♥ 41. Harry Potter fanfikce

997 102 201
                                    

Víte, jak jsme si posledně povídali o popisu postav? Fakt to není problém jenom na Wattpadu.

Víte, jak jsme si posledně povídali o popisu postav? Fakt to není problém jenom na Wattpadu

اوووه! هذه الصورة لا تتبع إرشادات المحتوى الخاصة بنا. لمتابعة النشر، يرجى إزالتها أو تحميل صورة أخرى.

...to si mám jako vybrat? To mám zakroužkovat správnou možnost? Co to sakra...?

Nedávno jsem dělala korekci svým starším kapitolám a řekla jsem si, že prostě musím udělat samotnou kapitolu o tomhle, protože pokud nejsou fanfikce na Wattpadu o známých osobnostech, z 90% jsou buď na Harryho Pottera nebo na Avengers. (O kterých budu mluvit v další kapitole.) Ale ještě, než začneme, jen tak pro svoji pohodu musím v týhle tématický kapitole něco zopakovat. Fuck JK.

Na začátek bych chtěla říct, že nechci nikoho shamovat ani úplně rozjíždět válku shipů, protože každý máme svoje vlastní preference, headcanony a interpretace, což rozhodně není špatně. (A protože já vím, který ship je lepší, a to mi stačí.) Prostě víte, jak to je, Macklemore reference z 22. kapitoly, buďte na sebe hodní. Na rovinu si ale musíme říct, že některý ty dynamiky mezi postavama nejsou zrovna nejzdravější. Což je ve fikci v pohodě za předpokladu, že to ten autor ví a nesnaží se to glorifikovat. Jenže to bohužel není vždycky ten případ. Pro větší podrobnosti vás odkazuju na dvojdíl o toxických vztazích.

Přijde mi, že nemůžu mluvit o Harry Potter fanfikcích na Wattpadu, aniž bych zmínila tu jednu slavnou fanfikci, která má několik spinoffů, inspirovala spoustu dalších děl, a možná i na tu fanfikci se jednu dobu psaly fanfikce. Řeč je o Co takhle rande, Evansová?, která se tak nějak stala klasikou československého Wattpadu. V pozdějších kapitolách se na ni dívám pod větším drobnohledem, ale tady si pojďme pokrýt pár vzorců, který můžete najít i ve spoustě dalších Wattpad fanfikcí. Dostaly se do mainstreamu právě díky CTRE? Kdo ví, ale důležitý je, že mi rozhodně nepřijdou ideální.

Jasně, že když ve fanfikci potřebujete postavu, která by vyplnila potřebnou roli v příběhu, ale v canonu žádná taková postava není, je naprosto logický si vymyslet vlastní OC, ale víte co. Když v canonu ty postavy jsou, je logičtější pracovat s tím, co máme, a psát o nich, ne si místo toho vymýšlet nějaký náhodný lidi. Možná to máte jinak, ale já třeba naprosto miluju, když jsou ve fanfikcích známe postavy i v nějakých naprosto náhodných a mikroskopických rolích, a o to víc mě vždycky zklame, když si lidi vymýšlí zbytečné OCs. Lily Evans se podle canonu přátelila s Marlene McKinnon, takže proč musí bejt všechny ty kámošky Lily asi v každý fanfikci ever originální postavy? (Navíc mám extrémně silný podezření, že toho, že se jedna z těchhle OCs jmenuje Kate, se spousta dalších autorů chytla a začali tak pojmenovávat i svoje OCs, což je naprosto kriminální.)

Ale víte, v jakým případě si fakt zasloužíte seniorskou slevu do obchodů? Pokud si ještě pamatujete fanfikci Zmijozelská princezna. Který už je smazaný, ale jeho duch s námi aspoň náznakem zůstal, protože jeden jeho rozbor je online dodnes. (Zkuste si představit, že by třeba Homérovy eposy přežily v kulturním povědomí tak, že by se dochovalo nějaký svědectví rozebírající všechny jejich chyby.) Kdo by nevěděl, byla to Tomione fanfikce a odehrávala se v alternativním světě, kdy se Hermiona díky obraceči času vrátí do minulosti a dostane se do Zmijozelu. (Duh.) První věc, která mě šíleně iritovala, byl už ten cover s blonďatou Hermionou (Barva vlasů prostě není spojená s tím, v jaké jste koleji, sakra! A kdyby byla, co jako lidi třeba s fialovými vlasy?), ale když mi byl tenhle příběh doporučován asi půl roku, tak jsem neodolala. A že to byla sranda. Jako asi to bylo tak nějako dobře napsaný, ale to je každá druhá fanfikce na AO3, a jenom za to si to takovej kult, který ta kniha jednu dobu měla, fakt nezasloužilo. Ale pokud si tuhle fanfikci chcete připomenout a třeba se i zasmát, doporučuju nahlédnout do toho, co nám po ní zůstalo - Kritický rozbor Zmijozelské princezny.

