Chapter 14: Nastanak

802 85 10
                                    


Sve je počelo onog trenutka kada
je nastao Kaos. On je rodio Niktu, božicu noći koja je kasnije zajedno
sa Erebom, bogom dana imala Tanatosa, boga smrti, Erosa, boga ljubavi, Etera, boga zraka i kćer Hemeru, božicu sunčanog dana. 

Hemera i Eter su imali sina Urana koji je bio bog žetve.

Legenda kaže da je Uran dolazio svake noći da bi spavao s Gejom, Majkom Zemljom, ali je mrzio djecu koju mu je rodila - Titane, Hekatonhire i Kiklope. On ih je zatvorio u Tartar što je Geji uzrokovalo veliku bol. Oblikovala je kremeni srp i zatražila svoje sinove da kastriraju njezina muža, a na to je pristao Kron, najmlađi Titan. Dok je Uran sašao nad Geju da bi spavao s njom, Kron je iz zasjede skočio na njega i kastrirao ga, bacivši njegove testise u more. Od prolivene krvi rođeni su Giganti, Erinije, Melije, nimfe stabla jasena te Telhine, stanovnice otoka Roda. Od genitalija bačenih u more rođena je Afrodita.

Kron je potom zatvorio Hekatonhire i Kiklope u Tartar. Uran i Geja tada su prorekli da će i samog Krona svrgnuti njegov sin, stoga je on to izbjegavao proždiravši svoju djecu. No, uz pomoć svoje majke Reje, Zeus je preživio i svrgnuo Krona.

Vrijeme vladavine Krona u nekim mitovima naziva se još i zlatnim dobom. Ljudi tog vremena nisu imali potreba za vlašću i pravilima, jer su jednostavno svi sve činili ispravno,
pa za time nije ni bilo potrebe.

Kron je naučio od svojih roditelja da će ga svrgnuti njegov sin, baš kao što je on to učinio svome ocu Uranu.
Progutao je svoje potomke Demetru,  Heru, Hada, Hestiju, Rejinu i njegovu djecu, da se proročanstvo ne bi ispunilo. Kad su se rodili Posejdon  i Zeus, Reja je iznijela Geji plan da spasi svoju djecu. Reja je potajno rodila Zeusa na Kreti, a Kronu je dala kamen umotan u povoje Također je, prema nekim izvorima, progutao i kozu misleći da je Posejdon.

U nekim je inačicama mit na Kreti  Zeusa odgojila koza Amalteja, a Kouretesi, naoružani plesači vikali su i pljeskali da bi sakrili djetetov plač od Krona. U drugoj inačici mita, Zeusa je odgojila nimfa Adamanteja koja ga je sakrila objesivši ga na drvo užetom tako da je bio između zemlje, neba i mora kojima je vladao njegov otac Kron. Posljednja inačica mita govori da ga je odgojila njegova baka, Geja.

Kad je narastao, Zeus je iskoristio napitak koji mu je dala Geja i tako je povratio svoje potomke u obrnutom redoslijedu - prvo kamen, zatim kozu, a potom ostale potomke. Kamen je stavljen u pokrajinu Piton, nazvanu po istoimenom čudovištu. U drugoj je inačici mita Metida dala Kronu sredstvo za izazivanje povraćanja da bi ispljunuo svoje potomke. Treća inačica govori da je Zeus rasjekao njegov trbuh. Nakon što ih je oslobodio, Zeus je u ratu, tzv. Titanomahiji zajedno s Titanima, Gigantima, Hekatonhirima, Kiklopima,svojom braćom i sestrama svrgnuo svoga oca. Nakon toga je zatvorio Titane u Tartar, sve osim Atlanta,  Epimeteja, Metidu, Okeana i Prometeja. Geja je potom rodila čudovište Tifona kojim bi se osvetila
za zatvorene Titane, ali Zeus je ipak pobijedio.

***

Ubrzo je svanulo novo jutro, iako
to nije mogla znati sa sigurnošću s obzirom na to da na ovom mjestu nema sunca. Samo mrak.

Nečiji hladni dah gladio je njezin izloženi vrat. Osjećala je tuđe ruke oko struka kako palčevima miluju njezin trbuh ispunjen toplinom i čudnim osjećajem pripadnosti. Otvorila je oči, okrenuvši se ka Hadu koji ju je već promatrao svojim sivim, snenim očima. Kosa mu je padala preko blijedog čela ukrašenog sitnim ožiljcima, a usne su poluotvorene počivale blizu njezinog potiljka.

Ustala se, odmičući crne zavjese, već imajući plan o vrtu.

Gotovo je izašla iz sobe kada je začula glas svog supruga koji joj je stvarao jezu koja se širila čitavim tijelom.

Dubine pakla: Buđenje usnulog vladara✔Where stories live. Discover now