Πλοκή και γιατί δεν παίζει μεγάλο ρόλο

238 22 5
                                    

-Σου αρέσει η πλοκή μου; Πως σου φαίνεται; Δεν είναι πρωτότυπη;

-Φίλε μου, έχω δει ένα σωρό πλοκές σαν τη δική σου. Μια μαλακία και μισή είναι...

Σοβαρά τώρα, αυτό θέλω να πω κάθε φορά που με ρωτάει κάποιος για την πλοκή, πριν καν διαβάσω την ιστορία. Και ο λόγος είναι ότι η πλοκή είναι το λιγότερο ενδιαφέρον κομμάτι σε μια ιστορία. Αυτό που έχει σημασία είναι η ανάπτυξη των χαρακτήρων και πως αλληλεπιδρούν με τους γύρω τους και πως αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που τους έρχονται. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα πλοκής.

Η Mary Sue έχει τροποποιηθεί γεννετικά για να έχει τρομερή αντίληψη και μνήμη. Είναι μέλος μια επίλεκτης ομάδας της CIA και αναλαμβάνει τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές. Όλα πάνε καλά, μέχρι που συναντάει τον Marty Stue και τον ερωτεύεται παράφορα...

Ξέρεις τι θα επακολουθήσει; Ε και; Στα @@ μου...

Η ιστορία μας προφανώς πάσχει στο θέμα και στην εσωτερική σύγκρουση, τα δύο από τα τρία βασικά στοιχεία για μια επιτυχημένη ιστορία. 

Το θέμα σχεδόν πάντα αγνοείται και είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό, αλλά ουσιαστικά έχει να κάνει με την ανθρώπινη φύση. Τι έχει να μας πει παραπάνω ιστορία για την ανθρώπινη φύση? Τίποτα απολύτως. Ας το αναλύσουμε λοιπόν...

Θέμα: Η ιστορία μου θέλει να αναδείξει πως ακόμη και ένα άτομο που έχει τροποποιηθεί γεννετικά, θα αναζητήσει ουσία και τον έρωτα, όπως και να έχει.

χμ, κάτι έχω αρχίσει να καταλαβαίνω τώρα... Ας δούμε και την εσωτερική σύγκρουση.

Εσωτερική Σύγκρουση: Ο πρωταγωνιστής μου έχει γεννηθεί να έχει τρομερή αντίληψη και μνήμη και επειδή οι επιστήμονες που τον δημιούργησαν του είπαν ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί έννοιες όπως αγάπη, πιστεύει ότι δεν έχει αυτό το δικαίωμα.

Κάτι έχει αρχίσει να γινεται, ας το συνδυάσουμε τώρα με την πλοκή.

Η πρωταγωνίστρια μου είναι ένας γεννητικά τροποποιημένος πράκτορας της CIA, που έχει τρομερή μνήμη και αντίληψη. Είναι μέλος μια επίλεκτης ομάδας της CIA και αναλαμβάνει τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές. Επειδή οι επιστήμονες που την δημιούργησαν της είπαν ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί έννοιες όπως αγάπη, πιστεύει ότι δεν έχει αυτό το δικαίωμα. 

Όταν αναλαμβάνει μία αποστολή να κατασκοπεύσει έναν άντρα που υποτίθεται θέλει να βλάψει την πατρίδα της, αρχίζει να υποπτεύεται ότι δεν είναι ένοχος όπως της λένε. Το πιο περίερο από όλα, είναι ότι έχει αρχίσει να τρέφει περίεργους δεσμούς τρυφερότητας για αυτό τον άντρα και υποπτεύεται ότι είναι ερωτευμένη, κάτι που οι δημιουργοί της, της ανέφεραν πως είναι ανίκανη να καταφέρει.

Θα προτιμήσει να διατηρήσει την άνεση της, τη σιγουριά της και την υποσχόμενη δουλειά της ή θα τα παρατήσει για κάτι άλλο, ποιο μπερδεμένο και άγνωστο όπως τον έρωτα και την αγάπη;

Για πρώτο draft που το έγραψα στο πόδι, είναι κάτι που εμένα θα με ενδιέφερε να το διαβάσω. Η πλοκή εδώ έχει τριτεύων ρόλο και αυτό γιατί παίζει πάντα τον μικρότερο ρόλο.

Με λίγα λόγια, σκέψου πρώτα:

1. Τι έχει να πει η ιστορία μου για την ανθρώπινη φύση (θέμα)

2. Τι εσωτερική σύγκρουση έχει ο χαρακτήρας μου

3. Ποιες είναι η εξωτερικές συγκρούσεις (πλοκή) που αλληλεπιδρούν με τον χαρακτήρα

Φτιάχνοντας μία περίληψη σαν αυτή πριν ξεκινήσεις να γράφεις την ιστορία σου, σίγουρα θα είναι πολύ πιο ελκυστική, ανθρώπινη και θα κάνεις τους αναγνώστες σου να θέλουν να διαβάσουν περισσότερο.


Μην ξεχάσετε να με κάνετε follow για να ενημερώνεστε για τα νέα κεφάλαια!

Πως να εκδώσω το βιβλίο μουΌπου ζουν οι ιστορίες. Ανακάλυψε τώρα