56. Soutěže a RPG

592 88 107
                                    

Srpen, 2020. Jak jako, že zrušili kanál novinek? Já mám pocit, že všechno, co je opravdu užitečné, lidi to mají rádi a používají to, Wattpad při nějakém updatu zruší, protože prostě jo. A v tom případě bych ráda řekla, že naprosto miluju všechny ty placené příběhy, které všechny vypadají na vlas stejně, přijdou mi děsně užitečné, a kdyby je Wáťa nějakou nešťastnou náhodou smazal, tak nevím, asi bych brečela. ♥

Já vlastně proti soutěžím a RPG nic moc nemám. Sakra, dokonce jsem se i několika účastnila. Ale o něčem si fakt potřebujeme popovídat. Když se třeba jednoho krásného rána probudíte a najednou dostanete skvělý nápad, že byste mohli udělat nějakou soutěž nebo RPG, třikrát se sami sebe zeptejte, jestli jste opravdu schopní se tomu pravidelně věnovat a dotáhnout to do konce. Ono totiž není úplně ideální, když si třeba za dva měsíce uvědomíte, že se vlastně budete stěhovat do Kanady, kde si plánujete adoptovat pět dětí a tři psy. Oni se pak ti lidi na vás můžou docela naštvat, a to vy asi nechcete. Speciálně, když jim za to slíbíte nějaké ceny, jako třeba že jim napíšete recenzi na příběh, a ceny nikdy nepřijdou.

To samé, když se chcete do nějaké soutěže přihlásit. Zkuste si promyslet, jestli to zvládnete dotáhnout do konce. (Jako pravda, já už jsem se taky přihlásila do soutěže, na kterou jsem se po pár měsících vykašlala, protože jednak jsem od toho čekala něco jiného, a jednak mě k tomu ta pořadatelka, se kterou jsem se v té době celkem kámošila, fakt hodně přesvědčovala, a mně přišlo blbý říct ne. Nebojte, páteř už mi poštou přišla.) Jasně, že o některých věcech nemůžete vědět, nemůžete vědět, jestli na vás třeba zítra nespadne klimatizace, ale zkuste se zamyslet, jestli fakt budete mít čas třeba za dva měsíce, protože představte si, jak moc to musí být tomu organizátorovi trapné, když třeba pět lidí po dvou týdnech odstoupí.

Pokud jste organizátor, je tu ještě další věc, kterou by bylo fajn si zkontrolovat. Zeptejte se sami sebe, nebo klidně i dalších lidí, jestli to téma, na které pořádáte soutěž nebo RPG, není naprosto debilní. Protože pokud je, nikdo se vám tam nepřihlásí a všem z toho bude trapně.

A samozřejmě, snažte se nebýt totální mrcha. Protože pokud budete něco takového organizovat, počítejte s tím, že budete komunikovat s lidmi, a vy jako organizátor byste měli být vzorem správného chování nebo tak něco, není úplně fajn mít k těm lidem, co se do soutěže přihlásili, až takový disrespekt, že oni budou speciálně pro vás trávit čas tvořením coverů nebo psaním povídek nebo tak něco, a vy jim to naprosto zhejtíte (Hate a konstruktivní kritika jsou dvě různé věci a vy si to, prosím, uvědomujte.), a pokud chcete někoho z hry vyhodit, ať už je to účastník nebo třeba člověk, který s vámi hodnotí povídky ostatních, nevyhazujte je, aniž byste jim to oznámili. Navíc, jestli budete dělat b*tchy věci, lidi, kteří se do té vaší věci přihlásili, vás nebudou mít rádi, a kdo ví, třeba se to donese i ke mně, a možná pak dostanete celou kapitolu, ve které vás budu dissovat.

A teď teda k těm cenám... Zkuste to uvážit podle svých schopností. Jako pokud slíbíte výherci vaší soutěže nový cover, a přitom všechny covery máte hotové za pět minut v Malování, tak to není výherní cena, to je výherní trest. S tím souvisí taky to, že pokud máte nějaké ceny, po ukončení soutěže byste měli své sliby splnit a fakt těm lidem napsat tu recenzi, udělat jim ten cover, přečíst si ten jejich příběh, nebo prostě cokoliv slibujete. Většina lidí do té soutěže sice asi šla s tím, že si prostě chtějí zasoutěžit a pobavit se a na těch cenách jim tolik nezáleží, ale stejně, když něco takového slíbíte, je docela hnusný to nesplnit.

