Hwang-guk Kimdir

1K 400 25
                                    

Hwan-guk (환국, 桓國) , Kore'nin en eski mitolojik ülkesi olarak Hwandan Gogi adlı kayıtta geçer. Hwandan Gogi'ye göre , Hwan-guk, Go-Joseon Devletinden çok önce yaşamaktaydı.

Ne var ki , modern tarihçiler , ortada herhangi bir somut kanıtın olmaması nedeniyle bu ülkenin varlığını reddederler.

Samguk Yusa'da Hwan-Guk'un Bahsi

Kore'nin günümüze ulaşmış en eski kayıtlarından Samguk Yusa'nın bazı versiyonlarında , Go-Joseon'un kurucusu Dangun Wanggeom'un mitolojik dedesi olan Hwanin (桓因)'in adı Hwanguk (桓囯) olarak geçer. Ki bu kelimenin anlamı "Hwan Ülkesi"dir. Bazı insanlar ise orjinal elyazması Samsuk Yus'anın Hwanguk'u Hwanin olarak yazdıgını tartısmakta.

Ama teori hatalıdır çünkü Samguk Yusa'da "guk (ülke)" karakterinin geçtiği diğer tüm bölümlerde sadeleştirilmiş Çince karakterler yerin "囯"geleneksel Çin karakterleri kullanılmıştır "國" . Bundan başka Samguk Yusa kendi içinde bir açıklama daha taşır. Açıklamada der ki , "Hwanin Jeseok demektir.(제석, 帝釋)" . Joseok tanrı anlamına gelir.Burdan yola çıkarak Hwan-guk'un hayal ötesi veya cennetin ülkesi olduğunu kabullenmek istersek bunu açıklayabilmek zor olacaktır. Modern tarihçiler bunun bir çeviri - kopyalama ya da yazım hatası olduğu görüşündeler.

Hwandan Gogi'de Hwan-Guk'un Bahsi

Hwandan Gogi'ye göre , ülke 12 farklı ülkenin birleşmesinden meydana gelmişti. Bunlar , Biri-guk(비리국, 卑離國), Yangun-guk(양운국, 養雲國), Gumakhan-guk(구막한국, 寇莫汗國), Gudacheon-guk(구다천국, 句茶川國), Ilun-guk(일운국, 一群國), Uru-guk(우루국, 虞婁國) ya da Pilla-guk(필라국, 畢那國), Gaekhyeon-han-guk(객현한국, 客賢汗國), Gumoaek-guk(구모액국, 句牟額國), Maeguyeo-guk(매구여국, 賣句餘國) veya Jikguda-guk(직구다국, 稷臼多國), Sanaba-guk(사납아국, 斯納阿國), Seonbi-guk(선비국, 鮮裨國) ya da Siwi-guk(시위국, 豕韋國) veya Tonggosa-guk(통고사국, 通古斯國), ve Sumilyi-guk(수밀이국, 須密爾國).

3301 yıllık dönemde 7 imparator hüküm sürmüştür. Bunun nedeni ise bir imparatorun ortalama 471.6 yıl tahtta kalmasıydı. Bunlar göz önünde bulundurulursa bu ülkenin resmi bir biçimde varolduğunu dillendirmek yanlış olur. Ülke Hwanin tarafından yönetiliyordu. Belki de bu nedenle Hwanguk ya da Hwanin'in ülkesi olarak anılıyordu. (-Guk , Korece ülke anlamına geliyor) Aynı zamanda Pana-ryoo Dağı çevresin de bulunduğu için "Pana-ryoo'nun ülkesi" şeklinde de anılmaktadır.

Hwanguk , cennet denizinin doğu taraflarında kendine merkez edinmişti. On iki klanın oluşturduğu müttefiklikten doğan bir konfederasyondu. Ülkenin büyüklüğünün Doğuda 8,000 km , Güneyde 20,000 km olduğu tahmin ediliyor. Hwanguk'lular cennetten geldiklerine inanıyorlardı. Böylece parlaklığa saygı duydular. Tanrıları Güneş , ataları Cennetti. Böylece cennete her gün dua ettiler.Hwanguk'un yıkılışının ardından yerini Baedalguk ülkesi aldı.

Hwaninler'in (İmparatorların) Listesi

1. Ahpakyun (Hangul : 안파견 Hanja: 安巴堅) 7197 B.C.E. - ?)

2. Hyukseo (Hangul : 혁서 Hanja: 赫胥)

3. Gosiri (Hangul : 고시리 Hanja: 古是利)

4. Joowooyang (Hangul : 주우양 Hanja: 朱于襄)

5. Seokjeim (Hangul : 석제임 Hanja: 釋提壬)

6. Goo-eulli (Hangul : 구을리 Hanja: 邱乙利)

7. Jiwiri (Hangul : 지위리 Hanja: 智爲利)

Goguryeo Krallığı (Koguryo)Where stories live. Discover now