9. Imali

235 40 7
                                    

Od dana kada sam pustila prve korake pa do dana današnjeg moje noge su vezane. Koraci su mi sitni, sputani... Okovani lancima tradicije. Ceo život gledam kako žene iz mog okruženja propadaju. Obučene kao kraljice, obložene zlatom i dragim kamenjem, a ništa su do predmeta koji krasi dom. Bezvredne su jer na svu tu lepotu dolazi veo. On skriva sve što jesi i prikazuje sve što moraš da budeš.

Stiskam grčevito crvenu maramu, ona mi daje hrabrost da istupim i progovorim. Hrabra sam, ali ne toliko da u rat sa fanaticima uđem sama. Imam podršku u obliku budućeg muža. Eminentni šeik ne mari za običaje. Krši ih kad god stigne bez bojazni. Status i moć mu omogućuju da se suprotstavi svima i prođe nekažnjeno. Previše su dragocene bušotine nafte koje poseduje da bi mu se bilo ko zamerio, pa čak i verske vođe. Gnušam se na tu činjenicu, ali revolt polako prelazi u divljenje. I da nema ništa opet bi isto radio. Zato sam i pristala na brak kada je otac jedne večeri nakon Adnine svadbe objavio srećnu vest. Da zna šta planiram ne bi se toliko radovao mojoj udaji i rodbinskoj vezi koju će debelo iskoristiti. Malo je reći da je ostao šokiran manjkom mog opiranja.

Naime, Amir je video lice koje ga je očaralo i odmah je znao da ću mu biti žena. Još poklona je stizalo svakog dana, a onda je u jednom stigao mobilni telefon. Čuli smo se redovno, satima smo pričali do duboko u noć. Usput je ocu obelodanio svoje namere i nije dozvolio da se bilo ko meša u odabir. Otac ga je pitao kako će znati kakva sam ako ne pošalje majku da me vidi, a već je u glavi slavio. Saudijskom Arabijom juriće njegovi automobili. Amir živi u Abu Dabiju, ali to ne menja činjenicu da je Saudijac čiji preci broje milione na bankovnom računu. I sve je njegovo jer je jedini sin, sposoban i pametan da taj saldo mnogostruko uveća. Odgovorio mu je da je čuo o mojoj lepoti i da veruje u glasine, ali tražio je fotografiju za svaki slučaj. Otac mu je dao sliku i dogovor je postignut.

Obavestio me je o svemu i rekao da se nadam skorijoj poseti. Sve što je rekao samo je učvrstilo moju odluku da pristanem na brak. Nije hteo zvanično da me zaprosi dok ja lično njemu ne kažem da pristajem, ali moj otac to nije znao. Kada sam rekla da hoću, ali da moramo da se vidimo i upoznamo u četiri oka, a ne preko telefona, rekao je da mu je to plan od momenta kada je ugledao moje oči. Dan posle očeve objave došao je u vilu i zahtevao od oca da mi dozvoli da me povede u šetnju. Rešid se opirao, govorio kako je to nečuveno da mlada i mladoženja idu bilo gde ako nisu u braku i još mnogo besmislica koje nisu doprle do Amirovih ušiju. Nošalantno je izjavio da sam ja njegova žena i bez papira i blagoslova, to je formalnost koja ne predstavlja prepreku. Otac se bunio, na kraju je pristao, ali odgovornost snosi isključivo Amir. Majka me pozvala da siđem, usput mi govorila da pazim kako se ponašam, da ih ne obrukam i namestila mi najtamniji veo koji imam. Jeste da me je video, ali to je bilo slučajno, sad moram da pazim i dobro držim tkaninu da se ne pomeri.

Ušla sam u radnu sobu i odmah primetila visoku pojavu sa kojom svaki dan razgovaram. Kršila sam prste ispod ogrtača, glavu sam povila, ali sam ga gledala skrivena ispod burke. Znalački je izvio kraj usne i namignuo mi pazeći da otac ne vidi. Okrenuo se i rekao da skinem veo i prekrijem samo kosu na šta se otac zamalo šlogirao. Pocrveneo je toliko da sam mislila da će pući.

– Moja žena nosiće veo samo ako to želi, ako ne... Može da šeta kako joj odgovara. Bolje zadržite kletve za sebe ili naš dogovor otpada. Pored mene će ići žena, ne gomila zavesa ispod koje može biti i muškarac. Vrlo dobro znate da se to dešava – podigao je obrvu izazivajući ga da porekne.

Meni više ništa nije trebalo. Na opšte zaprepašćenje oca i brata, strgla sam veo i pogledala ga pravo u oči.

– Vraćam se odmah – objavila sam i kao vihor požurila natrag do sobe.

Majka i Halal gotovo su pale u nesvest kada sam na njih bacila veo i uletela u sobu.

I sad čvrsto držim ovu crvenu maramu kao da mi je slamka spasa. Konačno neko ko deli moje mišljenje!

Mehanizam 8 ženaWhere stories live. Discover now