Věc, která je na Wattpadu dost velký trend, je specifická odrůda originálních postav, který jsou buď děti postav z canonu (nejčastěji Snapea nebo Voldemorta) nebo sourozenci postav z canonu (nejčastěji Draca Malfoye). Ty tajný sestry Draca Malfoye mě vždycky dostanou úplně nejvíc, protože v 90 %  příběhů se týpka dá dokupy s Harrym, protože svět definitivně potřebuje méně kvalitní hetero verzi Drarry. Tohle patří k těm momentům, kdy ani nevím, jestli se mám smát nebo brečet.

Typ příběhů, kterej teď vidím míň často, než třeba v roce 2017, ale stejně ho musím zmínit, je něco jako prodloužený epilog k Harrymu Potterovi. Respektive většinou se to odehrává v takovým tom čase mezi poslední kapitolou Harryho Pottera a epilogem. Což je vlastně hrozně zajímavej koncept. Můžeme vidět postavy, jak řeší svá traumata, jak se srovnávají se ztrátami blízkých, jak se mění vztahy mezi nimi- moment. Moment, cože? Tyhle příběhy nic takovýho neřeší a většinou jsou strašně nudný a řeší jenom romantický vztahy? Ach jo.

Jedna věc, kterou ale vidím skoro ve všech fanfikcích na Wattpadu, i v těch, kde je hlavní postava ve Zmijozelu, je, že se Zmijozelem se zachází, jako by to byla kolej, kde jsou všichni buď svině, rozmazlení fracci nebo oboje dohromady. Což mě docela se*e. A tenhle problém vlastně není jenom se Zmijozelem. S Mrzimorem se dost často zachází jako s podřadnou kolejí a občas Mrzimor prakticky ani neexistuje. Je smutný, jak někteří autoři těm charakteristikám kolejí nerozumí ani náznakem, protože do kolejí vás seriózně nezařadí podle toho, jestli jste svině nebo ne. (Jen tak mimochodem, mezi lidi, co úplně nepochopili charakteristiky kolejí, patří i JK.)

Další archetyp postavy, který vidím docela často, je pátý člen pobertů, který je z 99,99% týpka. Možná by to mohl být zajímavej koncept, ale většinou je ta týpka nějaká děsně overpowered čarodějka, který ideálně ještě zemřeli rodiče, a ve finále tahle týpka ve svých třeba šestnácti letech sama, naprosto bez pomoci, zabije Voldemorta a všechny Smrtijedy, a dá se dokupy se Siriusem a ještě s Remusem. Ne, to vlastně ne, protože to by byl poly vztah, a to prostě na Wattpadu nejde, v sh*tty watpadových fanfikcích nekonvenční vztahy pro jistotu neexistujou. Omluvte mě, já se jdu vyřvat do parku.

Sice chápu, že si říkáte: "Moje fanfikce, já rozhoduju o všem," ale je hrozně divný, když najednou začnete říkat Hermioně "Mia", protože se vám nechce psát její celý jméno. Je to takzvaně OOC (out of character) protože ona sama se v knihách vyjádřila, že nechce, aby jí tak lidi říkali. (Tohle mě možná tak štve i kvůli mému uživatelskému jménu. Jakože pokaždý, když jí někdo řekne Herm nebo Mia, já jsem jako: "...volal mě někdo?")

A abychom uvedli věci na pravou míru... jméno Hermione se nevyslovuje her-me-own, ale her-my-oh-nee. Takže doufám, že moje uživatelské jméno vyslovujete ve své hlavě správně.

Jinak, při svém vyhledávání kvůli téhle kapitole jsem zjistila, že na Wattpadu existuje několik profilů se jmény Harry Potter postav, na profilovkách mají fotky postav z A Very Potter Musical, mají docela dost sledujících, ale absolutně nic na těch profilech není. A jako.. co to sakra je? Je to náhoda? Jsou to oficiální profily Starkid? Jsou to nějaký random lidí? Má Darren Criss Wattpad? Já potřebuju odpovědi!

Peace out,

Hermione Weasley


časté věci na wattpaduحيث تعيش القصص. اكتشف الآن