24.Goguryeo Kralı Yangwon

1.1K 366 2
                                    

Kral Yangwon (M.S. ? - 559).

545 - 559 yılları arasında hükmü geçmiştir.

Kore'nin Üç Krallığından en kuzeydeki Goguryeo'nun 24.Kralıdır.

Kral Anwon'un en büyük oğluydu Yangwon'un hükümdarlığı sırasında Goguryeo, yavaş yavaş zayıflamaya başlamış ve çok sayıdaki yabancı akınları acilen durdurmak ve sonunda Seoul bölgesinin kaybedilmesiyle diğer iki Kore krallığıyla ittifak yapmak zorunda kalmıştı.

553'te, Kral Anwon'un saltanatının üçüncü yılında tahtın varisi olarak seçildi. Varis olmasına karşın babasının ölümünden sonra sadece iktidari ele geçirmesiyle nüfuzlu olmadığı söylenmektedir. Anwon'un üç eşi vardı; biri erkek bir evlât doğuramamış, diğer iki kraliçe de kendi oğullarını tahta geçirmek için çekişmişlerdi. Yangwon'un taraftarları askeri güçle savaşı kazanmış ve Yangwon tahta geçmişti.

Kral, 547'deki savaşa hazırlanırken Baegam Kalesi'ni yeniden inşa ettirmiş ve Sin Kalesi'ni de onartmıştı. 548'de Baekje'nin Doksan Kalesi'ne 6,000 asker göndermiş; fakat Sillalı general Ju Jin, komutanlık ettiği yardımcı kuvvetlerle Goguryeo'nun anı saldırısını başarısızlıkla sonuçlandırmıştı. 550'de Baekje baskın yapıp Dosal Kalesi'ni yağmaladı. Goguryeo karşı saldırıya geçerek Baekje'nin Geumhyeon Kalesi'ni vurdu; ancak Silla bu durumu lehine çevirerek iki Goguryeo kalesini ele geçirdi.

551'de Orta Asya'da yükselen imparatorluk olan Göktürkler, ablukaya aldıkları Sin Kalesi'nin fethedilemeyeceğini anlayınca onun yerine Baegam Kalesi'ne saldırdılar. Bunun üzerine Kral Yangwon, generali Go Heul'i ve 10,000 kisilik taburu Göktürkler'e gönderdi; 1,000 kisiyi ya öldürdü ya da esir alabildi. Ayni yil Silla, bir kez daha baskın yaptı ve günümüzdeki Seoul'un on bölgesini ele geçirdi. 552'de Jangan Kalesi inşa edildi. 554'te Yangwon'un kuvvetleri Baekje'deki Ungcheon Kalesi'ne saldırdı fakat almayı başaramadı.

557'de Yangwon, prens Go Yang-seong'u tahtın varisi olarak görevlendirdi. Aynı yılın onuncu kamer ayında, Hwando Kalesi komutanı Gan Juri ayaklandı; ancak ayaklanma bastırılarak komutan idam edildi. Kral Yangwon, tahta geçtikten on beş yıl sonra 559'da öldü.

Goguryeo Krallığı (Koguryo)Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin