All your pictures - 18.

27 4 11
                                    

Středa, 24. 6.

   „Mami? Můžu dneska zůstat doma? Necítím se nejlíp."

   Cathrine si ji přeměřila nedůvěřivým pohledem. „Je to kvůli Ethanovi, že?"

   „Nechci to řešit, mami," povzdechla si a sedla si na barovou židli.

   „Dobře," usmála se na ni, „ale slib mi, že se kvůli němu nebudeš trápit. Najdi si něco, kvůli čemu na něj alespoň na chvíli zapomeneš. Občas to pomáhá: hlava si odpočine a tobě to prospěje. Poslední dobou jsi s ním trávila tolik času, že-"

   Tolik času, že ti na něm začalo možná až moc záležet... Přesně tohle chtěla Cathrine říct a Mona to věděla.

   „No, to je jedno, už půjdu," vtiskla jí pusu na čelo, „opatruj se. O polední pauze přijedu a zajdeme někam na rychlý oběd, dobře?"

   Chtěla dostát Cathrininy rady – nebo se o to alespoň pokusit-, ale ať se snažila sebevíc, měla ho plnou hlavu. Viděla před sebou jeho obličej, cítila dotek jeho rukou na svém pasu, když jí pomáhal slézt z kola, dotek na své tváři, když se jí dotýkal, polibek na čele, který jí věnovat, když se ji pokoušel naučit bubnovat, jeho vůni,... Prostě všechno. Ale nejhorší bylo srdce: pokaždé, když se na ni podíval; když se jí dotkl; když se nadechla jeho vůně; když byla v jeho blízkosti nebo na něj jen pomyslela, začalo rychle a hlasitě bít. Tak hlasitě, že měla pocit, že ohluchne.

   Urban dictionary definuje lásku jako způsob přírody, jak přimět lidi k reprodukci.

   Jiná definice uvádí, že je to ten nepozoruhodnější, nepopsatelný a hluboký euforický pocit uvnitř nás.

   Další, že je to intenzivní pocit hluboké náklonosti.

   Taky je tu spousta citátů: srdce máme tu k tomu, aby pochopilo to, co nepochopila hlava.

   Einstein zase říká: Jak může někdo pomocí chemie a fyziky vysvětlit tak důležitý biologický jev, jako je první láska?

  Tohle a spoustu dalších definicí a všeho ostatního Mona našla, když se snažila nějak – jakkoliv – přijít na to, co vlastně k Ethanovi cítí. Probírala se stovkami webstránek, četla různé výzkumy (třeba o tom, že se člověk dokáže do druhého zamilovat už během prvních tří minut) a články, skutečné příběhy lidí, které zněly spíš jako pohádky, ale stejně nenašla to, co hledala. A nejspíš ani nemohla. Láska se nedá uchopit, musí se cítit.

   Vzpomněla si na Dereka Smitha, kluka, do kterého byla něco jako zamilovaná asi ve dvanácti. Několik měsíců po něm pokukovala, občas spolu sedávali na obědech a jednou spolu byly venku. Ale i když už po nějakých dvou minutách, co spolu seděli v cukrárně tak nějak začala tušit, že by z toho nic nebylo, ranilo ji, když se jí zeptal, jestli by mu nedomluvila schůzku s Abigail Jeffersonovou. Mona s ní seděla v lavici a jak se tedy ukázalo, bavil se s ní jen kvůli Abi.

   Povzdechla si a naštvaně počítač zaklapla. Zlobila se. Na Ethana, na sebe, na tátu, na Dereka a na Abi a Carly a Amitu a Graysona a Ashley, protože ti dva spolu měli tak skvělý vztah a ona... A ona ani nevěděla, jestli k Ethanovi cítí něco, na čem by se dal stavět vztah. Prohrábla si vlasy a zatočila se na židli. Když to několikrát zopakovala, zoufale vstala, shledala, že je teprve půl osmé a zanadávala sama sobě, že vstávala už ve tři čtvrtě na sedm jen, aby zastihla mámu.

   Připravila si cereálie s mlékem a pořád ještě unavená z hledání toho pravého významu svých citů vyšla těch několik málo schodů na půdu, otevřela okno dokořán a připravila si nové plátno. Sklidila tempery a štětce a připravila si hadr a černý pastel. Nostalgicky si povzdechla a začala načrtávat obrys nosu. Měla zvláštní styl kreslení, ale jí to tak vyhovovalo. Bylo to něco jako její podpis; kousek jí samotné zanechaný v jejích obrazech.

9:07: *We should talk*

9:12: *Princess, please...*

9:12: *Please...*

9:22: *I need to see ya*

9:26: *So come on. Let it go

Just let it be

Why don't you be you

And I'll be me *

9:28: *Everything that's broke

Leave it to breeze

Why don't you be you

And I'll be me * (james bay - let it go)

9:31: *ETHAN! STOP! *

   Naštvaně položila telefon na malý stolek vedle sebe. To neustálé pípání ji rozčilovalo a rušilo od práce. Copak nedokázal pochopit, že chce být sama?

9:34: *Come on, let it fall

Just let it be

Why don't you be you

And I'll be*

9:35: *what do you want? *

9:36: *Dinner with my family? Please...*

9:36: *I just wanna apologize. Please...*

9:42: *fine*

   Neměla tušení, proč souhlasila. Pořád to ještě neměla všechno srovnané; pořád na něj byla ještě naštvaná.

9:58: *ashley? *

10:14: *yes? *

10:18: *we argued. and i'm still upset at him, but he invited me to a family dinner. and i said yes. but i'm not sure, if it is right*

10:19: *because...?*

10:31: *because, maybe and probably i love him. not just like a friend but... you know, what i mean. and i'm not sure about his feelings*

10:32: *oh my god. that will be ok, honey, i swear. just talk to him :) ps: your secret's safe for me*

10:33. *okay, thanx. for everything*

- - -

   „Zlato? Můžeme?" Cathrine stála pod schody a čekala na odezvu. Mona zkontrolovala čas. To už je tolik?

   „Jo, můžeme, jenom se převleču."

   „Pizza, čína, tacco?"

   „Hmm, tacco," usmála se jak jen nejvíc mohla a zmizela ve svém pokoji. Vytáhla ze skříně černé kraťasy a šedé tričko. V zrcadle na skříni zkontrolovala svůj make up a fascinovaně zůstala zírat na svůj odraz.

   „Tak jdeš?"

   „Hned tam budu," zamumlala polohlasně, ale dost nahlas na to, aby ji Cathrine slyšela a zavřela se v koupelně. 

   „Zlato, vážně už bysme- Mono? Jsi v pořádku?" Cathrine strnula. „Jo, proč neměla bych?" Cathrine nevěřícně natáhla dlaň k její tváři a jemně ji na ni položila. Mona zavřela oči.

   „Jsi krásná," usmála se a ruku zase stáhla. Čekala cokoliv, dokonce i návštěvu anglické královny, ale tohle... to, že měla Mona konečně po těch letech odvahu a sebevědomí ukázat ostatním, že se za vadu své kůže nestydí jí dělalo neskonale šťastnou. A měla takový pocit, že za to může Ethan.

DOUBLE WIN (Spolupráce s @_ivankka_)Where stories live. Discover now