Γιατί δεν γράφω ιστορίες στο Wattpad

617 55 13
                                    

Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά ο πιο απλός είναι επειδή δεν πληρώνομαι ή για την ακρίβεια επειδή δεν βλέπω προοπτική να κερδίσω και χρήματα μέσα από αυτό. Μου αρέσει η συγγραφή και θα ήθελα να ασχοληθώ ημιεπαγγελματική ή και επαγγελματικά αν γίνεται. Μέχρι στιγμής η συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες, αν και με το συνδρομητικό μοντέλο που εφαρμόστηκε, γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Εδώ να ξεκαθαρίσω ότι δεν σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να γράφεις στο Wattpad. Ιδιαίτερα αν είσαι νέος συγγραφέας, τα πλεονεκτήματα είναι πολλαπλά. Πρώτα απ' όλα, βελτιώνεις τον τρόπο γραφής σου και το κοινό σου μπορεί να σου παρέχει διορθώσεις, προτάσεις και να δεις τι του αρέσει.

Από εκεί και πέρα όμως, οι επαγγελματίες indie authors θα βρουν άλλες πλατφόρμες για να εκδόσουν τα βιβλία τους. π.χ. amazon, kobo, google books, barnes and noble κ.α. είναι εκεί που παίζουν μπάλα οι περισσότεροι και φυσικά μην ξεχνάμε τους παραδοσιακούς εκδοτικούς οίκους.

Όταν κάποιος μπαίνει σε αυτές τις πλατφόρμες, είναι στην λογική ότι θα αγοράσει κάτι. Δεν υπάρχουν δωρεάν ιστορίες ή αυτές είναι λίγες και το amazon προσπαθεί να τις θάψει. Αν το amazon κερδίσει, κερδίζεις και εσύ και είναι λογικό να θέλουν να προωθήσουν ιστορίες που φέρνουν έσοδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που δεν μπορείς στο amazon να βάλεις το βιβλίο σου δωρεάν. Πρέπει να κοστίζει τουλάχιστον 0.99 δολλάρια.

Ο δεύτερος λόγος είναι το κοινό. Οι ιστορίες μου απευθύνονται σε διαφορετικές δημογραφικές από αυτές που επικρατούν στο wattpad.

Ο τρίτος λόγος είναι πως αν είναι να γράψω μία δωρεάν ιστορία, προτιμώ να την στείλω σε διαγωνισμό σε κάποιον εκδοτικό οίκο. Μπορεί να το πεις κόμπλεξ, αλλά θεωρώ πως η δουλειά μου θα έχει μεγαλύτερο αντίκρισμα αν δημοσιευτεί έστω και δωρεάν σε κάποιον μικρό εκδοτικό οίκο και θα μετρήσει περισσότερο στην σελίδα μου στο Goodreads αν δουν οι αναγνώστες μου ότι κάποιος εκδοτικός οίκος με προτίμησε.

Τέλος, δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό να πουλήσεις μία ιστορία ως βιβλίο όταν την έχεις ήδη δημοσιεύσει δωρεάν κάπου. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής έχω δει κάποιους wattpad authors να εκδίδουν την ιστορία τους σε paperback όταν γίνεται επιτυχία, αλλά δεν ξέρω αν κάποιος μπαίνει στον κόπο να την αγοράσει, αφού την έχει διαβάσει ήδη εδώ.

Μην ξεχάσετε να με κάνετε follow για να ενημερώνεστε για τα νέα κεφάλαια!

Πως να εκδώσω το βιβλίο μουΌπου ζουν οι ιστορίες. Ανακάλυψε τώρα