26. Ornela

151 35 12
                                    


Prošla su četiri dana. Nisam se uspela naći s Markom, dvaput smo se čuli i oba puta me je otkačio po kratkom postupku. Uredniku nisam priznala na kojoj priči radim, nešto sam smuljala da sam išla istraživati jednog korumpiranog političara, ali nemam dokaze pa je sve skupa ćorak. Ne znam je li popušio priču, ali me i nije briga. Dao mi je još jedan glupi zadatak - ovoga puta me je poslao na razgovor s nekim tipom koji se predstavio kao novi većinski vlasnik naše velike prehrambene fabrike. Ispalo je da je tip patološki lažov, a meni je bilo svega dosta. No, da bih znala šta dalje, morala sam prvo završiti s Markom i onim devojkama. Njihova priča mi je zvrndala po glavi šta god radila. Nisam nikako mogla izbrisati sliku Mirinih leđa, zamišljala sam prestravljenu, ali beskrajno hrabru i inatljivu djevojku, još gotovo devojčicu, kako trpi nezamislivu torturu. I znala sam, jer sam u svakom slobodnom trenutku iščitavala sve što sam mogla iskopati o traffickingu, da takvih sudbina ima puno. Za najveći broj njih nikad ne doznamo jer devojke trpe dok ne nestanu. Kad ih ti likovi zgrabe u svoje kandže, postaju Niko.

Uspela sam omekšati Mislava da mi pomogne u istrazi tek kad sam ga uverila da me Marko štiti. Mislav je znao našu ljubavnu priču i oduvek mi je govorio da je Marko tip za mene. Pa, kad sam mu bila rekla da smo prekinuli, mesec dana nije uopšte hteo razgovarati sa mnom nakon što me je optužio da sam neopevana glupača jer sam se odrekla takvog tipa. Jedva smo nekako vratili naše prijateljstvo. Zato je sad i pristao da mi pomogne u istrazi, a skriveni motiv - bila sam sigurna u to - bio mu je da ću se opet spetljati s Markom ako se duže zadržim na ovoj priči. Pravila sam se da ga nisam pročitala, iako nisam imala ništa protiv njegovog motiva.

Mislav je iskopao još dosta podataka o Fertiliu i njegovoj organizaciji. Bavili su se svim što je u opisu traffickinga, imali su čak i specijalizovane ekipe za pojedinu vrstu posla. Najveću lovu donosio im je lov na mlade cure, po mogućnosti Evropljanke iz siromašnih zemalja koje bi, u potrazi za boljim životom, nasele na razne oglase. Kad bi ih zgrabili, zatvorili i uzeli im dokumente, rasporedili bi ih na posao striptiza, masaže, obične prostitucije... Najvrednije su bile one poput Ane koje bi, zbog svojih gena, bile namenjene za rasplod, jer su njihove bebe donosile i do sto hiljada evra čiste zarade. Cura bi tako rodila po dvoje, troje, četvoro... dok se ne bi istrošila, a onda bi bila prebačena na opsluživanje mušterija. Puno su vredele i ekstremno lepe devojke koje su bogati perverznjaci uzimali za svoje lične seksualne robinje: prodavali su ih na aukcijama na kojima su cene za njih znale doseći neverovatne svote.

Imala sam, dakle, celu priču, samo nisam još imala odgovarajuće dokaze da je mogu objaviti. Zato sam tog predvečerja otišla do Markovog stana i odlučila kampovatii pred njegovom zgradom dok se gospodin ne pojavi. Na sreću, preko puta je bio zgodan mali kafić iz kojega sam mogla satima vrebati, a da ne čekam ko budala na ulici ili u autu, pa samo mi još treba da postanem sumnjiva. Ovo je bilo vreme kad nije trebalo skrenuti pažnju na sebe.

Pojavio se tek iza devet naveče. Teškim, umornim korakom vukao se od parkinga do ulaza u zgradu, što mi je dalo dovoljno vremena da izjurim iz kafića i presretnem ga. Iznenadio se.

- Ornela? Šta...

- Da, ja sam Ornela, drago mi je da me se sećaš - iz mene je progovorila povređena devojka, zaboravila sam da mu to više nisam i da je ovo poslovni odnos u kome ja zavisim o njegovoj dobroj volji.

- Nemam snage za raspravu sa tobom, umoran sam kao pas - ušao je u zgradu ni ne pogledavši me. A ne, dragi moj, nećemo tako. Pratila sam ga u korak. U liftu je gledao u pod, dok sam ja gledala u njega. Kad smo ušli u stan, bacio je ključeve na policu u hodniku, jaknu je zavitlao prema fotelji u boravku i bez reči otvorio frižider iz koga je izvukao limenku Guinnessa. Tišinu je presekao onaj tipični "flop" i Markov uzdah nakon prvih nekoliko gutljaja. Tek me je tada pogledao, kao da se tek tada setio da sam takođe u stanu.

Mehanizam 8 ženaWhere stories live. Discover now