KAPITOLA⁰⁶ Elisa & her sweet sixteen

113 9 0
                                    

třetí červenec 1998
Newtport, Colorado

Dívky kolem šestnácti let si na diskotéky česaly ofinu jakou nosila Brenda Walshová z Beverly Hills 90210, po večerech se nechávaly vozit do letního kina na nové bijáky v autech vypůjčených od rodičů a na proslulé terase nad městem vyhrnovaly sukně.

Elisa Day se místo "normálních" letních aktivit amerického teenagera v chladu jejich zahrady učila latinu.

Fiona její výstřelky snášela s pevně sevřenými rty a tichým nesouhlasem, se kterým ji sledovala škvírou mezi závěsy v kuchyňském okně; přesto jí čas od času na trávník přinesla limonádu z čerstvě vymačkaných citrónů s mátou, kterou si pěstovala na zahrádce.

Při té příležitosti nahlédla do jejích poznámek rozložených na trávníku; během jedné takové záminkyse sklonila nad knihou, aby z ní smetla neviditelné smítko a zarazila se. "Ty čteš Canon Episcopi?"

Elisa zvedla oči. "Vypadá to tak," odtušila prostě.

Fiona byla proti jejímu ostrovtipu vyjimečně nedbalá. "Je to hrozně neaktuální spis," dodala, jako by ji neslyšela a položila sklenku na stolek. "Někde mám poznámky svého dědečka, ten se smlouvám s démony věnoval dost dlouho na to, aby o tom něco věděl."

Než se stačila Elisa vzpamatovat, její macecha zmizela v domě, aby se o deset minut později vrátila s chatrnou bichlí v náručí.

"Není to zrovna lehké čtení," dodala s neúmyslným dvojsmyslem a s úlevným povzdechem ji položila do trávy; namátkou ji otevřela v polovině a zakašlala z oblaka prachu, který se zvedl. "Dědeček byl dost pečlivý."

"Díky," poznamenala Elisa opatrně a dychtivě se po knize natáhla, ale Fiona na ní stále držela prsty.

"Víš," začala a odhrnula si pramínek tmavých vlasů z tváře, "neměla by ses zavírat doma a bránit se společnosti. Myslím to vážně," dodala se zamračením, když se Elisa odtáhla a s otráveným povzdechem se sklonila nad Canon Episcopi.

"Já věděla, že tohle nebude jen z čirý laskavosti."

"Heleď," vyhrkla Fiona a s dětskou radostí se na ni usmála, "když jsou teď chlapi pryč, můžeme si my holky udělat dámskou jízdu. Co na to říkáš? Jen my dvě."

Elisa byla trochu rozčarovaná z toho, že upjatá Fiona použila slovo "chlapi" a "my holky" ve smyslu jich dvou, takže si ani neuvědomovala význam druhé části věty: byla sice pravda, že Hank a Josh byli už týden někde v Alabamě, ale byl to snad důvod k tomu, aby spolu trávily čas?

"Tak já se jdu připravit!" vyjekla Fiona, jako by její adoptivní dcera nadšeně souhlasila; než ji Elisa stačila zarazit, zmizela v domě a nechala ji ležet na trávníku s bezradným výrazem ve tváři.


O HODINU A PŮL POZDĚJI

Podle Elisina názoru bylo na Newportu nejhorší to, že leželo půl hodiny jízdy autem od Fruitu, slepičího města: Fiona s Prim Dayovi každoročně nutily jezdit na festival, kde nosili slepičí čepice, házeli vajíčka do terče a při tom všem tiše umírali studem.

U Bezhlavého Mika byl naštěstí typický coloradský podnik, kam muži nosili stetsony a ženy kostkované košile s nabíranými rukávy.

Přes vidláckou hudbu se tu Elisa cítila celkem příjemně.

Našla si pohodlné místo na židličce u baru, usrkávala nealkoholické Coors, což bylo colorádské národní pití lidí od dob zlaté horečky a pozorovala rozsáhlé pódium, které zabíralo většinu prostoru hospody.

⁰ELISA DAY a její třináctá komnataحيث تعيش القصص. اكتشف الآن