Chapter 5: Otmica

1K 83 4
                                    

Afrodita je bila ljubomorna zbog Psihine ljepote jer nitko nije odavao počast pravoj Afroditi i svi su hvalili Psihinu ljepotu. Okidač njezine ljutnje bio je kada je vidjela da su njezina svetišta opustjela, zbog čega je naredila svom sinu Erosu da je pogodi u srce kako bi se zaljubila u najružnijeg čovjeka na svijetu. Eros je prihvatio majčinu naredbu, ali kada je došao do Psihe, odmah se zaljubio u nju. Druga inačica mita govori da se slučajno ubo o vlastitu zlatnu strelicu.

Psihini roditelji savjetovali su se
s proročicom preko koje im je Apolon rekao da je ostave na najbližoj planini u svadbenoj odjeći jer je njezina ljepota bila tako velika da je namijenjena za boga. Tužna je povorka dovela Psihu do planine, a ona je očekivala čudovište za muža.

Kada su učinili ono što im je rečeno, odnio ju je Zefir, zapadni vjetar, u prekrasnu cvjetnu dolinu i palaču u kojoj su je služile nevidljive sluge danju te je imala sve obilje. Kad bi pala noć, u mraku bi došao neznani mladoženja, te su spavali zajedno. Svake ju je noći posjećivao, ali svaki joj je put govorio da ugasi svjetiljku da ga ne bi vidjela. Ona se zaljubila u njega ne znajući tko je.

Eros je dopustio Zefiru da danju odvede Psihu natrag njezinim sestrama te da sve tri budu u palači tijekom dana, ali i upozorivši Psihu da ne pokušava doznati tko je. Sestre su, ljubomorne na njihovu ljubav,  govorile Psihi koja je tada bila trudna, da kolaju glasine kako se udala za užasnu zmiju koja će proždrijeti i nju i dijete kada ogladni. Nagovorile su ju da pripremi nož i uljanu svjetiljku
te da ga ubije kada za to bude imala najbolju priliku.

Kad je Eros došao, preplašena Psiha je osvijetlivši ga prepoznala Erosa te se, proklinjući svoju ludost, htjela ubiti. Ali odbacila je nož te je promatrala mladog boga i njegove zlatne strelice. Slučajno se ubola na jednu te je osjetila neodoljivu želju za svojim mužem. Počela ga je ljubiti, a kapljica ulja iz njezine lampe pala je na Erosova prsa i probudila ga. On je odletio, ali uhvatila je njegov gležanj te ju je on nosio sve dok mu mišići nisu otkazali, a ona je pala na čvrsto tlo, plačući i jecajući zbog svoje greške.

Dok je Psiha lutala i ispunjavala Afroditine zadatke, Eros je ležao bolestan u postelji, u palači svoje majke Afrodite, a boljelo ga je rame na koje je bilo palo vruće ulje. Jedan je galeb doznao sve što se izdogađalo između njih dvoje, te je odletio Afroditi i sve joj ispričao, predbacivši joj njihov hedonizam i ocrnivši Erosa. Afrodita se zaputila oslabljenom Erosu, ranjenom od ljubavi i u trenutku bjesnila pozvala je nekoć staru neprijateljicu Uzdržanost. Ona je opsjela njezina sina koji je nemoćan ostao ležati u bijeloj, bolničkoj postelji.

Eros, koji je oprostio Psihinu radoznalost i paranoju, izbrisao je vječni san s njezina lica i stavio ga natrag u kutiju. Potom je odletio do Olimpa i molio Zeusa da im pomogne. Zeus je sazvao vijeće bogova i odlučio da se Eros može oženiti Psihom. Dovedena je na Olimp i dano joj je da pije ambroziju kako bi postala besmrtna. Zajedno su imali kćer Voluptu, čije je ime značilo užitak i blaženstvo. Afrodita i Psiha su na koncu također oprostile jedna drugoj.

„O majko, to je predivna priča!” Oduševljeno i pod dojmom govorila
je Kora.

Voljela je kada bi joj majka pričala pradavne mitske priče koje su unatoč svojoj starosti, Olimpom odjekivale još dugo, dugo i nije im bilo kraja.

„O da. ”Odgovorila je Demetra, glasa sjetna, kao da je i sama bila svjedok svih tih živopisnih događaja. „Samo sam jako bijesna zbog njezinih roditelja, znaš. Ja te nikada ne bih dala tako lako, čak ni da mi to naredi cijela vojska grčkih bogova. Prije ću umrijeti od Zeusove munje, nego tebe baciti vukovima. Što da se ova priča nije tako lijepo završila? Oni su imali prokletu sreću, ali neki ju neće imati.” Mračno je govorila majka.

Dubine pakla: Buđenje usnulog vladara✔Where stories live. Discover now