Γιατί η συνεργατική συγγραφή είναι καλή ιδέα

98 10 2
                                    

Όπως έχετε καταλάβει λίγο πολύ, είμαι πάντα υπέρ των συνεργειών, για αυτό και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, πάντα προτιμώ να γράφω συνεργατικά. Σε αυτό το κεφάλαιο θα αναλύσω τα θετικά της συνεργατικής συγγραφής, καθώς και της συνεργατικής έκδοσης ενός βιβλίου. Επίσης, προς το τέλος θα αναφέρω και κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξει κάποιος όταν αποφασίζει να συνεργαστεί με κάποιον άλλον για ένα κοινό έργο.

Σε γενικές γραμμές αποτελεί καλή πρακτική (υπό προϋποθέσεις) όταν όταν δοκιμάζεις κάτι νέο να το κάνεις με κάποιον συνεργάτη καθότι έτσι μοιράζεις τις εργασίες, αλλά και το ρίσκο του κόστους, καθώς και της ενδεχόμενης αποτυχίας.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο της αποτυχίας εννοώ πως το πρώτο βιβλίο είναι πολύ πιθανό να μην τα πάει καλά. Είναι καλή ιδέα λοιπόν να έχεις κάποιον ακόμη να μοιραστείς τις αποτυχίες σου και να μάθετε από αυτές για το επόμενο βιβλίο :) θα έχεις τουλάχιστον έναν ώμο να κλάψεις αν τα πράγματα δεν πάνε καλά :)

Από εκεί και πέρα μην ξεχνάμε πως η έκδοση ενός βιβλίου απαιτεί χρόνο και έχει και το αντίστοιχο κόστος. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι θέλουμε να βγάλουμε πέντε βιβλία σε μία σειρά. Τον αριθμό αυτό δεν το λέω τυχαία, αλλά κάπου εκεί μπορείς να εκτιμήσεις αν αξίζει να συνεχίσεις μία σειρά βιβλίο ή να την σταματήσεις. Δεν θα αργήσω αρκετά αυτό το θέμα σε αυτό το κεφάλαιο μιας και σκοπεύω να το κάνω σε κάποιο επόμενο, το οποίο θα αναλύω γιατί οι σειρές βιβλίων είναι καλή ιδέα. Υποθέτουμε λοιπόν πως αποφασίζουμε να γράψουμε μία σειρά χωρισμένη σε πέντε βιβλία. Αν σκεφτούμε λοιπόν ότι το κόστος για να βγάλει κάποιος 5 βιβλία είναι γύρω στα 300 ευρώ ανά έκδοση 100 τεμαχίων για 200 περίπου σελίδες, το λιγότερο που θα πρέπει να πληρώσεις είναι γύρω στα 1.500 ευρώ και για τα πέντε βιβλία. Αν από κει και πέρα θέλεις τα μυθιστορήματα σου να είναι μεγαλύτερα σε όγκο τότε το κόστος και ο χρόνος ανεβαίνουν εκθετικά πολλές φορές. Με λίγα λόγια μέσα από μία συνεργασία όχι μόνο θα μοιραστείς το κόστος, αλλά και τον χρόνο συγγραφής για να βγάλεις αυτά τα βιβλία. Επίσης αν τύχει και αποτύχεις, θα το μάθεις γρήγορα και αυτό είναι καλό, μιας και όταν αποτυγχάνεις γρήγορα, ξέρεις ότι δεν πρέπει να προχωρήσεις παραπέρα. Αυτό σημαίνει ότι οι εξοικονομήσεις περισσότερα χρήματα, αλλά και χρόνο που θα μπορούσες να το αφιερώσεις σε κάποιο άλλο βιβλίο. Και εμένα αυτός είναι ο ένας από τους σημαντικότερους λόγους, αν όχι ο σημαντικότερος!

Ο επόμενος λόγος που γράφω συνεργατικά, είναι επειδή γράφω πολύ πιο γρήγορα όταν έχω ένα ακόμη συνεργάτη. Συνήθως όταν γνωρίζω πως έχω ένα ακόμη άτομο που με περιμένει να γράψουμε, γράφω με τη διπλάσια ταχύτητα. Αυτό λέγεται accountability (λογοδοσία), με λίγα λόγια πρέπει να αναφέρεις στους συνεργάτες σου γιατί απέτυχες να γράψεις τις λέξεις που έπρεπε, αλλά και πώς θα το διορθώσεις αυτό, ώστε να μην τους ρίξεις. Κάποια άτομα (σαν εμένα) λειτουργούν καλύτερα και παράγουν πολύ περισσότερο. Όταν γράφω μόνος μου συνήθως ολοκληρώνω είκοσι με τριάντα χιλιάδες λέξεις το μήνα. Όταν γράφω με κάποιον άλλο όμως, συνήθως γράφω 50 με 60 χιλιάδες λέξεις του μήνα. Είναι κάτι που βοηθά την παραγωγικότητα μου και για αυτό το κάνω.

Πέρα από τα παραπάνω μην ξεχνάμε ότι όταν αποφασίσεις να εκδώσεις ένα βιβλίο από μόνος σου, η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ. Είναι καλό λοιπόν να έχεις κάποιον όποιος μπορεί να βοηθήσει στην κατανομή και διαμοιρασμό των εργασιών. Στην αυτοέκδοση η δουλειά μας ξεκινάει αφού το βιβλίο γραφτεί. Η δουλειά μας με λίγα λόγια είναι να κάνουμε πωλήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται (από διαχείριση του eshop, μέχρι αποστολή των βιβλίων στους αναγνώστες μας). Εδώ να αναφέρω πως ως διαφορετικά άτομα έχουμε και διαφορετικές δεξιότητες, οπότε μπορείτε να αλληλοκαλύπτετε τις αδυναμίες σας.

Πολύ βοηθητικό είναι επίσης το γεγονός ότι γίνεσαι καλύτερος συγγραφέας. Αν δεν είχα συνεργαστεί με άλλους για την συγγραφή των βιβλίων μου, δεν θα είχα ούτε την ίδια αντίληψη, ούτε το ίδιο επίπεδο. Ιδιαίτερα επειδή όλα τα βιβλία που έχω γράψει είναι στα αγγλικά, δεν θα μπορούσα ποτέ να κατανοήσω τόσο καλά το είδος που γράφω, ούτε και τον χειρισμό της γλώσσας. Αν λοιπόν βρεις κάποιον ο οποίος είναι και πιο έμπειρος από εσένα σε αυτό το πεδίο, έχεις χτυπήσει τζακ ποτ!

Κλείνοντας, θα ήθελα να αφιερώσω το συγκεκριμένο κεφάλαιο στον μέντορα και συνεργάτη με τον οποίο έγραψα την πρώτη σειρά από νουβέλες. Από το τέλος του φεβρουαρίου το 2020 δεν είχαμε επικοινωνία και παρότι είχα προσπαθήσει να τον βρω, δεν κατέστη δυνατό. Μόλις σήμερα έμαθα από τη μητέρα του ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή 😢. Εύχομαι να αναπαυθεί εν ειρήνη! 🙏

Πως να εκδώσω το βιβλίο μουΌπου ζουν οι ιστορίες. Ανακάλυψε τώρα