Πώς να δεις αν το βιβλίο σου θα αρέσει στους αναγνώστες

75 4 5
                                    

Αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο είναι ένα από τα βιβλία μου τα οποία ετοιμάζω να εκδοθούν στην ελληνική γλώσσα. Πρόκειται για ένα light novel με στοιχεία φολκλόρ και μυστηρίου. Η θεματολογία δεν μας ενδιαφέρει τόσο αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε αν αυτό το βιβλίο αρέσει στους αναγνώστες και αν θα το δουν αγόραζαν.


Βήμα 1.
Συνήθως γράφουμε γύρω στις 20 με 30 χιλιάδες λέξεις και ετοιμάζομαι αυτό το μέρος του βιβλίου μας σαν να ήταν έτοιμο να εκδοθεί.


Βήμα 2.
Μπαίνουμε σε διάφορα γκρουπ στο facebook που διαβάζουν βιβλία της δικής μας κατηγορίας (για το φανταστικό και τον τρόμο υπάρχουν κάμποσα) και ζητάμε από το αναγνωστικό κοινό αν θα ήθελα να διαβάσουν το πρώτο μέρος του βιβλίου μας.


Βήμα 3.
Στέλνουμε το βιβλίο μας να το κατεβάσουν ή με email. Στην τελευταία σελίδα του βιβλίου καλό θα ήταν να έχουμε το email μας ή κάποιο link με ερωτηματολόγιο στο google form, το οποίο θα τους ζητάμε να μας δώσουν ανατροφοδότηση σχετικά με το βιβλίο μας.


Βήμα 4.
Σε περίπτωση που δεν απαντήσουν, στέλνουμε ένα μήνυμα μετά από ένα διάστημα μιας ή δύο εβδομάδων, ζητώντας πληροφορίες για το πώς τους φάνηκε το βιβλίο. Εγώ οι συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνω είναι: α. Πώς θα αξιολογούσε το βιβλίο μέχρι στιγμής, από το 1 έως το 5, β. Τι ήταν αυτό που σας άρεσε περισσότερο, γ. Τι ήταν αυτό που σας άρεσε λιγότερο, δ. Αν θα αγόραζαν το βιβλίο μου ή όχι.


Εδώ βέβαια κάποιος μπορεί να μου πει ότι πώς μπορεί κάποιος να αξιολογήσει το βιβλίο από το 1 έως το 5 από τη στιγμή που δεν το έχει ολοκληρώσει. Η απάντησή μου και το σκεπτικό μου είναι απλό. Αν κάποιος δεν βαρεθεί και φτάσει να διαβάσει μέχρι τις πρώτες 100 σελίδες, είναι πολύ πιθανό ότι θα του αρέσει και το υπόλοιπο βιβλίο αλλιώς θα το παρατήσει στις πρώτες σελίδες.


Βήμα 5.
Αξιολογήστε τι από αυτά θα πρέπει να λάβετε υπόψιν. Προσωπικά οι μόνες δύο προϋποθέσεις για να λάβω σοβαρά μία ανατροφοδότηση είναι: να μου αναφέρουν τουλάχιστον δύο άτομα ότι τους άρεσε ή δεν τους άρεσε κάτι ή αν έχω εγώ υπόνοιες ότι κάτι θα άρεσε ή δεν θα άρεσε και μου το πει κάποιος αναγνώστης, τότε το λαμβάνω επίσης υπόψιν.


Αν και σίγουρα δεν είναι απαραίτητο ότι πρέπει να το κάνετε, είναι πραγματικά πολύ βοηθητικό το να ξέρεις τι μπορεί να πήγε πολύ καλά ή τι μπορεί να πήγε πολύ στραβά. Πώς σας φαίνεται η συγκεκριμένη μεθοδολογία; θα την κάνατε;

Πως να εκδώσω το βιβλίο μουΌπου ζουν οι ιστορίες. Ανακάλυψε τώρα