Den fjärde mannen

1 0 0
                                    

Den fjärde mannen

Jonas hade inte haft något emot att sätta dit Patrik för kidnappningen. Han hade trott att han skulle klara sig själv, men så enkelt var det inte. Patrik hade inte mycket ork kvar att sätta emot, utan bröt ihop och berättade allt han visste om Antons försvinnande.

Under ett långt förhör som Linder själv tog hand om förnekade Patrik all kännedom om de båda morden såväl som den påkörda kvinnan och det avhuggna fingret. När han konfronterades med att Lars Moberg varit hans övervakare några år tidigare släppte spärrarna helt och han beskrev att Moberg varit lite för nitisk och bland annat gjort hembesök.

En gång hade han kommit på ett oanmält besök som gjort att en av de andra (han sade att han glömt vem det var, men inte han själv i alla fall) hade fått panik och hällt både nyinköpt sprit och GHB i toaletten för att inte bli tagen på bar gärning. Hela månadsransonen hade runnit ut i havet. Detta och Mobergs andra petigheter hade retat killarna till vansinne och hatet pyrde under ytan. Patrik medgav att han i sin ilska hade åkt till Mobergs bostad några gånger och härjat i deras trädgård, den låg inte långt från hans egen lägenhet, men han bedyrade att han aldrig skadat någon annan människa förut och inte nu heller. Misstankarna mot Patrik fanns kvar, men han försattes på fri fot i brist på graverande bevis, men fick tillsägelse att inte resa bort eller lämna landet.

Så kom samtalet från Sonja Palmgren. Hon berättade att hon plötsligt kommit ihåg att hon sett något mystiskt en dag nere i staden, det måste ha varit fredagen precis efter påsk. Hon hade överraskat Mina med ett besök och under en promenad för att fönstershoppa nere i staden hade hon sett tre män komma ut ur en portgång.

Det som ådrog sig hennes uppmärksamhet var att det verkade som om två drog med sig den tredje, som om denne var något motvillig. Detta gjorde att hon tittade till en gång extra och noterade därför att en fjärde man dessutom verkade smyga efter de första tre. Om han stått och lurpassat längre bort visste hon inte, men det såg helt klart mystiskt ut. Hon förklarade att hon då hade tänkt att det säkert inte var något viktigt och att hon inte ville bli paranoid, men nu efter allt hon läst i tidningarna om morden, hade hon plötsligt kommit ihåg den här händelsen och tänkt att den kanske var viktig trots allt.

Det var den. Sonja åkte gärna in till polishuset, där hon sedan identifierade fotografierna av både Lars Moberg, Björn och Mats, men viktigast av allt var att hon kände igen Jonas Dahlstroem, som den som verkade smyga sig efter de andra tre.

Bevisbördan mot Jonas ökade och när Sonja berättat om det hon kom ihåg och Jonas DNA kunde matchas till den snusloska som hittades vid brottsplatsen där Lars Moberg blivit mördad var det uppenbart att han varit där. Sammantaget med fler pusselbitar blev indicierna så starka att Jonas kunde häktas trots fortsatt nekande. 

En fingervisning om mord (av: Christina Gustavson)Där berättelser lever. Upptäck nu