22

3.2K 66 33
                                    

Sizlerinde isteği üzerine bölümü "Ders çalışma taktikleri" olarak belirlemiş bulunuyorum :D Hayırlı uğurlu olsun.
Bölümde yapmanız gerekenler dışında bazı derslere nasıl çalışacağınızı da belirttim. Dikkatlice okur ve uygularsanız başarılı olacağınızı düşünüyorum. 
Hadi bakalım. 

1) BAŞLAMADAN ÖNCE KENDİNİZE BİR PLAN YAPIN. İçinizde bilen vardır belki -ya da tecrübe edinen-. Derse başlamadan önce gözünüz hep başka alternatiflere kayar. Sosyal medya, bir türlü bitmeyen yemek araları, "Bir dolaşıpta geliyim," diyerek televizyonun karşısına oturmalar filan... Bunların hepsi beyninizin dersten kaytarmak için düzenlediği komplolar. Bu yüzden başlamadan önce mutlaka bir çalışma planı yapmalısınız. 
Bana "Sen yaptın mı, işe yarıyor mu?" diye soracak olursanız: Üşengeçlikten plan mılan çizmedim, taslak filan oluşturmadımçalışırken. Ama hep beynimin bir köşesinde "İlk önce tekrar yapayım, anlamazsam konu anlatım videoları izlerim, sonra test çözerim." gibisinden planlamalar oldu tabii ki de. İşe de yarıyor emin olabilirsiniz. 

2) KISA ARALAR VERİN. Bir çoğunuz çalışmaya başladıktan sonra ilk yarım saat içerisinde işleri yoluna koyuyorsunuz fakat yarım saatten sonra bilgileri beyninize yerleştirmek zor oluyor. İşte size her öğretmenin önereceği şey: yarım saatte bir beş dakikalık kısa aralar verin. Bu beş dakikalık kısa aralarınızda ise beyninizi tamamen boş bırakmayacak şeyler yapın. Mesela youtube'da "Hadi Başlayalım" diye bir kanal var. Orada beş dakikanızı verimli geçireceğiniz videolar bulabilirsiniz.
Bu konu üzerinde fazla durmayacağım çünkü ben bir oturdum mu 3 saat kalkmıyorum başından. Tecrübe edinmedim ama dediğim rahatsızlığı yaşayanlar varsa mutlaka denesinler. Faydasını görürler. 

3) FOSFORLU KALEMLERİ BİR KENARA ATIN. Bir çoğunuz ders çalışırken önemli yerlerin altını fosforlu kalmle çiziyorsunuz biliyorum. Ama bu yöntem pek işe yaramıyor. Kitabı açtığınız zaman direk olarak kalemle çizdiğiniz yere odaklanıyorsunuz. Bu yüzden konu başlıkları ile içeriği pekiştiremiyorsunuz ve yazılı da karşınıza bir soru çıktığında cevabını bilmenize rağmen soruda neyi sorduğunu, hangi konuyu içerdiğini, bilmediğinizden yapamıyorsunuz. Bu yüzden fosforlu kalem kullanmak sizin için bir eksi oluşturur. Atın hepsini bir kenara.

4) YEMEK MİKTARINA DİKKAT EDİN. Dolu bir karın ile ders çalışmak çok zordur. Çünkü dolu karın konstantrasyonunuzu toplamanızı engeller ve uykunuzu getirir. Sofradan tam doymadan kalkmak sizin için daha iyi. Ara öğün olarakta yağlı ve şekerli yiyecekler (evet çıtı pıtıları kastediyorum) yerine meyve yemek size artı kazandıracaktır. 

5) MÜZİK EŞLİĞİNDE ÇALIŞMAYIN. Biliyorum, özellikle de sevmediğiniz derslerde bunu sıkça yapıyorsunuz. Ben de yapıyorum çünkü. Ama şunu bilmelisiniz ki arka planda çalan müzik ya da herhangi bir şey odaklanmanızı olumsuz etkiler. Normalde bir saatte halledeceğiniz bir işi müzik dinlemek bir buçuk-iki satte tamamlamanıza neden olur. Ya da hiç tamamlayamazsınız. Kulaklık, telefon vs gibi cezbedici şeyleri çalışma saatiniz bitene kadar kendinizden uzak tutun. 

6) KENDİNİZİ ÖĞRETMEN YAPIN. Sizinde kolaylıkla fark ettiğiniz bir şey: bir konuyu kendi başınıza çalışmaktan ziyade bir başkasına anlattığınızda daha çok anlarsınız. Çünkü karşınızdaki kişiye anlatırken konuyu kafanızda organize eder ve karşınızdakinin daha iyi anlaması için çabalarsınız. Bu yüzden ders çalışırken karşınızda biri varmış gibi, mümkünse sesli bir şekilde, konuyu anlatın. Bir arkadaşınıza da anlatabilirsiniz ama pek önermem. Zira arkadaşla bir araya gelince götü başı dağıtıyorsunuz, dersi unutuyorsunuz da ondan.

