Výčitky

3.1K 217 5
                                    


„Mon!" zakřičela Miranda, čímž vytrhla Monserrat ze zlého snu. Viděla před sebou rudovlásku, jež se svíjela a brečela nad snem, jenž jí připadal až příliš živý. „MON!" Otevřela své oči a chvíli dezorientovaně mžourala kolem sebe, až pohled zastavila na Mirandě, která seděla na její posteli a držela ji za paže. „V pořádku, byl to jen sen," tišila ji.

„Mirando, zase... Myslela jsem si, že už budu v pořádku, přišlo to zase," plakala. Miranda ji zvedla k sobě do sedu a pevně ji objala. Monserrat se pokoušela uklidnit své až příliš divoké srdce. Myslela si, že jí vyskočí z hrudi. Na zádech ji chladil ledový pot a horké slzy ji stékaly po tvářích, které tiskla k Mirandinu ramenu.

„Ššš, už je dobře. Už se tě nikdy nedotkne. Už ti neublíží. Neboj se," šeptala.

Trvalo skoro hodinu, než se Monserrat uklidnila. Slunce už se schovalo za domy a Toronto zahalila tma narušovaná jen pouličním osvětlením a světlem z bytů.

„Měla by ses po večeři pořádně vyspat," řekla starostlivě Miranda a svraštila obočí.

„Půjdu už teď. Hlad nemám," šeptla Mon.

„Ale měla bys něco sníst."

„Mir, jsem... nemám hlad, děkuju," řekla Monserrat a podívala se do hnědých očí brunetky.

„Fajn," šeptla.

„Díky," špitla Monserrat.

„Tak já půjdu. Za pár minut budu zpátky, jo?"

„Samozřejmě. Jdi, já už se o sebe postarám," řekla a pokusila se kousek zvednout skoro olověné koutky úst. Nedařilo se.

Když Miranda odešla, Mon se osprchovala, převlékla se do pyžama a šla spát. Byla vyčerpaná, hlavně psychicky. Myšlenkami neustále bloumala ve vzpomínkách, které tak usilovně potlačovala, ale jakoby ji nechtěly opustit. Možná ta snaha pomohla a Mon usnula.

***

Seděl v jídelně u stolu s Jessicou, Miou a Charliem, který dorazil pozdě odpoledne

Ups! Tento obrázek porušuje naše pokyny k obsahu. Před publikováním ho, prosím, buď odstraň, nebo nahraď jiným.

Seděl v jídelně u stolu s Jessicou, Miou a Charliem, který dorazil pozdě odpoledne. Ostatní se normálně bavili, jen Tom měl výčitky. Bylo příliš brzo, stále si to vyčítal. 

„Tome?" žduchla do něj loktem zrzka. Zamrkal a podíval se na ni. „Jsi v pohodě? Mám pocit, že tady nejsi. Jsi nějak moc potichu," pousmála se.

„Jo, v pořádku. Jsem jen unavený," odpověděl a hraně se usmál.

„Dobře," řekla Jessica a dál se věnovala rozhovoru. Sledoval ten stůl u okna, kde sedávala. Do jídelny vešla Miranda, ale sama. Zamračil se a promnul si kořen nosu. Mrzelo ho to, byl příliš zbrklý. Proč ho to vůbec zajímá? Tak má svoje tajemství, no a co? Ale ty smutné oči... Proč? Co zapříčinilo, že má takový problém s důvěrou, jak pochopil v kavárně? Proč je tak smutná?

„Thomasi, ty vůbec nevnímáš," upozornila se Mia.

„Ano, co je ti?" přidal se i Charlie.

„Je unavený," zasmála se Jessica a naznačila ve vzduchu uvozovky.

„Nemám náladu, nic víc. Jsem dnes nějak mimo," řekl a napil se vody.

„Neměl jsi dnes čaj, či co?" zasmál se Charlie.

„Jo... tím to bude," řekl ironicky a zbrkle odložil hrnek.

„Jsi zamilovaný?" zasmála se Mia. Protočil oči.

„Ne. Ještě něco?" hrkl a zvedl obočí. Všichni tři na něj zůstali zírat s vykulenýma očima šokem, který způsobil jeho tón. Gentleman jako on, by nikdy nic takto neřekl. Hned na to vypukli v smích. Tom zavrtěl hlavou a usmál se.

***

Miranda seděla u stolu pod oknem a jedla večeři. Dělala si starosti. Nebylo dobré, že se Mon takto vracely vzpomínky. Obě už počítaly s tím, že je to za ní, že se z toho relativně dostala, ale zřejmě to nebylo vše. Ani Mir neměla chuť k jídlu, ale něco málo snědla. Odnesla talíř se zbytkem jídla a vrátila se do pokoje. Monserrat už ležela ve své posteli v pyžamu se svými rudými vlasy rozprostřenými po polštáři. Spala neklidně, ale Miranda ji budit nechtěla. I tak ale přešla k její posteli a pohladila ji po paži, což ji vcelku uklidnilo. Jen cosi zamručela, přetočila se na druhou stranu a spala již v klidu dál. Miranda si dala sprchu a převlékla se do pyžama. Potichu si vlezla do své postele a z nočního stolku sebrala svůj notebook. Přišel jí jeden mail.

Ahoj Mirando,

Doufám, že Mon zatím nic netuší, opravdu nerad bych jí kazil překvapení. Přeci jen je to moje malá sestřička a i ona má ráda překvapení, i když se tváří, že ne. Odjíždím za 5 dní, které potvrdil velitel jednotky, takže pokud nenajedeme na minu nebo nás nesetřelí sniper, budu v Kanadě za 6 dní jako na koni. Prozatím vše vychází a nic zajímavého se neděje, stará bída.

Monserrat ani slovo a děkuju ti za šaškovaní, které jistě musíš snášet kvůli mně. Jsem rád, že Mon má někoho, jako jsi ty. Oba víme, že tě potřebuje.

Děkuju

Rob

Poslala mu rychlou odpověď:

Ahoj Robe,

Mon dnes zase měla trochu problém, ale už je v pořádku a spí. S tvým příjezdem... Pošlu ti adresu hotelu. Kousek odtud je ještě jeden, trochu menší a hlavně volný. Ubytovat se můžeš tam. Snad to pro Mon nebude příliš velký šok. Ale jsem si jistá, že bude mít radost.

Těšíme se, Pa.

Odložila notebook a otočila se na Mon. Pravidelně oddechovala, ležela na boku. Zhasla lampičku a usnula. 


Já?   (Tom Hiddleston FF)Kde žijí příběhy. Začni objevovat