21.Goguryeo Kralı Munja

1.3K 387 0
                                    

Munjamyeong(? - 519) Goguryeo'nun 21. Kralıdır.491-519) Yılları arasında hükmü geçmiştir.

Goguryeo'nun 21.mutlak kralıydı (Kore'de Üç Krallık'tan en kuzeydeki.)

Munjamyeong Kral Jangsu'nun büyük oğluydu (413-490). Munjamyeong'un babası Gochudaega Joda Kral Jangsu tarafından Veliaht Prensi olarak adlandırılmasına rağmen, Joda tahta geçemeden öldü.

Bu sırada Munjamyeong 491'de tahta geçti, Goguryeo'nun başkenti şimdiki Ji'an alanındaki Yalu Nehri'nin yukarısından Pyongyang'a taşındı. (Kuzey Kore'nin şimdiki başkenti). Bu hareket diğer iki Krallık'la olan yükseliş rekabetinin başlangıcı oldu, sonra Silla ve Baekje birlik oldu.

Munjamyeong küçük Çin Hanedanları'yla yakın ilişkiler kurdu, bu sözü edilen Han'in düşüşüne neden oldu, özellikle Wei, Qi ve Liang'in feodal haklarını onlardan almasına neden oldu, bu saldırgan politika devam ederken Baekje ve Silla ile güneyde cepheleşme yaşanıyordu.

12. yüzyil Kore Tarihi Samguk Sagi (Üç Krallığın Günlükleri) bozguna uğradıktan sonra Goguryeo'ya boyun eğen Buyeo Eyaleti'nden kalanları anlatır. 6. yüzyılın başlarında Munjamyeong'in hükümdarlığındaki Goguryeo Malgalın baskısını hissediyordu, Silla ile Baekje 'nin saldırısıyla birlikte. Bir vergi kurulu 504'te kesin sonuçları olmayan Weiye gönderildi, önceden Buyeo'ya ait olan epeyce altın ve yeşim yarımadanın güneyindeki bölgeden elde edildi. Bunlar şuan Baekje tarafından alındı(Samguk Sagi, "Goguryeo Analları", kitap 19, Munjamyeong'un 13. yılı). Bunun için Wei'nin kanamasıyla kazanıldı.

498'de, Geumgangsa Budist Tapınağını inşa ettirdi.

Kralın hükümdarlığının başından , 519'daki ölümüne kadar , Baekje ve Silla'nin yoğunlaşma çabalarını sınırlandırmak için tartışılırken vergi çeşitli Çin Hanedanlarına ödenmeye devam etti ama kesin bir sonuç çıkmadı.

[Munjamyeong'un amacı en büyük oğlu tarafından başarıya ulaştırıldı. ]

Goguryeo Krallığı (Koguryo)Where stories live. Discover now