34. Thriller

725 108 66
                                    

*gif bude doplněn později, protože jsem líný prase*

Jak řekl firefox-official asi před pěti hodinami, happy pride month, folks. (Do p*dele, proč pořád cituju lidi, co jsou vtipnější, než já?)

Thriller, nebo minimálně Thriller na Wattpadu, se moc neliší o žánru Akční. Většinou tam jsou podobné plot pointy, podobné typy postav, podobně toxické vztahy... ale zatímco v Akčních spíš tu hlavní týpku unese mafián a pak po sobě budou random lidi střílet, v Thrilleru tu hlavní týpku unese mafián a pak ji bude psychicky vydírat.

Ale než se vrhnu na časté tropes a takové věci, myslím, že bychom si měli něco vysvětlit. THRILLER je literární/filmový/... žánr, zatímco TRAILER je něco jako filmová verze anotace, která se vás snaží nalákat, abyste se na ten film podívali. Fakt to není to samé, není to jedno a není v pořádku, když ty pojmy zaměňujete. To je totiž to samé, jako kdybyste zaměňovali třeba otravu s potravou. (Jako až se jednou otrávíte, ono vám to úplně jedno nebude.) A taky thriller se vyslovuje thrill-er, ne tiller nebo Tyrell nebo já fakt nevím jak, ale už jsem slyšela hrozně moc lidí naprosto zmršit tu výslovnost, a mně to prostě trhá uši.

Vraťme se o odstavec zpátky. Sice jsem řekla, že i v Akčních (a nejen v těch) je mrtě toxických vztahů, ale mám pocit, že v Thrillerech je jich ještě víc, a jsou ještě toxičtější. Jako přiznejme si, nikdo nejsme dokonalí. Všichni jsme nějak začali, a i teď jsou na našich profilech nejspíš příběhy, které bychom rádi úplně překopali. (...ale až předělám 24 Dní do Vánoc na jednokamerový sitcom, to se budete divit!) A asi všichni čteme nějaké z těch blbostí, na které si tu pořád stěžuju. Ale tohle jde občas přes čáru. I když, pojďme začít zvolna.

Nevěra není nic romantického. Jako když je vám tak dvanáct a jste celkem f*cked up, můžete si říct, že je to přece strašně sweet, že si ten člověk vybral vás místo někoho, s kým je třeba pět let ve vztahu, takže vy musíte být pěkně speciální a úžasná osoba, ale tak to není. Zkuste se na to podívat očima té (většinou) nic netušící, podváděné osoby. To by vás prostě naštvalo, kdyby vás váš partner vyměnil za "lepší" model, a romantiku byste v tom neviděli ani za zlatý prase. A když už jsme u prasat, ten člověk, co podvádí svého partnera, taky musí být pěkná svině.

Další věc, která rozhodně není romantická, je věznění. Už ten samotný únos je dost na h*vno a rozhodně to není ani v pořádku, ani romantické, ale když ten love interest tu týpku (teda většinou je to týpka) ještě uvězní někde u sebe ve sklepě nebo na chatě uprostřed lesa, kde je nikdo nemá šanci najít, prakticky jí nedává najíst a ještě si z ní ideálně udělá svého sluhu, to fakt není v pohodě. Takový člověk by měl skončit ve vězení aspoň na dvacet let, ne ve vaší posteli.

Taky by bylo fakt geniální, kdybyste zkusili z vrahů a jiných kriminálníků nedělat nic romantického. Upřímně... co na tom sakra vidíte? Jako že vám vaše drahá polovička ve středu zaplatí večeři a ve čvrtek zabije tu týpku, kterou jste nesnášeli ve třetí třídě? To chcete? Nebo s tou osobou jako chcete chodit na vraždy a natáčet to na mobil? Nebo máte kink na vraždy? Nechci tu nikoho soudit, ale pokud vám vraždy přijdou romantiké nebo sexy, asi je s váma něco trochu špatně.

A ono není ani úplně v pohodě, když po vás váš love interest střílí, ponižuje vás, mlátí vás, psychicky vás vydírá... prostě takové ty typické věci, co love interesti v naprosto strašných a toxických knihách (a bohužel nejen knihách) dělají. Prostě proč nemůžou mít jednou, jednou ty postavy nějaký fajn, zábavný vzath, který by mohl reálně fungovat a nebyl by toxický? Pro některé by to sice asi byla nuda, ale aspoň by to dávalo tak nějako dobrý příklad, jak se chovat a nechovat ve vztahu. Ono fakt není v pohodě zacházet se svým partnerem jako s kusem masa.

Řeknu vám, po detailním prohlédnutí téhle kategorie mi bylo zle. Dokonce ještě hůř, než ze školní jídelny na základce, a to je fakt co říct. Toxické vztahy prostě nejsou v pohodě. Fakt nejsou. Je fakt smutný, že spousta lidí v takových vztazích v realitě trpí a trvá jim třeba i roky se z nich dostat, a pak si přijde parta lidí a dělá z těch věcí něco "naprosto normálního" nebo dokonce "romantického".

Moje rada na konec zní: Když něco píšete, zkuste si občas představit, jak byste se v té situaci cítili vy. Osobně neznám snad nikoho, komu by přišlo naprosto v pohodě, že by je jejich životní partner mučil (tady nemluvím o BDSM, ale o podělaným mučení) nebo veřejně ponižoval. A před tím, než něco takového napíšete, zeptejte se sami sebe, jak byste se v takové situaci cítili vy nebo někdo ve vašem okolí.

Peace out,

Hermione Weasley

časté věci na wattpaduWhere stories live. Discover now