Jodoh Sebelah Pintu

Jodoh Sebelah Pintu

57.3K Reads 1.6K Votes 15 Part Story
Dekna Lee By DeknaLee Updated Sep 10, 2015

Cerita ni diadaptasi ke drama lakonan Emma Maembong dan Kamal Adli.

Mona Airawani bakal dijodohkan dengan lelaki yang penuh misteri bergelar Alang. Mereka berdua sering berhubung melalui telefon tanpa Mona tahu siapa gerangannya. 

“Kalau saya bagitahu awak nama penuh saya, awak boleh janji sesuatu tak?” ~Encik Tunang Tubi.

“Janji apa?” ~Mona

“Janji yang awak gantikan tempat saya bila akad nikah nanti? Awak jabat tangan dengan tok kadi dan biar saya yang ambil tempat awak. Bersimpuh di belakang.” ~Encik Tunang Tubi. 

Selepas kata-kata itulah, Mona tidak lagi mahu mengambil tahu tentang identiti bakal tunangnya sehinggalah mereka bertunang. Mereka merancang mengadakan pertemuan pertama namun Mona terpaksa membatalkannya apabila terserempak dengan kedua-dua jirannya yang berperangai hantu di tempat yang sepatutnya dia dengan tunangnya berjumpa. Irfan dan Badrul! 

Pulang sahaja ke rumah, Mona mendapat tahu bahawa tunangnya merupakan jiran di sebelah pintunya sahaja! Adakah tunangannya itu Badrul Syah? Lelaki yang suka mencari gaduh dengannya?

“Ganasnya akak. Tutup pintu guna kepala lutut.” ~Bad

“Nak tutupkan mata orang dengan kepala lutut ni pun boleh.” ~Mona.

Atau tunangannya itu sebenarnya Amirul Irfan...?

“Ala, Mona, bolehlah... tadi tengok macam tak best. Bila tengok lidah Mona yang cute rasa aiskrim tu, automatik abang rasa...” pap!! Tak sempat dia sambung, sudah terpacak aiskrim kon di atas kepala dia. 

“Automatik rasa sejuk kat atas kepala, kan?” ~Mona

Semenjak mengetahui siapa tunangannya, hidup Mona mulai kusut dibelenggu rasa bersalah kerana pernah melayan tunangnya dengan buruk. Hubungan mereka juga sering diganggu pihak ketiga. Berjayakah Mona dan tunangnya mengatasi masalah itu? Dan, siapa seb

efaa_simple efaa_simple Sep 25, 2016
Bila nk update ni..i really2 miss this story..pleasee update