Αυτοέκδοση

508 36 2
                                    

Η αγαπημένη μου μέθοδος και αυτή που μισούν οι περισσότεροι. Εδώ πρέπει να τα κάνεις όλα εσύ. Εξώφυλλο, blurb, επιμέλεια, προώθηση, εκτύπωση κ.λπ. Πάμε να δούμε λοιπόν όλα τα βήματα ένα προς ένα!

Προσοχή: Δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνεις μαλακία στην αυτοέκδοση και να τα κάνεις όλα σωστά. Οπότε να είσαι λίγο επιεικής στην αρχή και θα εξηγήσω τους λόγους. 

Πρέπει να φτιάξεις εξώφυλλο. Έχω τονίσει και θα συνεχίζω να αναφέρω ότι είναι το πιο σημαντικό μέρος σε ένα βιβλίο. Χωρίς εξώφυλλο της προκοπής, μην σκέφτεσαι να εκδόσεις βιβλίο και φυσικά μην μπεις στον κόπο της εκτύπωσης. Ένα βιβλίο κάποιος θα το κρίνει σε πρώτο στάδιο από την εμφάνιση του, είτε το θέλουμε, είτε όχι. Το ίδιο κάνουμε και εμείς όταν επιλέγουμε βιβλίο. Αν και σε φίλους μου που θέλουν να κάνουν αυτοέκδοση (π.χ. ποιημάτων) τους έχω φτιάξει εξώφυλλο εγώ, για τα δικά μου απευθύνομαι σε επαγγελματία. Καλή τύχη λοιπόν, να βρεις κάποιον και φυσικά να είναι σε λογικές τιμές. Συνήθως το κόστος εξωφύλλου εξαρτάται από 2 - 3 παράγοντες: Τυπογραφία, αριθμός απεικονιζόμενων χαρακτήρων και background. Για τις νουβέλες μου κοστίζει περίπου 90€ το εξώφυλλο, ενώ για τα μυθιστορήματα 250€. Συνήθως επενδύω περισσότερα στο μυθιστόρημα γιατί περιμενω να έχω περισσότερα έσοδα, αλλά αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Πρέπει να φτιάξεις ένα blurb της προκοπής. Αν δεν διάβασες το άρθρο μου "Πόσο σημαντική είναι η περιγραφή ενός βιβλίου;" σου προτείνω να το ρίξεις μια ματιά. Εν συντομία, είναι το δεύτερο πιο σημαντικό πράγμα και παρότι φαίνεται εύκολο, χρειάζεται περισσότερο γνώσεις marketing, παρά συγγραφείς. Είναι όμως κάτι που μπορείς να γλιτώσεις το κόστος και να το κάνεις εσύ. Συνήθως για ένα μέτριο blurb το κόστος είναι 50-100€ για 100-200 λέξεις. Παραπάνω λέξεις δεν χρειάζονται και ναι, αν το βιβλίο σου δεν πουλάει και δεν οφείλεται στο εξώφυλλο, το blurb μάλλον είναι η αιτία. Μην το αγνοείς, πολλοί το κάνουν και στην αυτοέκδοση το εξώφυλλο και το blurb είναι δύο από τα τρία βασικά συστατικά της επιτυχίας. Το τρίτο δεν το αναφέρω εδώ, αλλά είναι πως ξεκινάς την ιστορία σου. Θα το αναλύσω αυτό σε επόμενο άρθρο.

Πρέπει να αναλάβεις εσύ το κόστος εκτύπωσης. Ας υποθέσουμε ότι θέλω να εκτυπώσω μία νουβέλα 20.000 λέξεων (περίπου 80 σελίδες) με μαλακό εξώφυλλο,  το κόστος ξεκινάει από 150 ευρώ και έχω μάθει ότι φτάνει 700€. Οι τιμές είναι ενδεικτικές, αλλά you get the point. Πρέπει να κάνεις έρευνα που θα κάνεις την εκτύπωση. Εδώ αναφέρω ότι πρόκειται μόνο για το κόστος εκτύπωσης και όχι συμπληρωματικές υπηρεσίες, όπως παρουσίαση βιβλίου, εκδηλώσεις κλπ. Επίσης, στο συγκεκριμένο παράδειγμα αναφέρομαι στην ίδια ποιότητα εκτύπωσης, οπότε είναι προφανές ότι σε συμφέρει η έκδοση των 150 ευρώ... Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως η εκτύπωση δεν είναι ούτε τόσο ακριβή, ούτε τόσο προβληματική, ούτε κοστοβόρα. Το πρόβλημα είναι όλα τα παραπάνω και τα παρακάτω.

Πρέπει να κάνεις εσύ διαμόρφωση κειμένου ή να πληρώσεις κάποιον. Στην αρχή καλό θα ήταν να πληρώσεις, δεν κοστίζει πολύ. Έτσι θα έχεις μια σχετική σιγουριά ότι η εκτύπωση θα βγει σωστά. Βέβαια έχει τύχει να μου εκτυπώσουν εργασία και το εξώφυλλο ήταν πατάτα, αλλά οκ, τυχαίνουν και αυτά.

Πρέπει να κάνεις εσύ την επιμέλεια κειμένου. Σκέφτεσαι να εκδόσεις το βιβλίο σου χωρίς κάποιον να το επιμεληθεί; You guessed wrong my friend. Υπάρχουν πολλοί τύποι επιμέλειας κειμένου και θα χρειαστεί να κάνω ολόκληρο άρθρο, αλλά για line editing & proofreading, το κόστος ενός επαγγελματία είναι ξεκινάει περίπου στα 600€, αλλά το κόστος εξαρτάται από το μέγεθος. Αυτό το κόστος που αναφέρω είναι ενδεικτικό για βιβλίο 100.000 λέξεων.

Μάντεψε! Πρέπει να κάνεις εσύ όλη την διαφήμιση και προώθηση του βιβλίου σου. Αν και αυτό θα το έκανες ως ένα βαθμό με έναν παραδοσιακό εκδοτικό οίκο, εδώ όλο το βάρος και το κόστος πέφτει πάνω σου. Δεν θα το αναλύσω περισσότερο, γιατί εδώ χρειάζονται κεφάλαια!

Παρόλα τα παραπάνω μειονεκτήματα, η αυτοέκδοση έχει ένα σύνολο πλεονεκτημάτων, που αρχικά μπορεί να μην φαίνονται. Επειδή το συγκεκριμένο θέμα βγήκε μεγάλο, θα το σπάσω στα δύο και μπορείς να διαβάσεις την συνέχεια στο επόμενο κεφάλαιο.

Μην ξεχάσετε να με κάνετε follow για να ενημερώνεστε για τα νέα κεφάλαια!

Πως να εκδώσω το βιβλίο μουΌπου ζουν οι ιστορίες. Ανακάλυψε τώρα