Εναλλακτικές Πλατφόρμες τύπου Wattpad

143 13 0
                                    

Πριν μερικές ημέρες είχα μια φαεϊνή ιδέα, να δοκιμάσω τα αγγλόφωνα βιβλία μου να τα βάλω στο Wattpad, καθώς σε άλλες, αντίστοιχες ιστοσελίδες και να δω πως θα τα πάνε. Να τονίσω πως τα βιβλία μου δεν αφορούν bad boys, αλλά είναι science fantasy με harem & LitRPG βιβλία. Αφού πέρασαν μερικές ημέρες, γύρισα για να δω τα αποτελέσματα. Τονίζεται πως όλες αυτές οι ιστοσελίδες έχουν πολύ μικρότερο κοινό σε σχέση με το Wattpad, ιδιαίτερα το Royal Road που θα δούμε παρακάτω.

ROYAL ROAD

Για εμένα ο μεγάλος νικητής. Μέσα σε καναδυο ημέρες είχα ήδη 9 followers και πάνω από 100 views. Επειδή δεν έχει η συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν σου δίνει αναλυτικά στατιστικά, αλλά badges, δεν ξέρω πόσα ακριβώς είναι, αλλά δεν χρειάστηκε πάνω από τρεις - τέσσερις ημέρες για να πάρω τα παρακάτω badges. Το μόνο που έκανα ήταν να ανεβάσω και εδώ το πρώτο κεφάλαιο από το βιβλίο μου. Μέχρι στιγμής έχω την καλύτερη αίσθηση για την συγκεκριμένη πλατφόρμα και αρκετοί που δημοσίευσαν εδώ σε κατηγορίες όπως την δική μου, έκλεισαν συμβόλαιο με εκδοτικό οίκο για την διανομή του βιβλίου τους. Άλλοι που είχαν 1.000.000 views και αποφάσισαν να δημοσιεύσουν άλλο βιβλίο μόνοι τους και τους παρακολουθώ, έχουν καταφέρει να έχουν σε διάστημα 7-8 μηνών περίπου 2.000 - 2.500 πωλήσεις και borrows / μήνα στο Amazon. Το Royal Road είναι η ιστοσελίδα που θέλεις να βρίσκεσαι αν η ιστορία σου είναι σε συγκεκριμένα niches. 

Στα ουδέτερα σχόλια θα έλεγα πως πέφτει face control. Οι ιστορίες που μπαίνουν στο RR  είναι προσεγμένες και χρειάζονται manual approval από κάποιον moderator ή διαχειριστή. Όσοι σκέφτεστε για fan fiction, smut, bad boys κ.λπ. σίγουρα το RR δεν είναι το στέκι σας.

Στα αρνητικά θα πρόσθετα πως επειδή υπάρχει φανατικό κοινό που αγοράζει, το street team ενός συγγραφέα μπορεί να μπει και να κάνει αρνητικά reviews και σχόλια στην ιστορία σου για να σε σαμποτάρουν. Δεν γίνεται συχνά, αλλά το έχω δει να γίνεται. Πρόκεται για ανερχόμενη πλατφόρμα και πιάνει θεματικές που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από ότι προσφορά.

Αν σκέφτεσαι να παίξεις με freemium μοντέλο σε συγκεκριμένες λογοτεχνικές κατηγορίες, το Royal Road μάλλον είναι το site σου.

 Litnet

Το Litnet είναι ουσιαστικά ανταγωνιστής του wattpad και τα πάει πολύ καλά. Υπάρχουν αντίστοιχες κατηγορίες εδώ όπως το wattpad, αλλά ξεκίνησε από την Ρωσία νομίζω, για αυτό και έχει βασικά υποστηριζόμενες γλώσσες όπως Ρωσικά, Ουκρανικά, Ισπανικά και πρόσφατα Αγγλικά. Έβαλα λοιπόν δύο βιβλία μου εδώ, από ένα κεφάλαιο το καθένα και μέσα σε καμια δεκαριά ημέρες πήρα πάνω από 200 views και για τα δύο. Ήδη έχω καναδυο σχόλια και τέσσερα - πέντε άτομα το πρόσθεσαν στο reading list του. Το πλεονέκτημα σε σχέση με το wattpad είναι πως μόλις γράψεις περιεχόμενο 200.000 λέξεων, το διορθώσεις και ειναι έτοιμο, μπορείς να το πουλάς μέσα από την πλατφόρμα τους. Καλό σκεπτικό για να αποκτήσεις και το πρώτο σου, πιστό street team, το οποίο θα σε βοηθήσει στην μετέπειτα πορεία σου ως συγγραφέας.

Στα ουδέτερα σχόλια να αναφέρω πως δεν μπορείς να πουλήσεις την ιστορία σου απευθείας. Το 2018 νομίζω έγιναν 2.5 εκατομμύρια πωλήσεις βιβλίων - ιστοριών.

Δεν έχω δει κάποιο αρνητικό μέχρι στιγμής.

WebNovel

Να τονίσω πως δεν το έχω δοκιμάσει. Έχω ακούσει μικτά σχόλια, αλλά είναι ιστοσελίδα που έχει κοινό. Ο κύριος λόγος που δεν αποφάσισα αν θα παίξω εκεί ακόμη, είναι επειδή έχω ακούσει πως πέφτει τρελό plagiarism και δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου moderation πρακτικά. Αν αποφασίσω να βάλω κάτι εκεί, θα ενημερώσω σχετικά

Wattpad

Τo Wattpad είναι χωρίς αμφιβολία ο βασιλιάς όσον αφορά την επισκεψιμότητα. Βέβαια, επειδή έχει μαζευτεί τόσος κόσμος πλέον και επειδή υπάρχουν πολλές ιστορίες, είναι σχεδόν απίθανο να καταφέρεις να πετύχεις να μαζέψεις κοινό. Συγγραφέας στο Royal Road που έχει πάνω από 1 εκατομμύριο προβολές και 2.500 followers, στο wattpad έχει μόλις 70.000 προβολές... :( Έβαλα επίσης και τα δικά μου βιβλία, το πρώτο κεφάλαιο όπως στα υπόλοιπα και το μόνο που κατάφερα ήταν τρεις προβολές συνολικά και για τα δύο. Παίζει να ήταν και τα δικά μου :P Σίγουρα οι δωρεάν ιστορίες που σκέφτομαι να δημοσιεύσω, το Wattpad θα είναι τελευταίο στη λίστα μου για ευνόητους λόγους. 

Επίλογος

Για το αγγλόφωνο κοινό υπάρχουν εναλλακτικές και με λίγο ψάξιμο θα βρεις την κατάλληλη πλατφόρμα που θα έπρεπε να βρίσκεσαι. Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι πως δεν σε περιορίζει κάτι να είσαι σε όλες τις πλατφόρμες. Το αντίθετο μάλιστα, δεν σου κοστίζει και τίποτα να ανεβάσεις περιεχόμενο σε όλες. Υπάρχει μια ιστορία που έχω σκεφτεί και με την πρώτη ευκαιρία σκέφτομαι να την γράψω και να την ανεβάσω για να δω αν επηρεάζονται οι οργανικές πωλήσεις μου στο Amazon και στην ιστοσελίδα μου. Δεν είναι κάτι που θα γίνει άμεσα όμως, μιας και ήδη τρέχω με τα υπόλοιπα βιβλία μου.

Πως να εκδώσω το βιβλίο μουΌπου ζουν οι ιστορίες. Ανακάλυψε τώρα