64. Toxické vztahy: Jak je nepsat

1K 117 163
                                    

(Ne, nebudu sem dávat gify z sh*tů jako After. It's Britney, b*tch.)

Teď to řeknu a vy mě budete nesnášet, ale pokud ze svého wattpadového profilu sledujete oficiální profil Wattpadu, tak jste tak basic, že kdybyste se vykoupali v kyselině, tak se zneutralizuje.

S touhle kapitolou jsem počítala už hodně dlouho - pořád tady totiž kecám o tom, jak je všechno toxické, ale co všechno vlastně spadá do kategorie toxických vztahů jsem jenom naťukla. Bude toho fakt hodně, takže si zapněte pásy a klidně to celé konzumujte po částech. Na začátek bych vám chtěla představit nějaké typy toxických vztahů a ne úplně zdravých mindsetů, které vidím v knihách poměrně často, a děsí mě, že často je to bráno jako něco naprosto normálního, jako přirozená součást vztahu. Což by tak rozhodně být nemělo. Rozhodla jsem se ale dnes moc nemluvit o věcech které jsem už rozebírala dřív, jako například incest. (Doufám, že je tu všem jasné, že je s tím něco špatně.) A normálně jsem ráda za všechny vaše komentáře, ale dnes bych vás chtěla moc poprosit, abyste mi sem nepsali věci ve stylu: "Bohužel tak spousta lidí přemýšlí i v reálném životě." Já to vím, je to smutné, ale bohužel s tím nemůžu nic moc udělat. Ale už dost keců, jdeme na to.

1. Underage

Tak tohle je věc, na kterou jsem alergická. Abychom uvedli věci na pravou míru, nemluvím tu o vztazích s věkovým rozdílem obecně. Je úplně v pohodě, když píšete o páru, kde je jednomu třeba 25 a druhému 33, protože oba jsou dospělí a (nejspíš) ví, co dělají. Co ale v pohodě tak úplně není, je, když je jednomu z vašeho páru 16 a druhému 30. (Ano, to znamená, že Call Me By Your Name rozhodně není v pohodě. Ani se to nesnažte bránit protože to tak prostě je, dospělí lidé by si neměli začínat s nezletilými, ani v příbězích. Nebo by to rozhodně nemělo být prezentováno jako něco dobrého - viz Scott Pilgrim. Scott, kterému je 22, na začátku chodí s Knives, které je 17, ale všechny ostatní postavy neustále říkají, jak je to divný, takže i to nejnatvrdlejší publikum by mělo pochopit, že je to divný. Mimochodem, mezi Scottem a Knives, jejichž vztah je prezentován jako divný, je menší věkový rozdíl, než mezi těma dvěma z CMBYN, což vám tu sděluju jako velkej point proto, že v těchhle vztazích to není ani tak o tom konkrétním počtu let, jako o těch fázích života. Když jste v předposledním ročníku střední, tak prostě nejste ve stejný fázi života jako někdo, kdo dokončuje vysokou nebo začíná pracovat nebo parazituje na svém spolubydlícím zatímco si prochází svojí quarter-life crisis.) 

Jasně, v České Republice, Velké Británii a v dalších zemích může mít ten mladší z těchhle nevyrovnaných vztahů legálně sex, ale celý vztah může trochu zavánět child groomingem, a celkově je ta power imblance fakt zvláštní. To platí i když je ta šestnáctiletá osoba mentálně a/nebo fyzicky hodně vyspělá. Prostě je to divný, není to v pořádku a nepište o tom, pokud chtete ten vztah nějak romamntizovat.

A už vůbec nemluvím o vztazích ve stylu 14 let/24 let. Kdyby jim bylo 24 a 34, tak prosím, ale zrovna v tomhle období je těch 10 let sakra velký rozdíl, a navíc, to už je prakticky pedofilie. A pokud byste ještě byli tak moc bez zdravého rozumu, že byste toho čtrnáctiletého člověka dali do sexuální scény, a to s osobou jakéhokoli věku, tak na to už ani nemám komentář. V takovém případě se ten příběh nedá ničím zachránit, protože i kdybyste psali nejskvěleji na světě, tohle je prostě f*cked up. (A upřímně, vy jste taky f*cked up, že vůbec o něčem takovém přemýšlíte.)

2. Student x Teacher

To se docela váže na tu předešlou kategorii. A abychom si úplně rozuměli, pokud se váš příběh odehrává na univerzitě a studentovi je přes 18, tak je to zvláštní protože je to střet zájmů, ale aspoň to není child grooming nebo nic podobnýho, hurá, sláva. Ale pokud se to odehrává na střední, je to úplně jiná story.

časté věci na wattpaduOpowieści tętniące życiem. Odkryj je teraz