Kapitola druhá

839 75 5
                                    

Krátké zaklepání na kulaté dveře  vytáhlo tmavovlasého hobita z postele těsně předtím, než usnul. Vcelku neochotně vylezl, obul si papuče, navlékl župan a vydal se ke dveřím. Ospalýma očima sledoval cestu, ale ne příliš pozorně, protože narazil do jedné z truhel, které měl strategicky rozmístěné po celé noře.

Zevnitř se ozvala rána a hned poté zaklení a stařec za dveřmi se musel pousmát.

Hobit se mezitím došoural až ke dveřím a zašmátral po klice.
,,Přeji dobrý večer," řekl návštěvník ještě dřív, než ospalý hobit vůbec pořádně otevřel dveře a stačil ho zahlédnout. Byl tam vysoký starý muž, celý v bílém. Ve tváři měl vyryté vrásky z nespočtu dobrodružství a mladý hobit , který moc dobře znal povídání o třinácti trpaslících i o Společenstvu prstenu, hned věděl, s kým má tu čest.
,,Nejste vy...Gandalf? Čaroděj Gandalf?" zeptal se na naprosto zřejmou věc.
,,Myslím, že ano. Tedy, alespoň se cítím být sám sebou více než kdy dřív," usmál se čaroděj.
Hobita jakoby trklo jeho slušné vychování a ustoupil od dveří.
,,Půjdete dál?" naznačil rukou směrem do místnosti a pokusil se zdvořile pousmát, což mu ukopnutý malíček na pravé noze příliš neulehčoval.
,,Jistěže, drahý příteli, půjdu dál," oplatil mu úsměv a vešel. Musel se dost krčit, aby nenarazil hlavou do lustru, jenž mu překážel už pěkných stošedesát let.

,,Vůbec se to tu nezměnilo," zamumlal potěšeně a vzpomínal na časy, které jsou už dávno pryč. Na Bilba i na Froda. Hobit, který byl poctěn Gandalfovou návštěvou byl dnešním obyvatelem Dna pytle.

,,Co tu vlastně děláte?" zeptal se hobit a postavil na čaj. ,,Promiňte, jsem nezdvořák. Jmenuji se Dribo Bral," představil se a podal čaroději ruku.
,,Těší mne. Vaše jméno znám a vím, že v téhle noře se rodí skutečně velcí hobiti. Ne však tělem, ale duší, abyste rozuměl. Proto jsem zamířil sem. Středozemě vás potřebuje," odpověděl Gandalf a vyfoukl kroužek.
,,Nerozumím vám," opáčil Dribo, i když tušil, o co jde.
Gandalf se k němu naklonil. ,,Vydáte se ve stopách svých předků? Nebo budete sedět na zadku ve své noře?"

Hraničářka *POZASTAVENO*Kde žijí příběhy. Začni objevovat