. Akkor ha most nekem is rossz kedvem van, depressziós vagyok?

Nem, nem. Neked csak egy jó atyai balos-jobbos kéne, de olyan jól csattanó Bud Spenceres.

6. Nem is nevetsz akkor meg ilyesmi?

Igen bazdmeg, egész nap komoly arccal bámulom a földet. Attól még, hogy valaki beteg, jobb esetben tud nevetni, tud mosolyogni. Maximum kevesebbet, és nem olyan őszintén, mint mások. De nem vagyunk fából! Én például imádom az okos humort, a szarkazmust, meg egy jó alpári káromkodáson is tudok sírni. SŐT néha kínomban nevetek, vagy mosolygok hiszen nem tudok máshogy reagálni. Például mikor ilyen hülye emberekkel találkozom...

7. Akkor ezért vagy mindig feketében!

Én személy szerint nem ezért. Nem azért, mert sötét a lelkem meg hasonló faszságok. Ha feketében vagyok, magabiztosabbnak érzem magam, és talán olyankor az is vagyok. Mert az esetek kilencven százalékában kurvára nem vagyok az, sőt kevesebbnek is érzem magam másoknál. Szóval ha ilyet támad kedved mondani, gondolj arra, hogy te viszont geci sötét vagy belül, mégis rózsaszínt hordasz.

8. Pedig nem tűnsz depressziósnak...

Te sem tűntél egészen idáig agyhalottnak...
Ha valaki depressziós, az nem feltétlenül látszódik rajta. Teljesen az ember nem tudja letagadni, de kimutatni sem...Nagyon sokat gondolkoztam régebben azon, hogyan kérjek segítséget. Hogyan mutassam ki hogy baj van, anélkül, hogy szólnék? Igazából sehogy sem tudod, csak ha valamiféle jelet adsz. Szólsz egy felnőttnek, vagy egy barátodnak, akiben megbízol. Hidd el, ha valakivel megoszthatod a terhedet, sokkal könnyebb lesz. Hiszen nem kell egyedül cipelned.

9. Minden csak rajtad múlik!

NEM. Kibaszottul nem. Ha valaki odáig eljut, hogy depresszióban szenved, az nem rajta múlik, sőt hogy még fokozzam az idegességed te drága naiv ember, ha valaki depressziós arról ő maga SOHA sem tehet! SOHA! Én azokat hibáztatom, akik nem próbálnak meg/nem is akarnak segíteni, vagy csak rontanak a helyzeten. Ha az ember mentális beteg, legyen az bármi, SEMMI sem múlik rajta!

10. Csak rúgj be, vagy vegyél be egy xanaxot és elmúlik!

Ezt már nagyon sokszor hallottam, és rosszul vagyok ettől. NEM. NEM múlik el, ha beveszek egy Xanaxot, nem is vettem be soha, nem ittam soha, nem is fogok soha! Aki előttem mondd ilyet, azt mindig olyan szinten lecseszem, hogy öröm nézni. Utálom az emberek faszságait, kibaszottul elegem is van belőle. Nem tudják mit beszélnek, le is szarják. Nem igazán érdekel, hogy nem értik meg a mentális betegségeket, de legalább a pofájukat fogják be...

HELPWhere stories live. Discover now