XLII.- Spájanie súvislostí

710 90 17
                                    


Sam

Mám zvláštny pocit, že sa niečo kvalitne pokazí. Všetko začína byť krásne- Amelia si spomenula, dala sa so mnou dokopy, dokonca aj Chris sa vracia v celku.

Ameliina minulosť ma úprimne šokovala. Počuť z jej úst všetky tie zverstvá... mám pocit, akoby som to zažil ja, nie ona. Nedokážem si úplne predstaviť, akéto muselo byť pre malé dieťa. To, čo sa s ňou stalo je nad ľudské pochopenie.

Zaráža ma však aj to, že si vôbec nepamätá na svoju sestru. Dúfal som, že sa možno dozviem jej meno, alebo hocičo. Ale zdá sa, Amelia vôbec netuší, že nejakú sestru mala.

Vojdem do obývačky, kde sa už na gauči rozvaľuje Chris. „Kde si bol?" spýta sa nezaujato.

„Ty sa pýtaš mňa?" nadvihnem obočie. „Bol si preč oveľa dlhšie, než si mal."

„Grr," zavrčí a posadí sa. Vlasy má na všetky strany a modré oči zapichne do mojich. „Najskôr odpovedaj ty. To bude na kratšie."

Uchechtnem sa. „Tým si nebuď taký istý, braček."

Premeria si ma oveľa zaujatejšie. „Čo sa tu stalo, kým som bol preč?"

„Viac než dosť." Poviem pohotovo. „Medzi inými, si aj Amelia stihla spomenúť."

Jeho obočie vyletí do výšky. „To nemyslíš vážne," pokrúti hlavou.

„Ale áno." Vyhlásim.

„Tak to ma potom vážne zaujíma." Chris si založí ruky na hrudi a venuje mi spýtavý pohľad.

Pretočím nad ním oči. „A mňa zas zaujíma, prečo sa tá vaša "konferencia" o dva dni predĺžila."

Chris si nepokojne vojde do vlasov. „To ten šéf SOFTPOE má nejaké hlúpe nápady. Nie som si celkom istý, o čo mu ide, no páčiť sa nám to nebude. Vraj chce v tejto Kupole dačo obmeniť. Neviem, čo by to malo byť, no nič dobré. Týka sa to nejakého tajného projektu."

„Ako sa ten projekt volá?" nadvihnem obočie. Rodičia Amelie tiež robili na nejakom tajnom projekte pre SOFTPOE.

„Keď je to tajné, tak nám to meno nevešajú a nosy." Zavrčí Chris. „Ale ja to našťastie ani nepotrebujem. V noci som, náhodou, čo to započul. HSTR je projekt, ktorý zakladá na radiácii, ale tiež na ľudskej odolnosti voči nej."

Cítim ako mi z tváre postupne zmizne farba. Celé to do seba pomaly ale isto zapadá. „Sam?" Chris ma štuchne do ramena a ja silene zažmurkám.

„To je viac v riti, než sme si mysleli." Vydýchnem a pozriem do jeho očí plných nechápania.

+++++++++

Neviem to celkom vysvetliť, ale to, čo sa tu deje, by som prirovnal asi nejakej zvrátenej hre osudu. Trocha som zase hackol servery SOFTPOE a s Chrisom sme pokutrali po tom tajnom projekte.

HSTR je skratka od celého názvu Ľudská imunita voči radiácii. Ešte predtým, než sme si pozreli podrobnejšie záznamy, som vedel, že kto na tom projekte pracoval. Áno, presne tak. Rodina Parkerovcov bola jediná zasvätená do toho projektu. Prečo? Odpoveď na to, sme nenašli.

A už sme vôbec nedostali odpoveď na to, prečo sa s tým zaoberali Američania. Aké praktiky využívali? To som si radšej ani nedočítal. Halucinogénny silnejšie ako ktorákoľvek droga zmiatla človeku myseľ a dostala ho do iného sveta. Niektoré boli zamerané na strach, iné na pokoj ale boli tam aj také, ktoré ťa usvedčili v tom, že zomieraš a ty si to mal jednoducho pretrpieť. Pri tej časti som iba pokrútil hlavou, vstal od laptotu a začal som sa prechádzať po izbe.

Chris to, samozrejme, nechápal, ale nemal som, a ani nemám k tomu, aby som mu to vysvetlil. Amelia sa mi zverila s tajomstvom a ja to nehodlám vyzradiť. Mala by sa k tomu dokopať sama.

