Poglavlje 28. - Dođi sa mnom

1K 72 17
                                    

Tiho me je promatrao par sekundi, a onda je pogledao iza mene, prema njima dvjema. Krajičkom oka sam pogledala u njih i primjetila sam da se Lisa smješka, a Kris ga promatra pomno i tiho. Klimnem glavom prema njemu i on to shvati kao signal da se izmakne kako bih mogla zatvoriti vrata za nama. Znam da Lisa sada u sebi smišlja ideje kako da nas spoji, ali ne mogu sada o tome razmišljati jer Harr izgleda puno neraspoloženije nego ranije. Usne su mu spojene u ravnu liniju, oči oborene prema podu, a ruke stegnute u šake. Čim smo se oboje našli na sofi, Harry je podigao pogled i osmotrio me.

''Samo sam ti htio reći da za dva sata idem kući, a vratit ću se sutra navečer'', kaže tiho sve vrijeme me promatrajući.

''Uredu.'', kažem smireno.

''Jesi li dobro?'', upita.

''Da, zašto?'', upitam. Iznenadila sam se da je na mom licu primjetio koliko sam se uznemirila zbog razgovora koji sam sa djevojkama vodila. Vjerovatno sam blijeda u licu i izgledam kao pokisao miš.

''Lažeš. Šta ti se desilo?''

Približio mi se toliko da sam poželjela da ostanem sa sofe i odem na drugi kraj sobe. Posljednji put kad mi je bio ovako blizu posvađali smo se i trebalo nam je sedam dana da prestanemo bježati iz prostorije kada je drugo unutra. Njegova kosa je danas puštana i pada mu skoro do ramena, ali su šiške maknute natrag, svezane u maleni repić, kako to obično radi, oči su mu fiksirane za mene, a zelena boja nikad nije bila toplija. Skrećem pogled s njega jer mi je neugodno, a onda pročistim grlo jer znam da očekuje odgovor.

''Samo maleni razgovor između djevojaka'', slažem bez da dva puta promislim, te prožem prstima kroz kosu, radeći ono što on uvijek radi.

''Kopiraš me?'', upita, a uglovi usana mu se podignu blago u osmijeh.

''Pretpostavljam da ljudi kupe osobine onih sa kojima provode vrijeme'', odgovorim i slegnem ramenima.

''Mi čak i ne provodimo toliko vremena zajedno'', kaže i nasmije se. U pravu je. Otkako smo se posljedni put posvađali držimo se na distanci pa i ne provodimo dosta vremena zajedno. Zapravo, kad bolje razmislim, nikada i nismo provodili puno vremena zajedno.

''Istina, ali i ti i ja dobro znamo da se navike lijepe jedna na drugu.''

Klimne glavom potvrdno i zausti nešto da kaže, ali škripa sobnih vrata ga spriječi. Lisa i Kristen izađu i pozdrave nas pod izgovorom da moraju ići. Vidim kako se Lisa smješka, a Kristen jedva da i gleda u nas dok odlazi.

''Vidimo se, Harry'', dovikne Lisa prije nego što izađe iz stana. To radi namjerno jer joj Harry nije zapamtio ime, a i zbog toga što želi da mi da do znanja da i dalje stoji iza mišljenja da je Harry dobar izbor za mene.

''Uredu'', kaže Harry nekako uvrnuto te me pogleda sa podignutim obrvama. Nasmijem se i slegnem ramenima.

''Šta je s njom?'', upita Harry čim se ulazna vrata zatvore. Pogledam ga upitno i namrštim se jer je Lisa bila isuviše 'providna' i jedino ako je lud nije shvatio da nešto 'muti'.

''Onom Melisom.''

Prevrnem očima i viknem: ''Harry!'' Nasmije se i slegne ramenima, a onda se nasloni na jastuk i pogleda prema TV-u. Sada sam sigurna da to namjerno radi jer nema šanse da joj je zaboravio ime za pola sata.

''Ja pamtim imena samo bitnih ljudi'', kaže i dalje gledajući dalje od mene.

''Znači, s obzirom da znaš moje osjećam se počastvovano što sam ti bitna'', kažem, a njegovi obrazi lagano poprime rozu nijansu. Je li moguće da se Harry stidi, upitam se dok ga promatam kako se igra sa daljinskim upravljačem.

Komplikovan (H.S. ff) Where stories live. Discover now