Kraj. Ili ne?

1.1K 72 30
                                    

Hej ljudi!

Prije svega, želim se zahvaliti onima koji prate ovu knjigu i nadam se da ćete pratiti i moje sljedeće u serijalu.

Brzo sam objavljivala tako da nemam baš pregleda, ali bitno je vrijeme, tako da vjerujem da će i ova knjiga biti uspješna barem upola koliko i ostale.

E sada, pošto sam znala da ćete biti zbunjeni ovdje ću vam malo pojasniti svoje planove.

Kao prvo, ovo je serijal čije su radnje vezane tako da se nadam da možete shvatiti zašto sam odjednom sve prekinula. Sada su Had i Perzefona bili u fokusu, a idući će vjerojatno Tanatos i Atena. Pošto Tanatos živi u Podzemlju, Had i Perzefona će se često spominjati, ali kao što rekoh, sada će Atena i Tanatos tj. njihova ljubav biti u fokusu. I naravno, radnja se nastavlja odakle je stala. U drugom dijelu serijala vidjet ćemo što će biti i s ljudskim ratom i sa Zeusom. A možda zavlada i rat između grčkih bogova, tko zna. Ipak je Atena božica mudrosti, također i ratnih strategija tako da će tijek rata u ovom dijelu biti zastupljeniji.

Cilj mi je bio upoznati vas više sa grčkom mitologijom jer ju obožavam i voljela bih i vas zainteresirati za njihovu povijest. Bilo je puno nepoznatih pojmova, morala sam dosta istraživati jer antička povijest
je zaista komplicirana i postoji puno teorija o svemu tomu, a ja sam pisala o onima koje su najzastupljenije u grčkoj mitologiji. Htjela sam obogatiti znanje i sebi i vama i nadam se da sam barem malo uspjela u svome naumu.

Pošto su mi Had i Perzefona najdraži par u mitologiji, njima sam dala počast da o njima pišem prvima. Cijeli serijal inspiriran je prvenstveno mitovima koje i sama začinim ratovima ili novim događajima da radnja ne bi bila kratka i da bi bila zanimljivija.

Također, dublja poruka ove knjige je da ni grčki bogovi nisu savršeni koliko se predstavljaju i da i oni imaju svoje mane koje su došle zajedno sa teretom vječnosti.

Sada ću se posvetiti Ateni i Tanatosu i neću objavljivati dok ne završim knjigu jer želim biti redovna s objavljivanjima kako ne biste ispaštali. Otkrit ću vam jedino da će se drugi dio serijala zvati „Dubine Pakla: Jecaji Duša”. Kada napišem prvi dio, objavljujem ga s knjigom kako bih u početku skupila nešto pregleda, a kada napišem sve, objavljujem dan po dan. Ne brinite, nećete puno čekati.

Za to vrijeme ako želite pročitajte moju knjigu „U raljama smrti” ili bilo koju za koju mislite da bi vam se svidjela.

Na kraju, želim vam darovati jedan razgovor Hada i Perzefone, njihov zadnji razgovor u ovoj knjizi:

Perzefona (grč.. Περσεφόνη, Persephónē) u grčkoj mitologiji prelijepa je kraljica Hada, što je postala protiv svoje volje, nakon što ju je oteo Had. Prema  Heziodu Zeusova je i Demetrina  kći. Bila je znana i kao Kora (grč.κόρη = "kći").

Perzefona je živjela dalje od ostalih olimpijskih bogova.
Za njezinu su se ruku natjecali Hermes, Ares, Apolon i Hefest, ali Demetra je odbila sve njihove darove i skrila kćer daleko od društva bogova. Perzefona je živjela mirnim životom.

Jednoga je dana spokojna Perzefona brala  cvijeće s nimfama ili pak, prema  Homerskim    himnama   
s Atenom i Artemidom na polju. Odjednom je Had probio tlo i izašao iz podzemnoga svijeta te ju je oteo i poveo sa sobom. Demetra je čula krik svoje kćeri i potrčala u pomoć, ali već je bilo kasno. Shrvana je Demetra pretvorila 
nimfe u Sirene jer se nisu umiješale. Demetra je lutala svijetom devet dana bez hrane i pića, sve dok joj Apolon, bog Sunca koji sve vidi, nije rekao gdje je.

Had ju je duboko volio i nije ju htio pustiti iz podzemnoga svijeta. Oženio ju je i dao joj da kuša zrna mogranja (kad bi tkogod kušao nešto iz podzemnoga svijeta, više se nije mogao vratiti na zemlju). Perzefona je saznala za tu činjenicu i njegovu prevaru tek nakon što je kušala mogranje.

Demetra se potom zatvorila u svoj hram u Eleuzini te na svijet poslala neplodnost uzrokovavši velike neizdržive katastrofe i za ljude i za bogove. Ljudi su molili Zeusa da nešto učini, a umiješali su se i ostali bogovi, a i sama je Demetra tražila pomoć.

Budući da je nije mogao potpuno vratiti jer je jela zrna mogranja, poslao je Hermesa da pregovara s Hadom. Određeno je da Perzefona trećinu godine živi u podzemnome svijetu s Hadom, a ostatak godine na zemlji. U drugoj inačici mita, Hekata je spasila Perzefonu.

Tako Demetra tugujući zimi zemlji daje neplodnost dok joj kći odlazi u Had, a kad se vrati, odijeva prirodu u zelenilo i cvijeće. Tako su, prema grčkoj mitologiji nastala godišnja doba. Druge inačice nastanka godišnjih doba govore da ili je Demetra zaposlena traženjem svoje kćeri pa zanemari zemlju i tako dođe zima ili pak izričito zapostavi zemlju, ljutita zbog otmice svoje kćeri.

„Ovo je naša priča. ”Tiho je rekao Had, držeći svoju ženu u naručju dok joj je čitao knjigu.

„Da, je. ”Sretno je odgovorila Perzefona. „No ne misliš li da
je tu nešto krivo?”Lukavo je upitala nasmiješenog Hada.

„Ne, što?”Podigao je obrve znakovito.

„Ti me nisi na prevaru natjerao da uzmem mogranje. Uzela sam ga jer sam ja to htjela. ”Ozbiljno je kimnula glavom, no u očima joj se nazirao zadovoljan smiješak.

„Stvarno?”Hadove oči su zablistale poput dvije blještave, sive kugle.

„Stvarno. ”Kada je vidjela njegov veliki, iskreni osmijeh, znala je da će naposljetku sve biti u redu.

Budite krojači vlastite sreće,

Voli vas vaša Kate🦋

Voli vas vaša Kate🦋

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
Dubine pakla: Buđenje usnulog vladara✔Where stories live. Discover now