9/ÇAĞDAŞ KAFE

1.5K 85 35
                                    

Selamün aleyküm. İyi okumalar. 

Ara yorum yaparsanız sevinirim. 

-Esra'dan-

-"İşte öyle oldu abla yaa! Bahar, benim en yakın arkadaşım bir ay içinde bir yobaza dönüştü ama ben ne yapacağımı biliyorum. Arkadaşımı eski haline geri döndüreceğim. Ben eski Bahar'ı geri istiyorum ve onu geri getireceğim. Bu konuda çok kararlıyım." 

-"Canım anlıyorum seni. Yani benim de en yakın arkadaşım birden kapanmaya karar verse herhalde benim de tepkim böyle olurdu. Ama bir farkla Esra. Ben önce onu oturup dinlerdim. Neden böyle bir karar aldığını sorardım. Neden kapanmak istediğini merak ederdim. Eğer gerçekten düşünceleri gericilikten yanaysa onunla zaten ilişkimi keserdim. Bence önce oturup iyice Bahar'ı bir dinlemelisin. Bunu ona borçlusun. Bunca yılık arkadaşlığınızın hatırına bu konuşmayı ona borçlusun. Can da sana aynı şeyi anlatmaya çalışmış ama sen çocuğun kalbini kırmışsın. Ya Bahar haklı, haksız olan taraf sen isen?" 

-"Abla, sen iyi misin? Ben diyorum ki, Bahar başını kapatmış. Sen bana diyorsun ki otur Bahar'ı bir dinle. Abla o kararını çoktan vermiş ama ben onu bu karardan vazgeçireceğim. Ayrıca onun haklı olması mümkün değil. Eğer o haklı olsaydı yani başımızı kapatmamız gerekli olsaydı bu kadar insan başı açık gezmezdi herhalde. Osmanlı da bu çağ dışılığı yüzünden gerileme ve çöküş dönemlerini yaşamadı mı? O yüzden Atatürk bize bu kadar ilke ve inkılap yaptı. Kılık kıyafet devrimleri oldu. Şimdi bazıları yine eskiye dönelim istiyorlar. Bahar tam olarak nasıl bir örgütün içine girdiğini anlamamış. Şimdi ona sorsam Allah için kapattım gibi bir şeyler saçmalayacak! O daha nasıl bir amaç için kullanıldığının farkında değil. Onlar laik Türkiye Cumhuriyeti'nin de sonu Osmanlı Devleti gibi olsun istiyorlar." 

-"Esra biraz büyütmüyor musun canım? Yani pekala Bahar gerçekten Allah'ın rızasını kazanmak için başını kapatmış olabilir. Ayrıca herkesin bilerek kendini ateşe atması, ateşe atlamanın doğru olduğunu göstermez ki!" 

-"Ne demek istiyorsun anlamadım abla. Kafamı karıştırdın ateş falan." 

-"Yani diyorum ki canım, sen dedin ya doğru olan başını kapatmak olsaydı bu kadar insan başı açık gezmezdi diye. Doğru herkesin yaptığı şey değildir. Bazen doğru bildiğimiz şeyler yanlış, yanlış bildiğimiz şeyler de doğru çıkabilir. Belki de senin bu başını kapatan insanlar ile ilgili doğru bildiğin bu kadar düşüncen yanlış, yanlış olarak bildiklerin de doğrudur. Olamaz mı?" 

-"Yani abla sen diyorsun ki Bahar ve onun gibiler başını Allah için kapatıyor, öyle mi?" 

-"Bence öyle. Benden sana bir abla tavsiyesi, en yakın arkadaşını yargısız infaz yaparak öldürme. Önce onu bir dinle. Neden başını kapattığını bir sor. Yine de tabi ki sen bilirsin." 

-"Abla, yoksa sen de mi artık yobazları haklı buluyorsun? Ne bu onları savunmalar, Bahar'ı korumalar falan. Ne oluyor?" 

-"Esra saçmalama. Benim kimsenin yanında olduğum falan yok. Ben sadece gerçek haklıyı bulmaya çalışıyorum. Bahar'ı bu yanlıştan kurtaracağım derken senin yanlışa düşmenden korkuyorum. Ben sadece doğruyu ve yanlışı birbirinden iyi ayırt etmeni istiyorum bir abla olarak. Hepsi bu." 

Ablam haklı olabilir mi? Yani benim düşüncelerim yanlış, onların düşünceleri doğru olabilir mi? Hayır yaa! Olamaz. Yani bu kadar insan yanılıyor olamaz. Atatürk bizim ülkemizi kurtaran kişi. Eğer o, kadınların başını kapatmasının gericiliği temsil ettiğini söylüyorsa bu doğrudur. Yani tamam. Atatürk'ün başınızı kapatırsanız gerici olursunuz diye bir sözü yok ama o, ülkemizi çağdaş uygarlıklar seviyesine çıkartmaya çalışıyordu. Eğer kılık kıyafet kanununu da çıkartmışsa, elbette bir bildiği vardır. 

ESRAWhere stories live. Discover now