KAPITOLA 11

2.7K 164 6
                                    


Draco

„Draco, musíme sa porozprávať."

„Nie je sa o čom rozprávať."

„Chcem vedieť pravdu."

„Akú pravdu."

„To dievča, slečna Grangerová. Ona mi poslala ten list minulý rok?"

„Áno, to bola ona."

Matka mala kamenný výraz. Pýtala sa ma to presne tým tónom, ktorý na nej veľmi dobre poznám. Je to ten tón : Viem všetko, ale čakám, že mi to sám povieš.

„Veľmi ti na nej záleží?"

Sklonil som hlavu. Záleží ešte na tom, či mi na nej záleží? Po tom, čo sa stalo ma sotva bude chcieť niekedy vidieť.

„Áno."

Matka si ma premerala pohľadom s mierne prižmúrenými očami. „To dievča je muklorodené." Vypadlo z nej zrazu. Dostal som strašný záchvat zúrivosti. No a čo, že je? Čo na tom komu záleží? Pre hlúpu krv je celá táto nezmyslená vojna.

„Viem a je mi to jedno." Povedal som odhodlane.

Keď som to vyslovil ostal som v miernom prekvapený sám zo seba. To bolo prvýkrát, čo som aspoň pri najmenšom v niečom odporoval rodine a rodinným zvyklostiam otvorene.

„Aj tak už na tom nezáleží."

Nadvihla jedno obočie a opýtala sa „Prečo?"

„Po tom, čo sa stalo. Myslím, že ma už nebude chcieť vidieť. Mal som jej pomôcť. Mal som ju ochrániť. Mal som...." hlas sa mi triasol a takmer som neudržal záchvat plaču. Ani som ho neudržal. Potreboval som to dostať von. Začal som vzlykať pred matkou. Niekde uprostred môjho zrútenia ma silno objala. Objatie som jej opätoval. Miloval som ju nadovšetko. Nikdy by som nedopustil, aby sa jej niečo stalo. Hermionu som miloval tiež a zlyhal som. Čo som to za idiota.

Keď som sa ako tak ukľudnil, matka sa postavila a podišla k oknu. Svoj pohľad upierala von oknom.

„Myslím, že si sa zachoval najlepšie, ako si mohol."

„Ako? Že som sa prizeral ako ju Bellatrix mučí? Že som ani prstom nepohol." Sklonil som hlavu. Strašne som sa zato hanbil.

„Ona by určite skočila po nej a bila sa o život, len aby zachránila mňa. A ja som nič neurobil."

Otočila sa ku mne a s vážnym výrazom sa ma opýtala.

„Draco a uvedomuješ si, čo by sa stalo, keby si sa proti Bellatrix postavil?"

Nechápal som, prečo sa ma to pýta. Skôr než som mohol odpovedať, začala rozprávať.

„Pokiaľ by si sa postavil Bellatrix, slečna Grangerová a jej priatelia by už neboli medzi živými. Bellatrix je vynikajúca čarodejnica a verná Temnému Pánovi. Je jej jedno, či si jej synovec, syn alebo brat. Bez váhania by ťa zabila za zradu. Ak by ťa nezabila, jej pozornosť by sa sústredila na teba a na dôvod, prečo si sa jej postavil. A povedz mi úprimne Draco, myslíš, že ak by si nezavolal Dobbyho, dostali by sa odtiaľ preč?"

Prekvapene som na ňu vyvalil oči. Odkiaľ to vie?

„Odkiaľ vieš, že som ho zavolal ja?"

„Som tvoja matka Draco. Nie som slepá. Videla som tvoj výraz, keď si to dievča uvidel. Taktiež som videla že si Dobbymu pomohol pomocou zaklínadlá. Bolo mi jasné, že si ho privolal ty." Podišla ku mne a chytila ma za ruku.

HP Alternative DramioneWhere stories live. Discover now