„Dopekla, Sam!" zavrčí Chris, keď len sedím nad večerou a hľadím do prázdna.

„Áno?" nadvihnem naňho obočie, ale on sa len viac zamračí.

„Už by si mi mohol konečne vyklopiť, čo sa tu deje!" prepáli ma ostrým pohľadom ale ja len ľahostajne myknem ramenom.

„Ide o to, milý Christian, že ak chceš dačo vedieť, budeš sa musieť spýtať priamo Amelie, ja totižto nejdem prezrádzať veci, ktorými sa mi zverila." Poviem neoblomne a on frustrovane zavrčí.

„Ak by si aspoň vyklopil to, prečo si tak mimo z toho projektu, možno by ani nezaujímala minulosť tvojej kamošky." Odsekne.

„Pretože ona je Amelia Parkerová!" poviem skôr, než si stihnem hryznúť do jazyka.

Chris zrejme konečne pochopí, o čo ide a klesne na stoličku vedľa mňa. „Doparoma. Veď... to znamená, že na nej vykonávali tie pokusy?!"

Rukami si vojdem do vlasov a privriem oči. „Hej. To znamená presne to."

Chrisovi ujde z úst salva nadávok. „Takže... ona vlastne preto prežila tú bombu? Rodičia ju niečím nadopovali?"

„Zrejme hej." Prikývnem. „Ale pochybujem, že to bol ich cieľ. To by vstrekli dačo aj sebe, keď priletela bomba."

„Ale to je hlúposť." Pokrúti hlavou Chris. „Podľa tých dátumov skončil ten projekt skôr, ako padla tá bomba."

Povzdychnem si. Vážne som mu to nechcel prezradiť, ale ak som už raz začal, nemám veľmi na výber. „Skončila skôr, lebo Amelia ušla. A jej otec, vedúci toho projektu, bol zavraždený." Naschvál sa vyhýbam slovám, že ho zabila Amelia ale podľa Chrisovho pohľadu uhádnem, že sa chce spýtať práve na to, kto ho zabil.

„Kto ho zabil?" spýta sa podľa môjho predpovedania.

Zhlboka sa nadýchnem. „Keby dačo, ty o tom nevieš!" zavrčím a on prikývne. „Zabila ho Amelia." Šepnem pre zmenu takmer nepočuteľne.

Takto to odhaliť je zvláštne. Konečne mi docvaknú jej slová v plnej paráde. Pretože dievča, do ktorého som až po uši zbláznený, je vrah. A nie hocijaký. Ona spáchala otcovraždu.

Chris to musí tiež spracovať. Len nemo zíza na mňa a pokúša sa to pochopiť. Vedomie, že je vrahyňa, je, prinajmenšom, šokantné. Vôbec nevyzerá ako niekto, kto je schopný niečoho takého. A navyše, ak sa to prepočíta, musela mať vtedy prinajlepšom pätnásť.

„Ona..." Chris asi prvýkrát v živote úplne stratí reč a nevie sa vykoktať.

"Presne tak." Prikývnem a založím si tvár do dlaní. „Ona ho zabila. Ona je trénovaný zabijak ale aj pokusný králik. Ona je Amelia Parkerová, ktorá kedysi bývala naša susedka."

„A navyše aj dievča, ktoré prežilo atómovku a teraz je tu, zas a znova, v susedstve, s babou, ktorá by mohla byť jej staršia sestra. Toto aký debil vymyslel?" zamračí sa.

„Netuším, no o tomto jej nič nepovedz. Ona nevie, že ju poznáme. A ani nebude."

Chris si ma premeria zvláštnym pohľadom. „Ach braček, ty si sa do nej totálne zbláznil." Pokrúti hlavou. „Je ti jasné, že ona tvoje city zrejme nikdy nebude tak opätovať?"

„Prečo by nemala?" spýtam sa s prižmúrenými očami.

„Pretože ona nemá šancu na normálny život. V podstate by už ani nemala žiť. Má aj iné problémy, ako sa zaoberať s tebou."

Pokrútim hlavou. „Možno nie je úplne taká, ako ostatné, ale vieš, že sa mýliš? Ona je v podstate už viac, ako iba kamoška."



Chris je späť! :D

HSTR- Human Strength To Radiation

Rádioaktívna ✔Where stories live. Discover now