Έκδοση βιβλίου αφού δημοσιευτεί στο Wattpad

212 14 37
                                    

Θα δεχτεί κάποιος εκδοτικός οίκος να εκδώσει το βιβλίο μου αν το έχω ήδη δημοσιεύσει στο wattpad?

Πρόκειται για μία πολύ συχνή ερώτηση και κάτι που απασχολεί τους περισσότερους συγγραφείς. Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι πως "εξαρτάται". Αν το βιβλίο σου έχει πάρα πολλές χιλιάδες προβολές, τότε πολύ πιθανό είναι να ενδιαφέρει κάποιον εκδοτικό οίκο, μιας και έχεις στήσει αυτό author platform και έχεις κοινό. Αν από την άλλη γράφεις σε κάποιο πολύ συγκεκριμένο είδος το οποίο ούτως ή άλλως δεν θα έχει αρκετές προβολές τότε ενδεχομένως θα κάψεις το γραπτό σου. Αυτό είναι καθαρά δική μου άποψη και το βασίζω αποκλειστικά σε συζητήσεις που έχω κάνει με άλλους συγγραφείς η σε case studies που έχω δει και διαβάσει.

Για παράδειγμα στη δική μου περίπτωση γράφω σύντομα διηγήματα φαντασίας στα ελληνικά. Αν αποφάσιζα να τα ανεβάσω στο wattpad, τότε το πιο πιθανό είναι πως θα τα έκαιγα. Οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι που θέλουν να εκδώσουν κάποιο διήγημα ως μέρος συλλογής σπάνια δέχονται να εκδώσουν κάτι το οποίο έχει ανέβει σε κάποια άλλη ιστοσελίδα όπως το Wattpad. Με λίγα λόγια πολλά διηγήματα που θα μπορούσαν να εκδοθούν έχουν "καεί" κατά κάποιο τρόπο επειδή έχουν ανέβει σε διάφορες ιστοσελίδες.

Εδώ έρχεται το εξής ερώτημα: Αφού οι Ελληνικοί Εκδοτικοί Οίκοι (με εξαίρεση λίγους) δεν θα πληρώσουν για το διήγημα μου, τι με νοιάζει αν θα το εκδώσουν ή όχι. Η απάντηση μου είναι πως έχεις δίκιο και μόνο αν σε απασχολεί να το δεις στο χαρτί και να λες ότι το έκδωσα, τότε μόνο έχει νόημα. Αυτό πρόκειται για μία καθαρά προσωπική άποψη. Εγώ για παράδειγμα έχω εκδώσει ένα διήγημα με cyberpunk θεματολογία και ένα ακόμη διήγημα φαντασίας στη Λέσχη Ανάγνωσης Φανταστικού Καρδίτσας. Αν τα είχα δημοσιεύσει κάπου αλλού, δεν θα τα δεχόταν.

Βέβαια, θα με ρωτήσει κάποιος/α, αφού δεν πληρώθηκες για αυτά τα διηγήματα, γιατί αποφάσισες να τα εκδόσεις εκεί; Γιατί αντικειμενικά πιο πολλοί θα το διαβάσουν στο wattpad, από ότι σε paperback. Επίσης από το wattpad θα πάρεις και ανατροφοδότηση, κάτι που ούτε στα όνειρα σου δεν θα γίνει σε έντυπο βιβλίο. Παρόλα αυτά τα πλεονεκτήματα που παρέχει το Wattpad, αποφασίζω να πάρω την οδό των εκδοτικών οίκων επειδή θεωρώ πως αν κάτι εκδοθεί από παραδοσιακό εκδοτικό οίκο, έχει μεγαλύτερη αξία για το συγγραφικό σου προφίλ. Πριν λοιπόν αποφασίσεις αν θα δημοσιεύσεις κάτι στο Wattpad και παράλληλα σκέφτεσαι να το στείλεις στον εκδοτικό οίκο, καλό θα ήταν να μετρήσεις τα θετικά και τα αρνητικά και έπειτα να αποφασίσεις. Καλώς ή κακώς διαφορετικά μετράει στο συγγραφικό σου προφίλ να έχεις εκδώσει διηγήματα σε κάποια έντυπη συλλογή από εκδότη, παρά να το έχεις εκδόσεις σε κάποια πλατφόρμα όπως το wattpad. Δεν λέω ούτε επικροτώ ότι είναι το πιο σωστό, απλά έτσι είναι ακόμη τα πράγματα. Τα ελάχιστα ελληνικά διηγήματα που έχω γράψει, επομένως, αποφάσισα να μην τα ανεβάσω στο wattpad, μιας και περιμένω πότε θα βγουν αντίστοιχοι διαγωνισμοί, ώστε να τα στείλω προς έγκριση.

Πότε θα δημοσίευα κάτι στο Wattpad? Μπορώ να σκεφτώ δύο περιπτώσεις: Η 1η θα ήταν αν ήμουν νεαρός συγγραφέας με μικρή εμπειρία. Τότε θα είχε μεγαλύτερη σημασία η ανατροφοδότηση και να αρχίσω να χτίζω κοινό. Η 2η περίπτωση θα ήταν αν δεν υπήρχε περίπτωση να εκδώσει κάποιος οίκος το γραπτό μου.

Και εδώ έρχεται ένα άλλο ερώτημα που κάνω συχνά στον εαυτό μου. Πόσοι είναι πραγματικά οι καλοί συγγραφείς στο wattpad? Σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι τώρα ξεκινάνε τη συγγραφική τους πορεία και και κατά κάποιο τρόπο η πλατφόρμα "μαυρίζεται". Ασυναίσθητα ή συνειδητά, αυτό μπορεί να επηρεάσει έναν εκδοτικό οίκο μιας και μία ιστορία του έχει εκδοθεί σε πλατφόρμα η οποία απευθύνεται σε συγγραφείς που μόλις ξεκίνησαν την συγγραφική τους πορεία.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο αποφάσισα να σταματήσω να γράφω εδώ και κατέβασα και τα γραπτά μου.

Στο τέλος πάντα κάνω την παρακάτω ερώτηση πριν εκδώσω κάτι σε μία πλατφόρμα ή σε έναν εκδοτικό: Τι πραγματικά έχω να κερδίσω από το Wattpad και τι από έναν Εκδοτικό Οίκο;

Πως να εκδώσω το βιβλίο μουΌπου ζουν οι ιστορίες. Ανακάλυψε τώρα