7. Imali

319 41 1
                                    

Lavrena

Neobična pesma, umilnog glasa žene koja ljulja bebu me skoro razgali, i moje buđenje mi se učini kao da ulazim u rajske dvore neke palate. Ne želim da otvorim oči, lepo mi je slušati pesmu koja govori o lepoti života i velikoj ljubavi.

I naravno, moje telo po nekoj naredbi krene ka tom izvoru melodije.

‒ Ja sam je uspavala ‒ Imali mi je saopštila. ‒ Mislim da nećeš imati puno posla oko nje.

Duga crna kosa presijavala se na svetlosti zalazećeg sunca. Lik mlade žene me je gledao tako umilno, a opet snažno isijavajući nekom toplinom od koje mi je celo telo bilo preplavljeno emocijama. Kada sam joj se približila, očima me je pomilovala i imala sam osećaj da se jedan deo njene duše pretočio u mene.

‒ Ne brinite. Biću tu.

‒ Ne brinem ja. Više ne brinem. Nekada su briga i strah bili svakodnevni osećaj.

‒ Imate prelepu devojčicu i porodicu, zašto bi strahovali?

Spustila sam se pored krevetića, i usnulu devojčicu dodirnula preko ćebenceta za nogicu koja joj je virila, a onda sela na stolicu i uzdahnula.

‒ Moj život nije bio uvek ovakav... ‒ Imali je sela preko puta mene, zamišljeno se zagledala u daljinu, setno se osmehnula i započela.

***

Blagi povetarac mrsi moju ugljen crnu kosu. Noćno nebo Abu Dabija posuto je milionima sitnih zvezda. Preko dana vrelina i sparina isijavaju iz zidina pustinjom opasanog grada, ali su noći iznenađujuće sveže i prijatne. Prostrana terasa moje kuće oaza je mira i moje lične slobode. Sa nje posmatram nebesko prostranstvo, udišem miris slobode jer jedino je tu imam. Jedino tada, dok našu vilu obavija mrak, a na vidiku nema muškaraca, moje lice može osetiti vazduh, preostalo vreme moju kožu prikriva veo. Bez njega mogu biti samo u osami svoje sobe, u prisustvu ženskog dela porodice, ispred oca i brata. I jednog dana ispred muža, ali ni on neće videti moje lice sve dok naš brak ne postane validan. Do tada moraće da veruje sokolovom oku žena koje su direktno povezane sa njim i njihovoj proceni lepote. Zovem se Imali Šetet, najstarija sam od tri ćerke Rešida Šeteta i živim po strogim pravilima islamske vere i zajednice.

Ujedinjeni Arapski Emirati po uređenju su Apsolutistička monarhija pod upravom Emira. Iako neosporno hrli ka prosperitetu i modernizaciji, neke stvari i običaje nemoguće je iskoreniti ili ublažiti. Abu Dabi je šarenoliki grad naseljen najrazličitijim nacijama, egzistira od krajnjeg siromaštva do nezamislivog bogatstva. Teško je poverovati da ima siromaha u državi naftnih magnata, ali nažalost je tako.

Prava žena su jako ograničena, gotovo nepostojeća. Imamo izbor da izbora nema. U prilog tome govori da nećete naći nijednu ženu na bilo kom visokom položaju, odnosno tamo gde bi njena reč bila glavna. Sloboda ponašanja razlikuje se od pojedinca do pojedinca, od porodice do porodice, ali je u suštini žena kao ličnost potčinjena muškarcu i njegovoj prosudbi šta je dozvoljeno, a šta ne. Biti žena, majka, domaćica, sramežljiva, tiha... To su jedini kvaliteti koji se vrednuju. Obrazovanje je dostupno svima, ali uvek ima "ali". Otac je na tom polju bio savremenog shvatanja, tako smo sestra Selma i ja završile srednju školu. Za većim obrazovanjem nije bilo potrebe, jer nam fakulteti ne trebaju da bi rađale. Adna je pre mesec dana ispisana iz škole jer se udaje.

Moja porodica je imućna, da ne kažem bogata preko svake mere. Rešid nije naftni mogul, ali se bavi izuzetno isplativim poslom koji mu donosi novac koliko i sam posao prodaje crnog zlata. Poslednjih godina bezobrazno bogati šeici i njihovi sinovi postali su opsednuti skupocenim autima. Njihove zveri na četiri točka postale su simbol moći i bogatstva. Ali, konji koje su posedovali ispod haube, vremenom su postali slabi tako da je trend nadogradnje kubika postao hit u Emiratima. Moj pokojni deda svojevremeno je posedovao automehaničarsku radionicu i širio posao, da bi moj otac nakon njega od par radionica napravio imperiju. Sada se njegov posao ne svodi samo na popravku, već i na uvoz i prodaju luksuznih vozila, poseduje salone za prodaju automobila širom zemlje i nekoliko okolnih država. Glavni cilj mu je da se probije na tle Saudijske Arabije jer, ako tamo među daleko konzervativnijom sredinom njegovi auti zavladaju, moć koju će dobiti biće ravna Alahovoj. Muškarci ove države više od svega vole da se razmeću novcem, a luksuzan auto svojevrsni je statusni simbol.

Mehanizam 8 ženaWhere stories live. Discover now