30. Alkohol a drogy

905 110 103
                                    

Znám jednoho profesora, kterej na začátku přednášky vždycky řekne nějakej vtip a pak mu tam chodí víc lidí. Máte třeba pocit, že mně to s těma cold opens na začátku kapitoly funguje podobně nebo že vás tím od čtení naopak odrazuju? (Tak jako tak je dělat nepřestanu tho.)

Téma návykových látek je v příbězích na Wattpadu hodně používané, protože prostě v každé storce musí být nějaká ta velká party, na které se všichni opijou, nebo půjdou někam pít po maturiťáku, nebo se hlavní týpka opije, a proto se vyspí s hlavním týpkem... těch variací je tu spousta.

Stejně, jako jsem psala u kapitoly o sexuálních scénách, ani drogy a alkohol nemusíte zažít na vlastní kůži, abyste o nich mohli psát. Ale prosím, zjistěte si, jak to funguje. Konzumace alkoholu je v Česku a na Slovensku normalizovaná, takže podle mě s ním máme všichni zkušenost aspoň z druhé ruky a popisy opilosti tím pádem nebývají takový problém, ale co se týče jiných drog, well. Každá droga funguje trochu jinak. Například kokain nebo extáze vám - obecně řečeno - dají pocit naprosté euforie, extrémního sebevědomí a budete mít spoustu energie, zatímco po heroinu budete mít jenom takovej fajn, v chillu pocit, až vám může začít připadat, že to na vás tolik nefunguje. (Teda, aspoň to tak je, když ho zkoušíte poprvé.)

Ale zpátky k alkoholu, který se v příbězích vyskytuje nejčastěji. Vaše postava se napila. Co teď? Je to už docela dlouho, co jsem četla studii o typech lidí, když se opijou, ale pořád si pamatuju, že ty základní typy byly podle ní čtyři. První, který se s požitím alkoholu prakticky nezmění (a je to asi 40 % populace), druhý, který je po požití extrémně milý, třetí, který je hodně hlasitý a sebevědomý a čtvrtý, který je naštvaný a nepříjemný. Teď mi řekněte,, proč jsou hlavní postavy ve Wattpad příbězích z 85 % ten třetí typ a z 15 % ten čtvrtý? Chci říct, chápu, že je s nima větší sranda - aspoň ze spisovatelského hlediska, rozhodně ne, když jste to vy, kdo musí toho chudáka dostat v pořádku domů - ale come on. Zajímavá kapitola může být i z pohledu té osoby, co pije jak ďas, ale prakticky to na ni neúčinkuje. (Nebo i z pohledu toho chudáka, co pak všechny rozváží domů, ale o tom až za pár odstavců.)

A možná by bylo fajn si zjistit, za jak dlouho ten alkohol vlastně vyprchá a vaše postava bude zase v pohodě. To mi prostě neříkejte, že když si v osm dá dva panáky, v jednu ráno bude ještě v náladě a bude tančit na stole. Odmítám věřit, že je na tom někdo tak špatně a nemá nějakou poruchu metabolismu nebo tak něco. (Pokud ji má, mělo by to bejt předem zmíněný v textu.) Musíte brát ohled na věci jako váha vaší postavy, jak moc je ten alkohol silný, jak často postava pije nebo jaký má metabolismus, abyste věděli přibližně za jak dlouho bude ok. Taky by bylo fajn si zjistit nějaké smrtelné dávky. Když má vaše postava mít třeba první zkušenost s heroinem, jednak pochybuju, že si to bude rvát přímo do žíly, a jednak pochybuju, že si dá třeba deset gramů a druhý den bude naprosto v pohodě. (Ano, i to už jsem ve Wattpad knize viděla.)

Takže co teda ten druhý den, to ráno poté? O chvíli, kdy se postava vzbudí a cítí se jako sh*t, píše dle mých zkušeností celkem málo lidí. Když už to tam je, postava se často prostě vyzvrací a je v pohodě, nebo ještě líp, ani to ne. Je v pohodě už po probuzení, jde si zaběhat, připraví snídani, pak jde na pohodu do školy... Tak to ne, přátelé. Jako jasně, když si dá dva panáky, tak bude s největší pravděpodobností další den fakt v pohodě, a když má pevnou vůli, klidně půjde do tý školy i když se večer předtím zlila jak sviň, ale netvrďte mi, že v takovým případě daný postavě nebude na umření. Měli byste mít na paměti i to, že ráno po konzumaci alkoholu to nebude úplně stejné, jako když jste ten večer předtím měli silnější drogy. Po alkoholu vás obecně bolí hlava a/nebo je vám špatně od žaludku, ale i to se může zdát jako procházka růžovým sadem, protože pokud jde o trvdší drogy, dalo by se říct, že tak dobře, jak jste se cítili po jejich užití, tak špatně se budete cítit, až ten účinek vyprchá.

časté věci na wattpaduUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum