1. Kde začít?

4.6K 232 69
                                    

Takže,

Nevím, jestli jsem tu jediná, komu to tak přijde, ale Wattpad jako sociální síť umírá. A i můj účet se na strašně dlouhou dobu ocitl na mrtvém bodě. (Dokonce tak dlouho, že jsem si odinstalovala všechny aplikace přes grafiku, takže tenhle cover byl vytvořen v aplikaci na memes.) Pochopte, tohle jsem začala psát v roce 2020, protože jsem se mnohem víc nudila když jsem během pandemie musela sedět na zadku, ale to už jsem byla v bodě, kdy jsem celý dva roky na Wattpad prakticky nechodila. Pak všechna omezení skončila a já jsem zase začala na Wattpad lézt jednou za uherský rok. Aktivita tady pro mě reálně je ekvivalent toho, když se nudíte ve škole, takže si začnete kreslit obočí do sešitu. Což fakt není dobrý znamení.

Když jsem na Wattpadu nebyla aktivní, tak nějak jsem si za něj našla náhradu. Archive Of Our Own (neboli AO3). A abych pravdu řekla, nejsem sama - spousta lidí, dobrých Wattpad spisovatelů, co znám, chodí radši na AO3 než na Wattpad. Chodili byste vy snad do Mekáče, když je hned vedle luxusní restaurace? Ale co vlastně dělá z Wattpadu ten Mekáč, tu horší variantu? Na to bych se v následující spoustě kapitol ráda podívala. Ale ještě, než se rozhodnete podívat se na to se mnou, musíte mi zaškrtnout, že souhlasíte s pravidly a podmínkami, který byste si tentokrát ale fakt měli přečíst, pokud chcete, aby byl váš zášitek z téhle "knihy" co nejlepší.

1. Mým cílem není nikoho urazit ani neprávem naštvat, jsem zastánce hesla: "Můžete si psát, co chcete, pokud tím nikomu neubližujete." Ale problém je, že jsem na Wattpadu nejednou byla svědkem toho, že někomu opravdu ublíženo bylo, a z mého úhlu pohledu je důležité se zaměřit na to, jak se toho vyvarovat. V průběhu knihy ale nemluvím jenom o těch opravdu důležitých věcech, jako nezdravé vztahy nebo mentální zdraví, někdy si tak trochu dělám šprťouchlata i z věcí, co nejsou vyloženě neetické, ale jenom nesmyslné. Opakuji, že cílem není na nikoho útočit, ale s pomocí nadsázky poukázat na tu nesmyslnost.

2. Apeluju na vás, abyste se podobně snažili na nikoho neútočit a chovat se lidsky. Moc vás prosím, mějte neustále na paměti, že ostatní lidé, se kterými se setkáte třeba tady v komentářích, náhodně na Wattpadu nebo je nachytáte, jak píšou něco, na co si stěžuju, nejsou nějaký postavičky ve vašem mobilu nebo tak něco, ale reální lidé - i já jsem reálný člověk - takže se podle toho, prosím, chovejte.

3. Kdyby tahle "kniha" byla film, jeho rating přístupnosti by nejspíš byl PG-13 kvůli nadávkám (Které jsou vycenzurované, ale jsou tam.) a diskusím o násilí, návykových látkách, sexu a jiných potenciálně citlivých tématech v přišlušných kapitolách. Nic není nijak explicitní a před pasážemi, kterých se to týká, bývá varování, ale přišlo mi důležité na to upozornit.

4. Jak už bylo řečeno, "kniha" poprvé vznikla v roce 2020 a v její první, neupravené verzi bylo nemálo narážek na tehdejší chaotickou dobu. Ty už v současné době nejsou relevantní, ale při přepisu jsem se tam rozhodla pár z mých oblíbených nechat. Kapitol je ale spousta a já nemám žádného editora ani spoustu času, takže jsem nestihla dostatečně upravit všechny kapitoly a některé jsou tu ve své původní verzi z roku 2020.

5. V průběhu "knihy" se vyskytují popkulturní narážky a příměry ke knihám, filmům, seriálům či dalším médiím, kde se téma, o kterém zrovna mluvím, vyskytlo taky. Aby bylo jasno, je úplně v pohodě, když některé, nebo i většinu narážek nepochopíte - to není vaše chyba, ale moje. Můžete si z nich vzít to, co vám pomůže, a to ostatní nechat být.

6. Nemám vždycky pravdu. Kapitolám jsem se vždycky snažila věnovat delší dobu a dát do nich spoustu vlastního výzkumu a zkušeností, ale klidně se může stát, že se někdy spletu. Kromě toho občas mluvím o naprosto subjektivních věcech, na které může mít každý úplně jiný názor, a to je v pohodě.

Pokud si myslíte, že s těmi pravidly a podmínkami souhlasit prostě nemůžete, že vám tam něco fakt vadí a nedokážete číst dál, nebudu vám nijak zazlívat, když se do dalšího čtení prostě nepustíte. Nemusí bejt všechno pro každýho a vy si teď běžte užívat něco, co pro vás je. Pokud jste se ale rozhodli zůstat a číst dál, nezbývá mi, než říct, že jestli vám nějaká rada nesedne, můžete ji úplně ignorovat. Kreativní psaní se jmenuje "kreativní" z určitého důvodu. Přeju hezkou zábavu.

Hermione Weasley

časté věci na wattpaduKde žijí příběhy. Začni objevovat