Είσαι σίγουρος ότι θα ήθελες να γίνεις επαγγελματίας συγγραφέας;

164 14 5
                                    

Μέσα σε αυτούς τους τέσσερις μήνες που ξεκίνησα να δημοσιεύω τις ιστορίες μου σε πλατφόρμες όπως το Amazon και το Wattpad, με έκαναν να καταλάβω πως η συγγραφή ως επάγγελμα δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε τόσο διασκεδαστική όσο νομίζουμε. Πρέπει να είσαι σκληρός καριόλης για να ανταπεξέλθεις και σε αυτό το κεφάλαιο θα μοιραστώ μαζί σας την μέχρι τώρα σύντομη εμπειρία μου.

Η συγγραφή είναι διασκεδαστική μέχρι το σημείο που έχει να κάνει με την δημιουργία του βιβλίου και αυτό με επιφύλαξη. Και όταν αναφέρομαι σε "δημιουργία" εννοώ από το στάδιο της συγγραφής έως και την δημιουργία του εικαστικού κομματιού, όπως οι χάρτες τα εξώφυλλα και τα οπισθόφυλλα. Η διασκέδαση συνήθως σταμάτα όταν ξεκίνα το μάρκετινγκ και η διαφήμιση. Γιατί πώς θα το κάνουμε αν θέλεις να ζήσεις από αυτό είτε part-time είτε ως πλήρη εργασία, είναι σαν να έχεις επιχείρηση.

Φυσικά, οι περισσότεροι συγγραφείς σκεφτόμαστε πως θα γράψω το βιβλίο μου και έπειτα αφού το στείλω στον εκδοτικό οίκο θα κάνει τα υπόλοιπα. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική, είτε επιλέξεις να γίνεις συγγραφέας με τη βοήθεια κάποιου εκδοτικού οίκου, είτε επιλέξεις να κάνεις αυτοέκδοση.

Το μάρκετινγκ όπως και να έχει δεν το γλιτώνεις, θα το φας στη μάπα και στις δύο περιπτώσεις. Ως παραδοσιακός συγγραφέας θα πρέπει να πηγαίνεις σε συναντήσεις και να κάνεις παρουσιάσεις των βιβλίων σου. Αυτό είναι το ελάχιστο που θα σου ζητήσει ένας εκδοτικός οίκος και λογικό είναι.

Αυτό το μήνα, τα πράγματα πήγαν καλά από οικονομικής άποψης και πωλήσεων των βιβλίων μου. Στο progress Report αυτού του μήνα θα δείτε αναλυτικά και τα νούμερα ( Βλέπε μεθεπόμενο κεφάλαιο). Αυτό που δεν πήγε όμως καλά είναι τα αρνητικά και μέτρια reviews που έλαβα σχετικά με τα βιβλία μου και αυτό είχε ως αντίκτυπο στην πτώση των πωλήσεων προς το τέλος του μήνα. Βέβαια δεν έχω μεγάλη συγγραφική πορεία και αυτό είναι αναμενόμενο, αλλά σε επηρεάζει όπως και να έχει.

Έχοντας δαπανήσει σχεδόν ένα χρόνο στην δημιουργία του πρώτου μυθιστορήματος, δεν υπάρχει περίπτωση να στεναχωρηθείς και να μην επηρεαστείς όταν βλέπεις αρνητικά η μέτρια σχόλια. Είναι μέσα στο παιχνίδι και αναγκαστικά πρέπει να το αντιμετωπίσεις, αλλά δεν είναι ευχάριστο.

Εκεί που θέλω να καταλήξω, κλείνοντας αυτό το σύντομο κεφάλαιο είναι πως όταν το χόμπι σου γίνεται επάγγελμα τα πράγματα αλλάζουν και δεν είναι τόσο διασκεδαστικά όσο νόμιζες.

Η επιτυχία είναι στιγμές... όπως έχω γράψει και σε μία νουβέλα μου.

Σημείωση: Αυτό το άρθρο δημιουργήθηκε με φωνητική πληκτρολόγηση. ;) 

Πως να εκδώσω το βιβλίο μουΌπου ζουν οι ιστορίες. Ανακάλυψε τώρα