Ruský Roswell

415 12 6
                                    

27. září 1989, Voroněž, Rusko

Jde prý o jeden z nejbizarnějších případů přistání UFO na světě. Mimozemšťané několikrát navštíví voroněžský park a zaútočí na mladého chlapce. Je v Rusku tak populární, že se mu začalo přezdívat Ruský Roswell.

Voroněž je ruské město s téměř milionem obyvatel, které leží zhruba 500 km jižně od Moskvy. Jednoho dne se ale nad místním parkem setmí obloha a lidé se vzrušeně dívají vzhůru. Ve výšce zhruba dvanácti metrů krouží tmavě červený předmět oválného tvaru a pomalu se snáší k zemi. Když už to vypadá, že přistane, údajně se opět zvedne do vzduchu a odletí. O pár minut později se objekt ale znovu objevuje a zaměřuje se na skupinu dětí, které zde hrají fotbal. Děti se dají s křikem na útěk a snaží se schovat za stromy a keři.
Pozorování potvrdí nejen lidé, kteří v parku v té době byli, ale i ti, kteří vše sledovali z blízké autobusové zastávky a okolí. Jedním z nich má být i poručík okresní policejní stanice Sergei Matveyev.

Když se UFO sneslo skoro až na zem, otevírají se v jednom místě podivná dvířka, ze kterých vyhlíží kolem tří metrů vysoká bytost ve stříbrné kombinéze a botách bronzové barvy. Připomíná prý astronauta ve skafandru. Na rozdíl od něj má ale neúměrně dlouhé ruce, nemá žádný krk a místo hlavy pouze hrbol, což ovšem mohla být jakási helma. To nejpodivnější na bytosti je, že má nikoli dvě oči, ale rovnou tři a to ještě světélkující. Podle několika svědků jsou oči červené, podle jiných je červené pouze to uprostřed, kdežto krajní dvě bílé. Všichni se ale shodují na tom, že bytost má na hrudi zvláštní diskovitý předmět, ze kterého k zemi vyzařuje pohyblivý světelný pruh.

Nakonec se dvířka zavírají a z objektu se vysouvají čtyři podpůrné nohy, na které objekt usedá. Dveře se opět otevřely a bytost, jež byla předtím spatřena, vylézá ven v doprovodu dalších, podobně vyhlížejících. Táhnou za sebou podivnou krabici, patrně robota, který má na přední straně mnoho tlačítek. Když jedna z bytostí některé zmáčkne, robot se zautomatizuje a začíná se samovolně pohybovat po trávníku.
Mimozemšťané sami se chovají velmi podivně. Lidé okolo je vůbec nezajímají, spíše se zaměřují na trávník a sbírají vzorky půdy. Jeden z nich pak svým světelným paprskem vyděsí jistého malého chlapce natolik, že dostává hysterický záchvat a začíná zmateně pobíhat sem a tam. Velitel mimozemšťanů na něj zaměří své tři oči a chlapec ztuhne a zmlkne. Je prý vidět, že se snaží hýbat a křičet dál, ale něco mu v tom brání. Zdá se, že neznámí návštěvníci oplývají telepatickými a telekinetickými schopnostmi. Tato situace vyvolá mezi lidmi paniku, na což mimozemšťané zareagují tak, že se vrátí do své lodi a odletí pryč.

Tím to ale nekončí. Asi o pět minut později se objekt znovu vrací. Když jedna z bytostí opět vystoupí z lodi, svírá v ruce jakousi trubku či tyčku, která neměří více než třicet centimetrů. Bez zaváhání s ní namíří na jednoho šestnáctiletého chlapce. Z trubky vyjde světelný paprsek a chlapec mizí z povrchu zemského. Následně se tvor zase vrátí do lodi a objekt odlétá.
Po odletu mimozemšťanů se stane něco zcela nečekaného. Chlapec, který předtím zmizel, se náhle znovu objeví. Na nic si nepamatuje a podle mnohých šlo o krátký mimozemský únos. Mimozemšťané se už do parku nevrátí, ale celá událost se po Voroněži rychle rozkřikne. Jen pár hodin po incidentu do města přijíždí tým vědců a vládních pracovníků a začínají vše vyšetřovat.

A co zjišťují? UFO prý bylo ve Voroněži spatřeno hned několikrát mezi 21. zářím a 2. říjnem. Vyšetřování v parku odhaluje stlačenou půdu, na níž musel stát těžký předmět o hmotnosti přibližně jedenácti tun. Vědecké měření magnetického pole a radioaktivity v tomto místě odhaluje značné odchylky od normálních hodnot. Nakonec vědci nacházejí také vzorky neznámé látky, která připomíná tmavočervený pískovec. Odborníci si zpočátku myslí, že jde o hematit, který se zde v této době hojně vyskytuje, avšak laboratorní testy ukáží, že látka nejspíš pochází z úplně jiné planety.

Vzhledem k objeveným radiačním výkyvům se ředitel regionální zdravotní správy začíná obávat o zdraví lidí, kteří přišli s mimozemšťany do styku. Kromě šoku se u nich ale neobjevují žádné jiné zdravotní potíže. Vládní složky tedy začnou brzy svědky zpovídat. Jejich výpovědi se naprosto shodují a mnoho z nich vytvoří i nákresy bytostí i lodě. Svědectví jsou natolik detailní, že jim začínají věřit i mnozí skeptici. Další zvláštní věcí je, že když na místo přijíždí reportér Vladimir Lebeděv, zjišťuje, že ministerstvo obrany nemá o incident žádný zájem.

Navštívili ruskou Voroněž mimozemšťané? Není tento případ příliš absurdní? Jistěže je, ale co všechny ty důkazy? Co si o tom myslíte?

Encyklopedie mimozemských bytostíWhere stories live. Discover now