17. Fakta a zajímavosti

942 117 50
                                    

Jestli můj profil sledujete fakt hodně, hodně dlouho (Pokud ne, vůbec vás neviním, protože na týhle stránce upřímně řečeno smrdím mnohem dýl, než je zdrávo.), možná jste si všimli, že jsem dřív na profilu měla dílo jménem Zajímavosti o filmech a seriálech, a že to dlouho byla moje nejčtenější publikace. Začala jsem to psát protože - tohle nikdo z vás určitě netuší - mám ráda filmy a seriály a chtěla jsem se s dalšíma lidma podělit o tu lásku, o mé postřehy a o další fakta, která nejsou tolik známá. Právě proto, že jsem byla součástí týhle vlny děl, si myslím, že je na místě, abych teď poukázala na to, kde můžou autoři dělat chyby, a jestli díla tohohle typu vůbec mají na Wattpadu co dělat. (A ano, vážně to jsou fakta a ne "fakty".)

Víte, jak vám tu pořád melu o tom, jak si máte vyhledávat informace do příběhů, protože nemůžete správně psát o něčem, co úplně nechápete, a tak podobně? Fakta a zajímavosti zase obecně píšou lidi, co vyhledávání milujou. A na tom není nic špatného, naopak je naprosto skvělý toužit po vědění a chtít sdílet informace s okolním světem. Problém je, že mám často pocit, že to ti lidi nedělají z lásky k poznání a/nebo k tomu, o čem zrovna píšou, ale že to dělají pro ty hvězdičky. "Hm, tenhle seriál je populární? Tak o něm začnu psát zajímavosti a všichni mi to budou číst." Podle mě je dělání čehokoliv pro hvězdičky ten nejvíc patetickej přístup, co můžete mít, takže nad takovými výtvory nevěřícně kroutím hlavou už z principu.

Zadruhé,, ty věci, co jsou v těchhle knihách, se dost často dají hrozně jednoduše vyhledat. Teda, kudos všem, co aspoň do těch děl dávají míň profláklý fakta, ale myslím, že spousta popkulturních zajímavostí už je prostě v nějakým tom všeobecným povědomí. Staly se z nich otázky v pub quizech, předměty small talku a hlášky, kterými chcete někoho sbalit na party. (A to dokonce do takový míry, že existujou filmy a seriály, kde se postavy snaží někoho sbalit pomocí fun factů o filmech a seriálech.) Takže když už popátý čtete věci jako že Jennifer Aniston nesnášela účes, kterej měla Rachel v prvních sériích Přátel, s tím, že to víte už několik let, umí to trochu zkazit náladu.

Zatřetí, jak už jsem řekla, přijde mi jako absolutní dno psát věci jenom proto, aby vaše dílo mělo hodně hlasů, ale zároveň pokud chcete, aby vám to aspoň někdo četl, dejte si záležet na výběru tématu. Psát o něčem neznámém v typickém formátu zajímavostí (Čili ne, že ten předmět nějak představíte a pak souvisle pokračujete v předávání informací, ale že hned začnete do čtenářů náhodně pálit věci jako co je oblíbená barva tohohle herce.) je spisovatelská sebevražda.

A když už jsme u toho formátu, on vlastně fakt není zrovna nejlepší. Jednak je tím kniha většinou nepřístupná lidem, co o daném tématu už něco nevědí, jednak je to prostě kompilace informací a od vás jako od autora tam není žádná přidaná hodnota (Bez které to, upřímně, na Wattpadu nemá co dělat.), a jednak, když je tahle forma tak populární, je děsně jednoduchý plagiarizovat obsah díla tak, aby si toho nikdo nevšiml. Tleskám všem, kteří do takových děl dávají svoje vlastní postřehy a/nebo uvádějí zdroje informací, protože když píšete něco, kam jenom kopírujete fakta z jiný stránky (Co si budem, většinou je to z ČSFD.), a ani neuvedete, odkud to máte, je to plagiátorství. Plagiátorství je vysoce nemorální.

Ale jak už jsem řekla, tahle díla jsou aspoň (většinou) důkazem, že jsou lidi, co si rádi vyhledávají a co se o své zájmy chtějí podělit s ostatními. To neskutečně oceňuju. Když pominu tu lenost a hlavně ty krádeže materiálu, kterých se někteří autoři dopouští, s klidem můžu říct, že Wattpad už poznal i mnohem horší věci.

Peace out

Hermione Weasley

časté věci na wattpaduKde žijí příběhy. Začni objevovat