♥ 53. Dobrodružné

613 87 127
                                    

Před pár dny se mi stala taková zábavná věc. Přišlo mi upozornění od Wattpadu, ale nebylo to ohledně hlasů nebo toho, že něčemu v mojí knihovně vyšla nová kapitola. Ne. Byla to reklama na úplně random knihu. (Jejíž jméno jsem cenzurovala, protože tomu nechci dávat publicitu.) Samozřejmě mě hned napadlo, že tohle zdarma nebude.

Ale protože jsem toho krásného letního večera stejně neměla co dělat, rozhodla jsem se na to kliknout

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Ale protože jsem toho krásného letního večera stejně neměla co dělat, rozhodla jsem se na to kliknout. A zjistila jsem hned několik věcí.

1. Příběh byl skutečně placený

2. Jeden Wattpad Coin v současnosti není 30 Kč, ale devět wattpad coinů je 30 Kč. A příběhy stojí místo dřívĕjších 8-12 Coinů něco kolem 200 Coinů.

3. Wattpad už je taková svině, že posílá lidem upozornění o úplně random příbězích

4. Jsem si celkem dost jistá, že jsem pár dní před obdržením onoho osudového upozornění četla fanfikci s prakticky stejným dějem, akorát to teda bylo zdarma.

Ah, Dobrodružné. Na tenhle žánr jsem se chtěla podívat už někdy na začátku téhle "knihy", ale potřebovala jsem fakt hodně času na to, abych si v hlavě vůbec srovnala, o co v Dobrodružných pořádně jde, protože tohle je taková zrádná kategorie, protože se hodně prolíná s kategoriemi Akční a Fantasy, spousta příběhů je třeba zároveň akční a dobrodružná, bla, bla... ale už pro mě ani není překvapením, že i v Dobrodružných jsou určité trendy.

Ony jsou tu vlastně dva takové velké trendy. Vlci a koně. Tak teď přije moje kontroverzní chvilka. Nikdy jsem nebyla žádná horsegirl ani její vlčí ekvivalent (Je wolfgirl reálnej termín?), a absolutně nikoho za to nesoudím, já mám svoje zájmy a vy máte vaše, ale tohle pro mě fakt není. Říkejte si, co chcete, obhajujte si to v komentářích, jak chcete, pokud se vám to líbí, dobře pro vás, ale od té doby, co jsem před lety četla Bílého Tesáka a znudilo mě to do takové míry, že jsem si musela pustit deset videí o fyzikální chemii, abych byla méně znuděná (A že fyzikální chemie je mi hodně jedno.), se nedotknu žádné knihy vyprávěné z pohledu zvířete ani lopatou. Jasně, někde na světě můžou být i skvělé knihy z pohledu zvířat, ale já vždycky ztratím chuť to otevřít, protože mi to z těch anotací přijde tak trochu na jedno brdo. (Jak tohle vylepšit? Pardon, ale fakt netuším. Zrovna tohle je žánr, který tak nastudovaný nemám, takže nedokážu říct, jaké konkrétní subverze zaběhnutých klišé by asi byly fajn.)

Pak je tu další typ vlčích a koňských příběhů, většinou těch koňských, který je vyprávěný z pohledu nějaké týpky, která buď najde raněného vlka/koně nebo vlastní koně (S vlkem jsem tuhle variantu naštěstí ještě neviděla - vlci opravdu nejsou stavění na osobní vlastnictví jako nějací mazlíčci.), který se zraní a nemůže závodit, nebo naopak týpka spadne z koně a zraní se a tím si zkazí svůj sen, že bude jednou vyhrávat závody nebo tak něco. Znovu, tady nejsem ta cílovka, ale i tak mi většina těch příběhů přijde na jedno brdo. Až do takové míry, že bych si klidně mohla udělat bingo s věcmi, co se v takových knihách odehrávají, a ještě před půlkou knihy bych vyhrála. (No nazdar, takhle je to vlastně u většiny žánrů na Wattpadu.)

Ale kam se nám v kategorii Dobrodružné ztratilo to dobrodružství? Všechny tyhle příběhy o přátelstvích lidí a zvířat a dosahování svých cílů i přes komplikace mi totiž přijde spíš jako coming of age drama, což je úplně jinej typ příběhu. Kde jsou ty opravdu dobrodružné knihy? Well, nevím, jestli to chcete vědět. Když jsem se dívala na příběhy neobsahující koně a/nebo vlky, většinou jsem narážela na naše staré známé příběhy psané podle zasazených formulí, které byly podobně plné zbraní a toxických vztahů, jako ty v Akčních. Kromě nich jsem objevila věci, které by měly být spíš ve Fantasy, příbližně pět fanfikcí, které jsem se, upřímně řečeno, bála otevřít, a asi tři příběhy, které výjimečně nebyly z pohledu vlka, ale z pohledu psa. Jaká to revoluce.

(Ale když už tu mluvíme o těch vlcích a tak, shoutout všem ikonám, které slyší pojem Alpha/Beta/Omega a myslí si, že je řeč o vlčí smečce. To nám ta jedna nepravdivá studie o chování vlků v zajetí, která mylně zasadila jednomu vlkovi pozici "alfa samce", a důsledkem toho se zrodil jednak fenomén těch lidských "alpha males", a jednak A/B/O, kvůli jehož vzniku už byl i vyloženej soud, pěkně zavařila, že jo?)

A protože jsem teď dost kašlala na odpovídání na komentáře, na svoje sliby z dřívějška a na Wattislava celkově, za což se cítím trochu blbě, tady máte jako kompenzaci recept na zapečený těstoviny:

-jakékoliv těstoviny kromě špaget (porci si odhadněte podle toho, pro kolik lidí vaříte; na obalu je většinou napsané kolik gramů je jedna porce)
-jakýkoliv sýr, ideálně cheddar
-250 ml smetany na šlehání

Uvaříme těstoviny (Fun fact: Pokud tu vodu neosolíte, můžete ji potom použít na zalití květin. Teda až ta voda vychladne. Duh.) a do pekáče nebo zapékací mísy přiměřené velikosti rozložíme první vrstvu. Nastrouháme sýr a první vrstvu těstovin posypeme vrstvou sýra. Zbytek těstovin rozložíme v druhé vrstvě na sýr, posypeme zbylým sýrem. Rovnoměrně polijeme smetanou na šlehání, pekáč/zapékací mísu vložíme do trouby a dáme péct na 180°C na 20 minut.

(Pokud jste masožravci, můžete si tam přidat třeba šunku nebo já nevím. Pokud jedete bez lepku nebo bez laktózy... omlouvám se.)

Peace out,

Hermione Weasley


časté věci na wattpaduWhere stories live. Discover now