Poglavlje 49. - Želim da mi vjeruješ

869 58 15
                                    

Posljednji sličan razgovor koji smo vodili bio je vezan za provalu u naš stan i moj odlazak u policiju te mi je iz tog razloga stvarao isti osjećaj nelagode. Željela sam da Harry nema nikakve veze sa tim, ali nekako sam sumnjala da je obratno. Otkako sam došla ovamo desilo se puno stvari koje su na kraju ispale vezane za njega da sam već počela da gubim nadu da to i sada nije slučaj. Ipak, cijenila sam to što nije započinjao priču o sinošnjem incidentu jer nisam znala kako sa time da se nosim niti kako da pogledam Louisa u oči. Bojim se da sam nam ugrozila prijateljstvo te ne znam kako da se osjećam. S druge strane, iako ne bih trebala, Harrya vidim kao jednog od krivaca za to što se desilo. Znam da mi on nije rekao da se idem ljubiti sa Louisom, ali on je uzrok što sam bila emotivno slaba pa sam pomislila da bi mi to moglo pomoći. Sa njim opčenito uvijek iskrsne problem. On je za mene kao kaktus. Iznova i iznova se ubadam na njegove bodlje i nikako da naučim saviti ruku ili ne dodirivati ga.

''Ne poznajem nikavog Snakea'', rekao je podsjetivši me da je još tu. Pogledam ga u oči tražeći trag istine u njima, a onda skrenem pogled podsjetivši se da je on jako dobar u obmanjivanju. Naročito mene.

''Ne vjeruješ mi?'', upita, a ja slegnem ramenima.

''Nisi se naročito pretrgao oko toga da ispadneš iskren.'' Ni sama ne znam zašto sam to rekla, ali vidjela sam Harryevu povrijeđenost.

Nisam se osjećala loše zbog toga. To je istina i ne mogu protiv nje samo zato što mi se Harry sviđa. Negodovao je na moje riječi, ali ja sam samo otišla u kuhinju sliježući ramenima. Gladna sam. Iz frižidera sam izvadila kesu sa pilećim filetima te sam je spustila na radnu površinu. Počnem redom otvarati vrata na kuhinjskim elementima kako bih pronašla dasku za meso koju je Harry posljednji koristio. Pronađem je u trećem elementu, na tanjirima. Tipično za njega i njegovu brigu oko stvari koje koristi.

''Ne ignoriši me, Isabella!'', rekao je samo kako bi me iznervirao i kako bih mu odgovorila.

''Harolde, raspravljat ćemo se kada jedemo jer sam gladna'', pojasnila sam, a on je prevrnuo očima.

''Zašto ti meni toliko ne vjeruješ?'', upitao je, a ja sam se umalo zagušila od smijeha vlastitom pljuvačkom. Pripremila sam meso, izvadila tavu i upalila platu na električnoj peći.

''Instinkt valjda, šta ja znam'', odgovorila sam sliježući ramenima.

''Tvoj instinkt ti to nalaže?'', upitao je, a ja sam potvrdno klimnula glavom. To mu se nije svidjelo pa je dodao: - ''Dosta puta se ispostavilo da sam iskren kada kažem nešto, ali ti to nećeš uzeti u obzir jer ti ne odgovara, zar ne?''

''Pripremam jelo, ako ne vidiš'', rekla sam ignorišući njegovo pitanje. Bio je na žalost u pravu. Rekao mi je jednom da nije bio sa Rose i to je ispalo istina. Bilo je još par puta kada je njegova iskrenost potvrđena, ali to ne znači da mu mogu vjerovati.

''Nije me briga za jelo jer želim da shvatim kako nam se ovo dešava'', rekao je ljutito, ali sam mu u glasu mogla naslutiti da mu je žao jer je tako.

''Zato što smo minus i plus, a oni u ovoj kombinaciji ne daju plus nego minus'', pojasnila sam.

Dok sam mješala piletinu razmišljala sam o matematici i činjenici da u slučaju sabiranja ili oduzimanja jednog pozitivnog i jednog negativnog broja uvijek prevagne predznak onog koji je veći. Samo nisam znala ko od nas nosi koji predznak i nisam znala da li se sabiramo ili oduzimamo jer minus između nas bi mogao donijeti veliku razliku obzirom da on mijenja stanje u zagradi i time mijenja predznak drugog broja. Bojala sam se da ako je Harry taj minus i ako se ne nalazi na drugom mjestu da bi to moglo čitav zbir pretvoriti u negativan broj. A bojala sam se da bih i ja ako sam plus i ako sam na drugom mjestu mogla dovesti do toga da naš odnos postane negativan.

Komplikovan (H.S. ff) Where stories live. Discover now