KAPITOLA DRUHÁ II Bar na rohu Štrnástej

252 31 1
                                    

Niektoré veci, aj keď možno úplne nedôležité či zanedbateľné, si človek pamätá do smrti. Napríklad hodinu histórie, na ktorej učiteľ chýbal a tak ho prišla zastúpiť sestra z kláštora, ktorá na škole učí náboženstvo. Melvis slovo cirkev nikdy priveľa nehovorilo. Boha hľadala veľa krát, no stále zostával len v detských rozprávkach, čo jej otec rozprával keď bola malá. O tých severských však vedela skoro všetko.

No severský bohovia jej práve v tej chvíli nepomohli dostať sa z hodiny až priveľmi prívetivej sestry. Tá našťastie nezačala rozprávať o hriechoch dnešnej mládeže, tak ako to zväčša býva, ale o čase. O čase ako takom, o čase všade okolo nás. O čase, ktorý plynie neuveriteľne rýchlo.

A čas i tak plynul. Bola jar, bolo leto a zrazu koniec prázdnin. Človek by sa aj tešil, že konečne nemusí ísť do školy, no boli tu isté spomienky a problémy, ktoré priam kričali už nie si dieťa! Byť dospelým je ťažšie než sa zdá. Mel o tom vedela svoje a tak dlho nelenila a pripojila sa k svojmu otcovi, ktorý už mesiace hľadal miesto, kde by sa usadil. Lenže nikto nechce muža, ktorý nevie rozprávať po anglicky. Švédčinou v tomto svete nikoho neohúri.

A tak sa rozhodla výjsť z ich suburbie a vydať sa hlbšie do mesta. Tam nechodievala často sama, zväčša mala po boku Finna, Heather či oboch naraz. S tými sa každé ráno stretávala, aby spolu šli do školy, či už metrom, trajektom či autobusom. S Finnom sa pozná celých osem rokov, čo žijú u starej mamy. Hneď na začiatku si padli do oka, no len ako priatelia, pretože ako pred dvoma rokmi vysvitlo - aj keď Melvis to vedela už dávno - dievčatá neboli Finnleyho silná partia. Z ich skupiny bol Finn vždy ten, čo poznal najlepšie vtipy, nikdy sa o názor iných priveľmi nestaral a pravdaže, bol najmúdrejší. Heather sa do ich dvojčlenného gangu dostala až so začiatkom strednej školy, no nikdy sa necítila byť odsunutá. Práve naopak, so svojim šarmom a charizmou prevzala riadenie nad všetkým a automaticky sa stala ich najlepšou kamarátkou.

Mel to neprekážalo. Aj keď i jej nechýbalo sebavedomie a istý druh úprimnosti, nikdy netúžila byť v strede diania. Na rozdiel od Heather nerozprávala tak nahlas a o všetkom, čo jej prišlo na myseľ, premýšľala o svojich skutkoch a viac sa bála robiť rozhodnutia, ktoré by jej mohli zmeniť život. A na rozdiel od Heather, pre Mel čas niečo znamenal. Ako jej priatelia dobre vedeli, Mel sa na svoje digitálne hodinky pozrela cez deň viac ako tisíc krát. Dôvod bol však pre nich neznámy, a tak si z nej len uťahovali. A na to ich tu mala, aby udržovali v jej duši rovnováhu. Finn vedel čo je správne a Heather to, čo je dobré.

Obliekla si niečo krajšie ako len zvyčajný zelený sveter a rifle. Na krk zavesila malý strieborný kľúčik, poslednú vec, čo jej po mame zostala a nasadila si hodinky, ktoré ukazovali dve hodiny poobede. Po dlhej dobe si vzala trajekt namiesto metra, aby si užila výhľad.

Mesto bolo plné ľudí, tak ako vždy. Cesty sa prehýbali pod váhou toľkých áut a ulice hučali ľudskými hlasmi. Ruch veľkomesta bolo jedno z najkrajších vecí v živote Mel. Kedysi s otcom bývali v malom meste na východ od Detroitu. Po slede istej nepríjemnej situácie boli nútený sa presťahovať k starej mame, matke ženy, ktorá ich opustila. No babičkin dom bol oveľa lepší, ako si Melvis predstavovala. Ležal na predmestí najznámejšieho amerického mesta, v tichej ulici, kde domy vyzerali jeden ako druhý, s bohatou zeleňou okolo. Na tej istej ulici bývala aj Heather s Finnom, obaja len pár domov ďalej.

Za tie roky, čo tam bývala, sa zoznámila iba s trochou svojich susedov. A za tie roky, čo tam bývala, sa to miesto nikdy nenaučila volať domov.

Pátrala po niečom menšom, no slušnom, kde by sa cítila bezpečne a spokojne medzi ľuďmi, ktorých stretáva. Preplietala sa pomedzi davy ľudských tiel a hľadala ulice, kde by nebolo tak plno. Našla ich pár no ani jedna z nich neponúkala to čo chcela. A aj keď áno, nemali voľné miesta alebo nechceli dievča, čo práve vyšlo zo školy. Už pochopila, aké ťažké to musí byť pre jej otca - hľadať si prácu. Mnohokrát počula, ako sa o tom so svojou svokrou háda.

rok v znamení jupiteraWhere stories live. Discover now