PART 13 - SEASON 1

3.8K 166 8
                                    

‘’Dobar dan, studenti. Ja sam gosp.Andreson. Znači neće te me zvati po imenu pa tako mislim da ne treba ni da ga znate. Odmah da vam kažem ko god ne bude na par časova neka ne planira prolaznu ocjenu od mene.’’ – strogi profesor, još mi samo to treba.’’Ne trebaju mi vaša imena sada trenutno jer ih neću zapamtiti. Kada vas budem dizao da ustanete tada ćete mi reći kako se prezivate, ne znači imena već prezimena. Pa sada bi mogli da…’’ – ali nekoga ga je zaustavio otvarajući vrata.  Strogi profesori mrze kada ih neko prekine, ne znam da li je to slučaj sa gosp.Andresonom. Pogdila sam glavu i ugledala Harrya, posljednju osobu koju sam želila vidjeti sada tu. Zašto on ? Zašto je morao biti samnom u odjeljenju, zašto? Njegov vječito ležerni hod upravo je ulazio na čas. Prije nego li je sjeo profesor ga je zaustavio

‘’Kako to ulaziš na čas ?’’ – strogim glasom ga je gosp.A. pitao. ‘’Zovem se Harry Styles.’’ – zašto je rekao kako se zove? Ništa mi nije bilo jasno. ‘’Nemoj da ti se više ovo ponovi.’’ – zar ga svi profesori znaju i trebaju da se ga plaše ? Šta se dešava ? Ništa mi nije bilo jasno, ama baš ništa. Pošto je u jednom redu bilo oko 15/20 stolica sve su sastavljenje u mom redu bilo je popunjeno samo 1/3. I sa moje i sa Robinove strane bilo je praznih mjesta. Kada je konačno gosp.Styles odlučio sjesti krenuo je prema sredini. Neeeeee,ne idi ovamo,ne idi, samo molim te ne idi. Upravo je ušao u moj red, i ide pravo prema meni i Robinu. Pa zar nema nigdje drugo da sjede ?

‘’Zdravo mala.’’ – i upravo je sjeo tamo gdje mu nije mjesto pored mene. Mrzila sam kad me zove mala, mrzila sam kad me bilo tko zove mala. Odlučila sam se za opciju ‘ignoraj Harrya’ jer ne želim da me profesor izbaci sa časa. ‘’Tko je ovaj?’’ – upitao me Robin, oh Robine da samo znaš ko je to. Da samo znaš kakva je to osoba. On je osoba koju trenutno MRZIM.’’Cimer.’’ – nasmiješila sam se prema Robinu. Jedna riječ kao što je rječ ‘cimer’ je  za mene značila mnogo. Bol, sreća, tuga, veselje…razno razna osjećanja su bila povazana za tu riječ, ali se to nije moglo opisati. Iz glave sam makla ‘nepotrebne misli’ i nastavila slušati profesora. Sada mi je to bio prioritet a ne neki tamo momak kao Harry.

‘’ Pravo je ukupnost pravnih pravila, načela i instituta kojima se uređuju odnosi u određenoj društvenoj zajednici (pravo u objektivnom smislu). Njima su uređeni životni odnosi među ljudima, ali i odnosi ljudi prema društvenoj zajednici u kojoj žive i čijim pravilima se podvrgavaju.’’ – ovo je tako bilo dosadno, ali nisam si mogla pomoći. Morala sam slušati. Pravo u subjektivnom smislu, su prava i obveze koje pojedincu (subjektu prava) daju i nameću propisi objektivnog prava. Sutra raduni pravna znanost,pravne sustave i grane prava. Možete prelistati knjigu čisto da vidite o čemu se radi, pa ćemo sutra to sve proći detaljno. Grane prava ćemo sutra samo nabrojati a već naredni čas, tj. čas posle sutrašnjeg ćemo raditi detaljno grane prava. Vidimo se, studenti.’’ – već prvi dan i odmah mi je postalo dosadno. Sledeći čas imam psihologiju, umrijet ću više….

‘’Dobar dan, studenti.’’ – zar će svi govorit isto, mislim na profesore zar će svi ponavljati isto ‘dobar dan,studenti’ kako zvuči jadno. ‘’Ja sam vaša profesorica psihologije, Jennifer Jeson.’’ – nije kao gosp.Andreson. On zvuči strogo ona je nekako blaga, i žena je u najboljim godinama. Mislim da ima godina kao i moja majka, koja mi upravo sada nedostaje. Moja majka, Isabella Harper, mi nedostaje, da li je moguće ? Izgleda da, da.

‘’Mislim da nema potrebe da se predstavljate, imat ćemo cijelu godinu da se upoznajemo ja bih odmah da krenemo. Psihologija kao psihologija znači mnogo toga, ali najjednostavnije je da psihologija jeste skup akademskih, kliničkih i industrijskih disciplina koje se bave proučavanjem, objašnjavanjem i predviđanjem ponašanja, razmišljanja,osjećaja (emocija), motivacije, ljudskih međuodnosa i njihovih potencijala.’’ – ova njena definicija kao iz topa da je izbačena. Kako im nije bilo mrsko to naučiti i ponavljati svake godine isto.

The Notebook / HARRY STYLES /  ZAVRŠENA /Where stories live. Discover now