73. Doporučení

669 84 81
                                    

Někdy teď jsem si řekla, že bych možná mohla začít označovat věci, které nemyslím vážně, "/j", aby bylo jasné, že je to vtip, ale když jsem to zkoušela, vyšlo najevo, že ani já pomalu nevím, kdy si dělám srandu a kdy ne.

Znáte takové ty knihy (I když teda nevím, jestli ten výraz "knihy" je správný, ony by to v tištěné podobě byly spíš brožury.) ve stylu: "Nejlepší seriály", "Moje oblíbené filmy" a tak? Občas to ani nejsou celé knihy, někdy je to třeba jenom jedna kapitola v knihách s úplně jiným tématem, ale princip je pořád stejný. Prostě autor vám tam vypíše svoje oblíbené filmy nebo seriály nebo cokoliv a občas to obohatí i nějaké to shrnutí nebo hodnocení. Říkáte si, co je s tím špatně? Doporučení jsou vlastně hrozně fajn, pokud se zrovna nudíte, třeba něco takového oceníte a nakonec vám to zachrání den. Ale co se týče doporučení na Wattpadu, vidím skoro pořád jeden a ten samý problém.

Ony jsou ty doporučené věci většinou něco jako Kissing Booth nebo Divergence nebo Suicide Squad (Ten špatnej z roku 2016.). Asi na vás teď udělám jedno velký překvapení, protože si nechci stěžovat na to, že si někdo myslí, že ty filmy jsou dobrý - i když objektivně nejsou, je děsně hnusný, když jsou lidi na někoho zlí kvůli věcem, které se jim líbí. Každý máme trochu jiný vkus a konzumování médií je částečně objektivní a částečně subjektivní - ten film může klidně být špatně napsaný, ale z nějakého důvodu se nám pořád může líbit z hlediska emocí. Navíc, snad všichni máme nějaké guilty pleasures, na které se díváme, když se chceme zasmát nebo odreagovat, a na tom není nic špatnýho. Takže co je teda ten můj problém?

Zaprvé, přijde mi, že takové filmy všichni znají. V určitý čas byly úplně všude, takže se mi těžko věří, že jste o nich aspoň neslyšeli. A podle mě prostě nemá cenu takhle dávat platformu něčemu, co už stejně všichni známe. Jasně, na Wattpadu je vesměs taková cílovka, která je spíš na YA věci a romanťárny a tak, ale i z takových kategorií existujou i méně profláknutý věci, který stojí za to vidět nebo si přečíst, klidně i poněkolikátý, třeba Crazy Rich Asians. A není vlastně celá pointa tohohle doporučování sdílet s lidmi to, co máte rádi, a pomoct někomu, kdo neví, na co se dívat/co číst/...? Protože ta druhá část se z toho úplně vytratila. Takže pokud něco doporučujete, zkuste jít spíš po těch méně známých věcech.

Zadruhé, občas mi přijde, že to ti lidi doporučujou jenom proto, že si myslí, že by se to mohlo líbit cílovce jejich knihy, nebo protože ví, že hodně lidem se to líbí, a ne proto, že oni sami si myslí, že to, co doporučují, je naprosto úžasná a skvělá věc. Sakra, občas mi přijde, že ti lidi ani neví, o čem mluví, že třeba ty filmy nebo cokoliv ani nikdy neviděli, a jenom si vytáhli nějaký článek z BuzzFeedu na téma "Top 11 filmů, na které se můžete dívat na přespání s kamarádkou". A dělat něco takového je blbost. Pokud se vám něco nelíbí nebo byste to normálně lidem nedoporučili, je docela blbý to doporučovat jenom proto, abyste vypadali dobře před ostatními. Teda, jestli vás někdo za vaše zájmy tak moc shamuje, až si vymýšlíte nové zájmy a předstíráte, že se vám líbí ty nejvíc mainstreamový věci, tak je to smutný, omlouvám se, nic takovýho by se správně nemělo stát, ale stejně. Co se týče recenzí a doporučení, snažte se být co nejupřímnější.

Zatřetí, bylo by fajn k tomu, co doporučujete, dát nějaký popis. Nějakou stručnou anotaci, žánr, nebo klidně i kdo v tom hraje, a v úplně ideálním případě tam dejte i vlastní, upřímné hodnocení. Všechno je lepší, než jenom někam mrsknout samotný název. Prostě kdo z vás by si pustil nějaký film jenom na základě toho, že zná jeho název?

Začtvrté, nic proti, nechci být zlá, ale nejsem si jistá, jestli je většina lidí, co podobné věci píše, úplně kvalifikovaná takhle veřejně ty věci doporučovat. Je jedna věc, když doporučíte film kamarádům, protože máte nejspíš podobný vkus, a pokud ne, aspoň přesně víte, komu to doporučujete, a jestli se to bude líbit nebo ne. Ale když něco doporučujete spoustě náhodných lidí na internetu, je lepší mít u toho nějaké kritické myšlení. Většina vašich čtenářů vás znát nebude, takže jenom to, že se vám ten film líbil, prostě nebude stačit k tomu, aby mělo vaše doporučení nějakou hodnotu a bylo bráno vážně. Tohle je docela těžký se naučit - mně to taky trvalo roky - ale než začnete ty věci takhle doporučovat, zkuste se nad těmi filmy a tak víc zamýšlet, a místo "líbilo se mi to" si zkuste říct proč se vám to líbilo. Jestli se vám líbil děj, co na vás nejvíc zapůsobilo? Přišly vám repliky postav dobré? Líbil se vám střih? Scénický design? Kostýmy? Všechno tohle a ještě víc jsou důležité součásti filmů, které bychom se jako publikum měli naučit posuzovat a oceňovat, aby náš zážitek z filmu, a případně i naše recenze a doporučení, byly co nejlepší.

A když už jsme u toho, co se nám líbilo. Mě vždycky hrozně zarazí, když má někdo tuhle doporučující knihu, ještě se jménem jako "Filmy, které doporučuju", a pak tam dá film, který ohodnotí na 45%. Um, proč to teda doporučuješ, když se ti to úplně nelíbilo? Kdyby tam aspoň bylo nějaký vysvětlení, jako: "Většina filmu se mi nelíbila, ale tahle jedna dějová linka byla skvělá," tak to jo, ale většinou tam nic takovýho není. Prostě proč.

Závěrem, patří vůbec tohle na Wattpad? Jakože ani ne. Psát celé knihy, ve kterých jenom doporučujete filmy, seriály, knihy nebo písničky, které všichni znají a slyšeli o nich minimálně tisíckrát, je reálně jedna z nejzbytečnějších věcí, na kterých můžete strávit svůj čas. Vážně jediný způsob, jak dát smysl psaní seznamů věcí, které máte rádi, je vyzdvihnout ty, které nejsou tak známé a podle vás by si zasloužily více pozornosti. A upřímně, přijde mi lepší tahle doporučení psát třeba na nástěnku (Říká se tomu tak?) nebo tomu věnovat kapitolu v nějaké už existující knize, než abyste zakládali novou knihu čistě na bázi toho, že doporučujete věci. Samozřejmě výjimkou je, když ta díla nějak víc rozebíráte, protože tam je ta přidaná hodnota, ale to se ve většině případů bohužel neděje.

A na úplný závěr, celý život se mi převrátil naruby, protože jsem zjistila, kdo je Cameron Dallas, a chce se mi brečet.

Peace out,

Hermione Weasley

časté věci na wattpaduWhere stories live. Discover now