Hele, ale víte, co je docela dost velký d*ck move? Když si máte vytvořit vlastní postavu, ale v přihlášce máte bizarní restrikce. Jako naprosto chápu, že třeba když někdo dělá RPG nebo soutěž tykající se Hunger Games, dá tam věkovou hranici postav dvanáct až osmnách let, protože celá ta věc s Hunger Games je, že se tam vraždí děti od dvanácti do osmnácti let, ale některé věci jsou fakt moc. Mezi moje oblíbená pravidla, která jsem skutečně někde viděla, patří třeba to, že postava může mít maximálně dvě křestní jména a jedno příjmení. Takže víc mých známých, než bych spočítala na prstech, by neprošlo. Jako jasně, že v tom třeba ten organizátor nechce mít úplně nepořádek a asi nechce, aby každá postava měla deset křestních jmen, ale třeba ta dvě příjmení fakt nejsou tak neobvyklá, a věřte tomu, nebo ne, ale já i osobně znám týpka, který má deset křestních jmen. (A přece jen... nemělo by to být čistě na autorovi, jak pojmenuje svoji postavu?)

Další takové fajn pravidlo, které jsem viděla, se opět týkalo jmen. Organizátorka to nejspíš myslela dobře, když ve hře, která se odehrávala ve slovenském prostředí, povolila jenom česká a slovenská jména a příjmení, jako já bych taky nechtěla, aby mi do takové hry lidi posílali postavy se jmény jako April Heron, ale znám fakt hodně lidí, kteří jsou de facto přistěhovalci a mají příjmení, které "nesedí" do země, ve které žijí. Jenže kdybyste v téhle hře měli třeba postavu s dánským příjmením, která pochází z rodiny dánských přistěhovalců, organizátorka vám to asi nevezme, nebo já nevím.

Já už jsem to říkala a řeknu to znovu, protože je to fakt důležitý. Ať jste organizátor nebo se nějaké soutěže či RPG účastníte, nebuďte naprostá mrcha, a když třeba někoho ignorujete ve zprávách nebo něco slíbíte a nesplníte to, zamyslete se, jak by se to líbilo vám, kdyby vám někdo něco takového udělal. (Pokud by vám to bylo jedno, dobře pro vás asi, ale i tak jsou to docela hnusný věci.) A samozřejmě, prosím, moc vás prosím, i když zoufale potřebujete lidi, nepište náhodným lidem do inboxu, ale ani svým přátelům třeba do soukromých zpráv na Messengeru, protože se může stát, že se k té vaší věci přidají jenom proto, že je jim blbý říct ne, a pak se budou nesnášet pokaždé, když si na tu soutěž jenom vzpomenou. (Viz já v příkladu, který jsem uváděla výš.)

Na úplný závěr už mi zbývá jenom odpovědět na poslední otázku. Patří vlastně vůbec tyhle věci na Wattpad? Jako, soutěže můžou mít hodně typů. Můžou být soutěže v psaní, což na Wattpad nepochybně patří, protože psaní - duh, nebo třeba soutěže v grafice, ale i to bych řekla, že tady svoje místo má, protože přece jen, každý příběh má svůj cover, který chce většina lidí mít co nejlepší. Ale zrovna RPG bych řekla, že nemá s psaním moc společného. Jako jo, vyvíjíte nějaký příběh, ale společně s dalšími x lidmi, se kterými budete dost pravděpodobně mít nějaké kreativní i jiné konflikty. Na druhou stranu už jsem na Wattpadu viděla tolik naprosto zbytečných věcí, co tu nemá co dělat, že... zlatý RPG.

A vlastně i ty organizátorské knihy jsou lepší, než ta miliarda knih, které vidím denně, s velmi kreativními názvy jako "Moje RPG postavy". Mně se chce brečet pokaždé, když vidím, že takové věci mají víc, než nula votes, protože kdybyste si měli představit můj žebříček věcí, které mě zajímají, na třetím místě od konce by bylo v kterém patře bydlíte, na druhém kdo je Cameron Dallas, a na úplně posledním místě by byly RPG postavy nějakého náhodného člověka.

Hej, ale víte, co by byla sranda? Kdyby lidi, co pořádají RPG, dělali vždycky třeba měsíc a/nebo rok po skončení takové where are they now. Já jsem se teď někdy nudila a projela jsem si profily lidí, se kterými jsem jednou byla v RPG, a bylo to fakt zajímavý. "Smazaný účet, smazaný účet, jeden nový příběh, neaktivní, moment - tak to ty jsi ta týpka, co napsala ten příběh, ze kterého si dělám p*del!"

Peace out,

Hermione Weasley

časté věci na wattpaduOù les histoires vivent. Découvrez maintenant