7) PAROLA OLUŞTURUN. Özelliklede ezber yaparken çok işimize yarayan bir şey bu. Ezberleyeceğiniz şeyin baş harflerinden ya da ortak yönlerinden bir parola oluşturabilirsiniz. Göreceksiniz ki aklınızda daha kalıcı oluyor.
Mesela kimya dersinde ametaller: C, N, O, F, P, S, Cl -----> CıNOFPaSoCl gibi.
Ya da periyodik cetvelde  -1 değerliğini alan elementler: F, Cl, B, I -----> Flor Clorun Burnunu Issırdı gibi...
Saçma ama akılda kalıcı :D

*

Gelelim MATEMATİK dersine :D Bir çoğunuzun bu derse yanlış çalıştığını biliyorum. Matematiğe nasıl çalışacağınızı söyleyeceğim şimdi. Bir kaçınıza daha önceden söylemiş olabilirim. 
Haa bunu ayrı yazıyorum ama yukardaki dediklerim bu ders içinde geçerli unutmayın.

Sizin gibi ben de bundan bir-iki yıl öncesine kadar yanlış çalışıyordum matematiğe. Daha önce söylemiştim gaiba altıncı sınıfta matematikten 35 aldığımı. Ha lisede almadım mı? Aldım tabii ki de. 9. sınıfta aldığım ilk matematik notu 35'tir ayrıca. :D Peki ne zaman bu 35'ten kurtulup 90'a çıktım? Evet yanlış okumadınız. Bilenler bilir:  11. sınıftayım. Matematikten 2 sınav olduk ve sonuçlar: 97,90. Soranlarınız vardır: "Çok mu zekisin?" Tabii ki de hayır. Bundan iki yıl öncesinde, 9. sınıfa ilk başladığımda matematikteki o kümeler konusunu, bilmem neleri görünce "Anlaşıldı, dil seçeceğim." diye düşünmüştüm. Şimdi sayısal bölümdeyim ve çooook memnunum. Diğer derslerim de matematik kadar iyi. Ama en iyisi matematik. En yüksek notları matematikten aldım. Ve üstelik SBS'de (bizim zamanımızda öyleydi) matematikten 6 net yapmıştım (._.) Şimdi geldiğim noktaya bakın. (İnanması güç evet.)
Tabii ben bunları niye analtıyorum? Gaza gelin diye. O zaman uzatmadan başlayayım.
Öncelikle matematikten doğru düzgün defter tutmayı öğrenmelisiniz. Bir kere en başta eksiksiz olacak. Hoca soruyu çözerken ya da çözdükten sonra, ne zaman olursa olsun ağzından ne çıkarsa not alacaksınız. İyi bir hocaysa zaten bir soruyu çözerken "Bakın bu soru şu şekilde de çıkar, o zaman şu şekilde yaparsınız." diye taktik verir. Bunları bir kenara not alın.
Yazılıdan önce mutlaka matematiğe çalışmak için 2 gün gelirleyin. Yazılı zamanına yakın bir zaman olursa daha verimli olur. Önce defteri baştan sona okuyun. Çözülen örnekleri de okuyun, nasıl çözüldüğüne göz gezdirin, mantık kurun. Bütün konular bittikten sonra defterin başına dönün, soruların çözümlerini bir kağıt ile kapatın ve başka bir kağıda ,ya da aynı kağıda fark etmez, soruyu çözmeye çalışın. Çözemedikleriniziz cevaplarını tekrar inceleyin, soruyu işaretleyin ve devam edin. Bütün soruların üzerinden geçtikten sonra tekrar başa dönüp çözemediklerinizi kapatıp çözmeye çalışın. Yine çözemiyorsanız bu konuyu anlamadığınız anlamına gelir. Dersi derste dinlemediğinizi fark etmiş olursunuz. Bir dahaki dersi daha iyi dinleyin. Çözemediğiniz soruya gelince: hangi konuysa o konunun internette anlatımlı videosunu izleyin. Yine anlamadıysanız hocanızdan bizzat derste veya tenefüste/çıkışta/öğle arasında bir kaç dakika ayırmasını isteyin. Can kulağı ile dinleyin, anlayın. Bu anlama kısmını da tamamladıktan sonra elinize bir test kitabı alın, konu ile ilgili sorular çözün. Ama sakına önceki dediklerimi yapmadan teste girişmeyin. Çünkü hocalar size konunun temelini verir. Siz o soruları çözebildiğiniz takdirde test sorularını çözebilirsiniz. Çünkü testlerde (antrenman testleri hariç) orta düzeyden başlar. 
Yazılı günü de eğer boş vaktiniz olursa defterdeki soruları tekrar kapatıp çözün. Önceden çözebildiğinizi de çözün. Çünkü akşam çalıştığınızda sabahleyin bir kısmını unutmuş oluyorsunuz. Tekrar etmekte fayda var. 
Bunları harfi harfine uygulayın bakalım neler olacak. Kimler başaracak görelim.

Bölüm bu kadar. Umarım yararlı olur.

Matematik notlarınızı çok merak ettim şuan. :D Söylemek isteyen varsa bekleriz :D


Unutmadan ekleyeyim, diğer bölümün konuları:

1) Lise-ortaokul farkları. (Liseye yeni başlayanlar şok olmasın diye :D)
2) Öğrenciyken yapılması gereken şeyler

Yorumlarınızı bekliyorum.

insta---->busranurrkilic


OKUL TAVSİYELERİ. ♀Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin