6

148 12 2
                                    

Katsu začala s výběrem ,,Dobře, beru si Kagamiho," To se dalo celkem i čekat. Když máš možnost, vybereš si toho nejsilnějšího. Kiyoshi si vzal Hyugu. Čas mi plyne pomalu. Týmy jsou nakonec v tomto složení:

Náš tým: Já, Kagami, Kuroko, Katsu, Fukuda a Koganei
Tým Kiyoshi: Hyuga, on, Izuki, Mitobe, Tsuchida, Furihata a Kawahara.


" První čtvrtinu bude hrát Bakagami. Pak bude hrát Kuroko, Koganei a já.Beru si na starost rozskok. Bakaiko, jdeš do základu. Nezklam. Ve druhé čtvrtině vymění Kuroka Fukuda. Fukudo, neměj strach. Bránit budeš Kawaharu. Bakagami si ve druhé čtvrtině vezme na starost Hyugu. Já si vezmu Izukiho. Koganei , bereš si toho druhýho prváka. Kiyoshi bude chtít, aby si prváci zahrály. Bakaiko, máš na starosti Kiyoshiho. Třetí čtvrtinu mě nahradí Kuroko. Budu sedět na lavičce. A poslední čtvrtinu nasadíme základní sestavu. Celou dobu dělejte osobní obranu po celám hřišti. Nenechte je skórovat," Rozdá nám pokyny. Bakaiko? To jako vážně. Beru to jako výzvu. Vydám ze sebe všechno. Ne všichni mohou být tak genialní jako ona. Nějak se přes tu přezdívku budu muset přenést. Já jí ještě ukážu!

,,Fajn, začneme!" Zakřičí Riko. Křupnu si za krkem. Jsem docela nervózní. Bude moje síla stačit na někoho, kdo se basketbalu věnuje skoro denně? Dlouho jsem nehrála. Nepočítám občasné střílení na koš, když jsem sama na hřišti. Umím to? Izuki jde proti Katsu na rozeskok. Kdo získá míč? Píšťalka. Ten zvuk jsem neslyšela docela dlouho. Katsu získá míč. Než se stihnu vzpamatovat, letí míč na mě.

Míč od Kuroka se rozletí přímo na mě. Chytám. Co muhu udělat teď? Kde je soupeř? Kde spoluhráč? Když udělám to co vždy, Izuki to nejspíše uvidí. Ale nestihne mě. Rozeběhnu se ke koši svou typickou rychlostí, ne tou nejvyšší. Ti, kteří nemají pro rychlost cit, mohou vidět nejspíše jen táhlou čáru. Běhám hodně rychle. Nemám problémy soupeřit s chlapci. Na vinně je opět hyperaktivita, zadržuji energii a pak Prásk! samozdřejmě je to na limit mých možností. Ale běhání opravdu není jediné co dovedu. Jak jsem řekla, než se stihli vzpamatovat, dala jsem smeč. Nejde o to, že by měli slabou obranu nebo tak. Na podruhé mi to neprojde. Vím to. Podruhé se překvapit nenechají. Podívám se po Katsu pohledem "Takhle dobrý?" zeptám se své kapitánky s úsměvem.

,,Skvělé, Bakaiko. Jsi rychlá," Poplácá mě po hlavě. Nelíbí se mi to Baka před jménem. Vše ve mě vře. Dokážu víc. Rychleji, silněji. "Ale nenech se tím uklidnit, jsou dobří," Nakopne mě do reality. Má pravdu. Napodruhé mi to již nevýjde. Katsu dostane míč. Pozoruji jí. Prohodí míč mezi Kiyoshiho nohami a dá smeč. Taky není vůbec špatná. Je lepší než já. Ale neříkala, že nesnáší basketbal? Co se asi stalo.

Míč má druhá strana. Kiyoshi nahraje Kawaharovi. Jak Katsu řekla, její bratr hraje na prváky. Postavím se do obraného postoje. Zastaví se přede mnou a začne driblovat. Směji se. Pořád. Basketbal je tak vzrušující.  Rozeběhne se do leva. Jsem rychlejší než on. Když už se natáhnu po míči, přihraje doprava na Hyugu. K sakru! To jsem tak levá?! Mám takový ten trapný pocit. Za tohle mi zaplatíš!

Naštěstí Kuroko zachránil situaci. Postavil se do přihrávky. Balon poslal zpátky na mě. Chytnu ho a vydám se plnou rychlostí dopředu. Jak jsem čekala. Podruhé to nebude platit, mým soupeřem je Mitobe. Naznačím do leva a dám se do prava, zablokuje mě. To samé na druhou stranu. nepřestávám driblovat. Poté pošlu nahrávku za sebe- na Kuroka. ten změní směr na Katsu. Chyť to, prosím.

Chytila Balon. Pozoruji jí. Hraje skvěle. Naznačí prohození mezi nohami, ale nakonec uskočí a dá trojdu. Vše je tak plynulé, jako by to měla naplánované! Jako že ona asi má, je hráč, který přemýšlí. Né jako já. Improvizuji.  Riko odpíská konec první čtvrtiny. Sednu si na lavičku vedle Katsu

,,Páni, jsi dobrá," Pochválí jí trenérka ,,Dlouho jsem nehrála," odvětí jí červenovlasá. Pořád je tak nepříjemná. Co jí žere? "Ty jsi taky dobrá..." probudí mě z myšlenek hlas trenérky "děkuji..." špitnu. Ne, nejsem. A nejspíš nikdy nebudu dobrá. Jsem průměrná hráčka basketbalu s nedovyvinutou mozkovnou a trochu lepšími fyzickými schopnostmi. I přesto doufám, že mě nechá nastoupit na následující zápas. Zvednu se z lavičky a vydám se ke své tašce. Rozepnu jí a vyndám pití. Voda je osvěžující. Krásný pocit. Vrátím zavřenou flašku do tašky a vrátím se na hřiště- začátek druhé čtvrtiny.  Tentokrát budu lepší.

,,Hej, Bakakagmi, budeš rozskakovat. Zmocním se míče a přihraju bakaiako. A ty, skóruj. Kuroko, Fukuda tě nahradí.," Rozdá nám pokyny Katsu. Jen kývnu. Nechci si jí rozhádat. Ale to Baka...To je od ní opravdu hnusné ,,Proč bych tě měl poslouchat?" Zavrčí Kagami. Dělá potíže. Měl by se smířit s tím, že Katsu je prostě kapitánka a ti by se měly poslouchat. Katsu ho poplácá po tváři. Tady to bude něco trochu víc. Možná. Už zase myslím na nesmysli ,,Protože teď jsem tvůj kapitán a pokud nechceš do konce zápasu sedět na lavičce, raději drž hubu," odpoví mu na jeho otázku a posadí se ,,Bakaiako, budeš bránit Kiyoshiho. Bakagami, vezmi si Hyugu. Fukudo, vezmi si jednoho z těch prváků. Nevím jméno. Koganei, ty taky. Vezmu si Izukiho," dodá instrukce. Nelíbí se mi, že musím bránit zrovna Kiyoshiho. Ale silnější soupeř, lepší výkon. Vydám ze sebe to nejlepší. To si piš!

Ozve se píšťalka. Kagami získá míč a nahraje Katsu. Izuki se natáhne pro míč, ale Katsu mi plnou silou nahraje. Má sílu. Rozeběhnu se plnou rychlostí. Zastaví mě Kiyoshi. Abych pravdu řekla, jeho výška je trochu děsivá. Tedy pro mě. A co teprve ty obrovké ruce. Naznačím doprava a dám se do leva. Opět mě zastaví. Tohle na něj neplatí, jsou to laciné finty. Ovšem jsme na trojkové čáře. Mohla bych vystřelit. Ne. Poudstoupím dozadu a naznačím hod. Nejspíše byl tento blaf opravdu realistycký, když Kiyoshi i vyskočil, aby případnou střelu zablokovat. Na poslední chvíly změním svůj úmysl. Míč mi při změně pózy málem vypadne z rukou. Je to těžší než jsem čekala. Oběhnu skákajícího obránce a běžím ke koši. To už nestíhá, ani kdyby chtěl. Cítím jeho dech v zádech. Pche. Nestihne. Dám smeč.


Dojdu k Katsu ,,Dobrá smeč," pochválí mě. Kouknu na Kiyoshiho. Asi jsem ho překvapila. Přístě si dá pozor. Nejspíše ,,Fajn, stejná taktika, akorát teď se zaměřte na bakagamiho útok. Bakayako, vyměň si soupeře s Fukudou. Fukuda, budeš bránit Kiyoshiho." Změní instrukce. Jen kývnu a vyměním se s Fukudou. Mým novým soupeřem je Kawahara. Stojím za ním. Fajn je, že i když by mě obehrál, doběhnu ho. Kagami zasmečuje. Skvělé! Míč má druhá strana. Kiyoshi má balon. Nahraje na Kawahariho. Co si myslí. Stojím mu tváří v tvář. Zkusí tu fintu a naznačením do prava a běžením do leva. To na mě neplatí. Poté se otočí a nahraje Izukimu. Taktika nebo zoufalství?


Sleduji je. Izuki zkouší nejrůznější finty. Bezúspěšně. Dělá stejné pohyby jako on, zrcadlově. Co je to za schopnost. Kapitánka našeho týmu musí být silný soupeř. Někdy si proti ní chci zahrát. Když se jí pokusí prohodit míč mezi nohami, uskočí dozadu. Použil na ní její vlastní fintu. Dal trojku. Myslím, že Katsu naštval. Půjde po něm vším co má. Nevzdáme se...




Baka (Kuroko no Basket  FF) POZASTAVENOWhere stories live. Discover now